Набув чинності закон про продовження мораторію на продаж землі

07 лютого 2019, 13:40
Набув чинності закон про продовження мораторію на продаж земліВід сьогодні набув чинності Закон про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року. 4 лютого Президент України підписав Закон, а 6 лютого документ був опублікований в офіційному парламентському виданні «Голос України».

Законом продовжено дію мораторію на купівлю-продаж і відчуження іншими способами земельних ділянок сільськогосподарського призначення та на внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств «до набуття чинності закону про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2020 року». Відповідні зміни внесені до пунктів 14 і 15 розділу Х «Перехідні положення» «Земельного кодексу України».

Як зазначено в документі: «Відміна в умовах військового стану та економічної кризи мораторію на відчуження сільськогосподарських земель, без врегулювання на законодавчому рівні процедури обігу земель сільськогосподарського призначення, є загрозою як національній, так і продовольчій безпеці нашої держави, яка може втратити найцінніший ресурс – українські сільськогосподарські землі».

Також законодавці зауважують, що перед запровадженням в Україні обігу земель сільськогосподарського призначення необхідно напрацювати та прийняти законодавчу базу щодо формування розвинутої мережі фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації. Це дозволить створити робочі місця у сільській місцевості, забезпечити розвиток територіальних громад та сільської інфраструктури.

«Потрібно усвідомлювати, що запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення не може бути самоціллю, а має сприяти залученню в аграрний сектор України інвестицій, унеможлививши одночасно при цьому обезземелення українських громадян. Саме тому є необхідність продовжити мораторій на продаж чи іншим способом відчуження земель сільськогосподарського призначення та напрацювати детальну покрокову процедуру введення в економічний обіг сільськогосподарських земель», – зазначено в документі.

Законом доручається Кабінету Міністрів України до 1 березня 2019 року розробити і внести на розгляд парламенту проект закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Слід зазначити, що заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення була запроваджена в Україні ще у 2001 році. З 2002 року мораторій почав діяти як тимчасовий захід з метою забезпечення нормативного врегулювання земельних відносин та створення інфраструктури ринку землі, після чого парламент неодноразово його продовжував.