понеділок, липня 22, 2019

У громадах Черкащини все більше уваги приділяють діалогу з місцевим бізнесом. Зокрема, Карашинська ОТГ ініціювала проведення тренінгу для підприємців: «Розвиток підприємництва в громадах Корсунського району», який буде орієнтовано на фермерів, кооператорів та бізнесменів Корсунь-Шевченківського району. В рамках навчання планується ознайомити управлінців ОТГ з можливостями для розвитку громади, а також про державні, обласні та грантові програми, які можуть використовуватися задля цієї мети. 

Звичайно, що Черкаський ЦРМС з радістю підтримав цю ініціативу і виступає в якості партнера. Вже зараз серед спікерів заходу заявлені п. Роман Корінець - член ради Національної сільськогосподарської палати України та Українського сільськогосподарського кооперативного союзу, який активно курує розвиток сільськогосподарських дорадчих служб України та п. Віктор Гончаренко - перший Віце-президент, голова Асоціації фермерів та приватних землевласників України в Черкаській області.

Як повідомляють у Черкаському ЦРМС (Центрі розвитку місцевого самоврядування), процес створення ОТГ – це завжди сумніви та побоювання. Подолавши їх, новостворена об’єднана територіальна громада має зробити перші кроки, аби розпочати працювати в напрямку розвитку та покращення якості послуг на своїй території.

Саме для того, щоб роз’яснити, які варіанти дій має громада та як уникнути помилок, у новостворену Драбівську ОТГ завітали експерти Черкаського ЦРМС Програми «U-LEAD з Європою».

Перше питання, що найбільше турбує представників органів місцевого самоврядування, – як же тепер бути з бюджетом громади: чи об’єднувати, чи виконувати окремо?

Як повідомляють у Головному управлінні ДФС у Черкаській області, студенти, які навчаються за контрактом, та їхні батьки мають право на нарахування податкової знижки на навчання, а саме: повернути 18% від сплачених за навчання коштів.

Головна умова для реалізації права на знижку – своєчасне подання податкової декларації про майновий стан і доходи. Наприклад, для отримання податкової знижки за 2019 рік декларацію слід подати у термін з 1 січня до 31 грудня 2020 року. Якщо декларацію вчасно не подати, то знижка за 2019 рік втрачається.

Інші умови:

1. студент має навчатися у вітчизняному навчальному закладі;

2. основним видом діяльності вітчизняного закладу, на користь якого перераховані кошти, є освітня діяльність;

3. студент (або один з батьків), який звертається за знижкою, отримав доходи у вигляді заробітної плати та прирівняні і сплатив ПДФО;

Комісія при Мінрегіоні погодила вже 2621 проект об’єднаних громад, що реалізуватимуться за кошти інфраструктурної субвенції, на загальну суму 2,021 млрд грн. Нерозподіленими залишаються 79 млн грн (3,8%).

Майже на 100 % субвенцію розподілили між своїми проектами об’єднані громади Вінницької, Закарпатської, Івано-Франківської, Луганської, Миколаївської, Тернопільської, Харківської, Черкаської та Чернівецької областей.

Найбільше нерозподіленої субвенції - у Херсонській (21,7%) та Дніпропетровській (залишок - 13%) областях.

Нагадаємо, держава зобов’язалася підтримувати об’єднані громади протягом п’яти років після їх створення.

У рамках правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я маю право!» 17 липня на базі Кам’янської районної філії обласного центру зайнятості фахівцем Кам’янського районного сектору Центру пробації в Черкаській області Альоною Цемою та начальником Кам’янського районного відділу ДРАЦС Наталією Юрик для безробітних суб’єктів пробації проведено семінар на тему: «Запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми, експлуатації дитячої праці», «Сервісні послуги Міністерства юстиції України».