середа, травня 18, 2022

Ініціатива створення бойової вишиванки належить бійцю Черкаської тероборони, який є фахівцем із мистецтвознавства. З цією ідеєю він звернувся до місцевих художників із творчої майстерні Теліженків.

Міністерство освіти і науки України інформує, що учасникам бойових дій та їхнім дітям надається державна цільова підтримка для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах.

Чинне законодавство передбачає низку пільг, що зазначені в інфографіці.

Представники уряду зустрілися з операторами паливного ринку. Зрештою вирішили призупинити державне регулювання цін на паливо. Про це повідомляє Верховна Рада України.

За словами міністра економіки Юлії Свириденко, це дозволить компаніям закупити необхідну кількість бензину, дизелю тощо в різних куточках світу та задовольнити попит українців.

За оцінками уряду, ціни на дизель не будуть вищі за 58 гривень за літр, а ціни на бензин — за 52 гривні за літр.

Водночас Свириденко наголосила, що якщо оператори почнуть зловживати цінами — то держава готова їх карати.

18 травня  1944 року в уже звільненому від німецьких військ Криму, розпочалася операція військ НКВС по депортації кримських татар до віддалених районів Середньої Азії та Сибіру. 

Операція проводилась відповідно до таємної постанови Державного комітету оборони № 5859сс «Про кримських татар», у якій наводились бездоказові, абсурдні звинувачення людей у масовому зрадництві, колабораціонізмі та дезертирстві. 

Депортація розпочалася о 3-й годині ранку. До операції  залучили 32 тис. співробітників НКВС. Депортованим давали на збори від кількох хвилин до пів години, у наслідок чого більшість майна залишалася чи була конфіскована державою. Було зафіксовані численні випадки мародерства з боку військових.

Сьогодні, 18 травня, в обласному краєзнавчому музеї відбудеться низка заходів в межах акції «Ніч у музеї». Відвідування екскурсій та майстер-класів безкоштовне, однак організатори пропонуватимуть відвідувачам пожертвувати кошти для підтримки Збройних сил України.

Програма:

11:00 Майстер-клас для найменших «Малювання пальчиками»;

11:00-13:00 Археологічні експрес-розваги від музейної Машини часу:

-ліплення з глини трипільських статуеток;

- амулети-обереги та гральні фішки-буци за старовинними технологіями;

- складання фрагментованих «старовинних» посудин;

- камінці-манівці.

12:00 Майстер-клас «З історії письма»;

12:00 музейна зустріч "Іван Піддубний - сила землі Української";

13:00 Етнографічний майстер-клас «Весняні жайворонки»;

15:00 Музейна зустріч «Сім чудес Черкащини»;

16:00 Екскурсія містом «Прогулянка старими Черкасами».

На Черкащині успішно завершується посівна кампанія. Проте експерти прогнозують, що загальний урожай по Україні може бути меншим, порівняно з минулими роками. Водночас аграрії активно працюють, аби попри всі негаразди забезпечити продовольчу безпеку нашої держави.

Чому ж очікується менша урожайність, як тривала ця посівна і що роблять сільгоспвиробники, щоб українці були з хлібом – докладніше розповів депутат обласної ради, президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Віктор Гончаренко.

Що цьогоріч сіють

Наразі в області посіяні ще не всі нішеві культури, а також дещо з пізніх та технічних культур. Віктор Гончаренко пояснив, що загалом на Черкащині не дуже змінилася структура посівних площ. Так, пшеницю посіяли з осені, там уже нічого не можна змінити, однак дещо додали посівних площ ячменю та ярої пшениці. При цьому менше посіяли кукурудзи, а збільшили площі олійних культур сої та соняшника