понеділок, травня 22, 2023

Черкаський обласний кардіологічний центр отримав від Міністерства охорони здоров’я сім сучасних серцевих транскатетерних клапанів. Вартість кожного такого протеза - близько 10 тис. доларів.

Подібні клапани імплантують за спеціальною технологією TAVI (transcatheter aortic valve implantation - транскатетерна імплантація аортального клапана). Вона є менш травматичною для пацієнта. Це найсучасніша технологія, яка дозволяє нашим пацієнтам обійтися без операції на відкритому серці.

У стислому вигляді транскатетерний клапан досить компактний, щоб пройти по судинах до серця і потрапити в те місце, куди його потрібно встановити. Там він розширюється до потрібного розміру і починає виконувати функції, на які вже не здатен рідний клапан. 

Зазвичай подібні втручання проводять пацієнтам, яким протипоказані операції на відкритому серці. 

В межах підготовки до пленарного засідання сесії обласні обранці розпочали роботу в комісіях.

Так, на "бюджетній" погодили внесення змін до головного кошторису області. Серед них - збільшення доходів загального фонду за рахунок субвенції з держбюджету. Субвенція передбачена на придбання шкільних автобусів. Профільне управління зробило розподіл, тож на умовах співфінансування громади області зможуть придбати 18 автобусів для своїх закладів освіти.

На Чернечій горі, в Каневі, представники влади й громадськість вшанували пам'ять Тараса Григоровича Шевченка з нагоди 162 річниці з дня перепоховання праху поета.