п'ятниця, жовтня 25, 2019

25 жовтня 2019 року сесія обласної ради продовжила свою роботу. Третє пленарне засідання відкрив і вів перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко.

На початку засідання всі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих в зоні проведення АТО та ООС на сході України.

Далі головуючий оголосив звернення від фракції політичної партії «Відродження», що надійшло до обласної ради, про те, що на минулих пленарних засіданнях сесії обласної ради на них здійснювали тиск активісти, які виступають з протестами до керівництва держави щодо недопущення капітуляції, тож відтак представники фракції у цьому засіданні участі брати не будуть.

Розгляд питань порядку денного депутати розпочали із внесення змін до Антикорупційної програми Черкаської обласної ради на 2019 рік та підтримки звернення депутатів Черкаської обласної ради до Верховної Ради України щодо прийняття Кодексу депутатської етики.

На території Черкаської області відбувся study-тур на тему «Кращі практики з питань місцевих фінансів» для представників ОТГ Львівської та Луганської областей. Експертний супровід надавав радник з питань місцевих фінансів Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» Микола Гулько.

Він ознайомив представників громад Львівщини та Луганщини із станом та перспективами децентралізації в Черкаській області та з фінансовим показниками громад за підсумками виконання місцевих бюджетів за 2018 рік.

Заступник директора департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА Сергій Даниленко надав вичерпну інформацію щодо різноманітних джерел залучення додаткових коштів на розвиток ОТГ на прикладі Черкащини.

Оптимізація мереж об’єктів надання публічних послуг повинна забезпечити мешканців громад доступними та якісними послугами та сервісами. Крім того, це дозволить оптимізувати видатки місцевих бюджетів на утримання всіх інфраструктурних об’єктів через які надаються послуги і сервіси, а отже, зекономити гроші, які можна спрямувати на розвиток і підтримку інших сфер.

Про це сказала Міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак під час наради з представниками міністерств та обласних державних адміністрацій.

За її словами, для того щоб зрозуміти, як має відбутись оптимізація, Прем’єр-міністр України поставив завдання перед всіма міністерствами заповнити карту України інформацією по всіх об’єктах, через які люди отримують послуги.

«Ми провели в регіонах інвентаризацію всіх об’єктів надання послуг – шкіл, дитячих садків, лікарень, амбулаторій, культурних та спортивних об’єктів.

На базі та з ініціативи комунального закладу «Обласна універсальна наукова бібліотека імені Тараса Шевченка» Черкаської обласної ради та обласного відділення Української бібліотечної асоціації, за підтримки Департаменту культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської обласної державної адміністрації, у партнерстві з Департаментом регіонального розвитку Черкаської облдержадміністрації та Черкаського регіонального відділення Асоціації міст України 23 жовтня 2019 року проведено круглий стіл «Бібліотеки і влада: взаємодія у новому форматі».

Мета заходу висвітлення впливу реформ на функціонування бібліотечних закладів в умовах децентралізації та пошук нових шляхів соціального партнерства та взаємодії з владою задля підвищення якості життя членів територіальних громад.

Як інформують у комунальному підприємстві «Черкасиоблкіно», задля пошуку нових форм розвитку навчання та патріотичного виховання в сучасній українській школі, закріплення знань з тем ХХ століття,  в т.ч. про події Другої світової війни, діяльність ОУН і УПА, що містяться у посібнику з «Історії України» для учнів 10-11 класів, у школах обласного центру започатковано і демонструються фільми сучасної тематики.

Для перегляду ці кінострічки надає освітянам КП «Черкасиоблкіно» Черкаської обласної ради.