понеділок, травня 6, 2019

За словами керівництва Стеблівської громади, протягом 2018 року з метою покращення навчального процесу, за кошти бюджету громади для всіх чотирьох закладів загальної середньої освіти придбано інтерактивні дошки, ноутбуки та проектори, а за рахунок коштів інфраструктурної субвенції з державного бюджету придбано спортивне обладнання - сучасні тренажери, тенісні столи, комплект пневморушниць.

Для подальшого розвитку інфраструктури закладів освіти у 2019 році також заплановано реалізувати ще декілька заходів.У перспективі для школярів громади з’явиться ще і сучасний спортивний тир. У найближчих планах – облаштувати і багатофункціональний спортивний майданчик.

На 2019 рік на реалізацію проектів переможців громадами виділено відповідно 100 та 50 тисяч гривень.

- Запровадження Громадського бюджету у обох громадах дасть новий стимул до  розвитку демократичного суспільства, удосконалення діалогу між владою і громадою, створення та підтримки повноцінного громадського простору, активізації місцевих ініціатив жителів, впровадження інноваційних механізмів залучення громадськості до розподілу бюджетних коштів, – переконаний радник з питань місцевих фінансів Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування Микола Гулько. – Саме з цією метою Черкаський ЦРМС, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, проводить семінари та консультації щодо запровадження Громадського бюджету в об’єднаних територіальних громадах Черкащини.

«Живі бібліотеки», кіноклуби, вуличний консультаційний центр – усе це для того, аби допомогти людям краще зрозуміти суть реформи децентралізації. Такий проект у нашій громаді сьогодні реалізується за підтримки  програми «ПУЛЬС» від міжнародної організації IREX, – розповідає спеціаліст із розробки проектів Бузівської ОТГ Вікторія Лавренюк. – Наша громада слідує кращим практикам європейських країн та прагне запровадити їх на  практиці. Наприклад, з утилізації та сортування сміття. Відходи набувають статусу цінного джерела доходу, який до того ж впливає на еко-благополуччя навколишнього середовища.

За інформацією сайту Децентралізація, у селі Степанці на Канівщині, що об'єднує 17 сіл району, в рамках державної програми розвитку охорони здоров’я розпочато будівництво нової амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

За словами голови Степанецької ОТГ Олександра Яременка, доступні та якісні медичні послуги в умовах нової амбулаторії місцеві мешканці зможуть отримувати уже наприкінці літа- початку осені.

Загалом, цьогоріч на території громади заплановано поточні ремонти у 3 ФАПах (села Попівка, Беркозівка, Малий Ржавець) та амбулаторії у селі Мартинівка. У цьому селі також заплановано відкрити центр культури і дозвілля і вже готують проектну документацію для реконструкції нежитлової будівлі з використанням енергозберігаючих технологій.

Як повідомляють в обласному центрі туризму, краєзнавства і екскурсій Черкаської обласної ради, з 28 квітня до 1 травня неподалік с. Грушівка Первомайського району Миколаївської області проведено змагання серед юнаків з пішохідного туризму на Кубок України.

До збірної команди Черкаської області увійшли кращі спортсмени-туристи: Кушнір Станіслав (м. Черкаси, тренер Романовська О. В.), Ткаченко Анастасія, Турчаненко Михайло (м. Черкаси, тренер Перепонова С. М.), Шагурський Даніл, Шпирка Вікторія, Федотов Артем (м. Сміла, тренери Молчан Є. П. та Молчан О.В.).