Важлива складова успішної діяльності ОТГ – забезпечення соціальних потреб та життєдіяльності її мешканців.

23 січня 2019, 19:59
Важлива складова успішної діяльності ОТГ – забезпечення соціальних потреб та життєдіяльності її мешканців.За інформацією Лисянської районної ради, виконання завдань щодо збалансованої діяльності Бужанської об’єднаної територіальної громади Лисянського району, забезпечення жителів необхідними соціальними, освітніми та іншими послугами тощо, обговорено й схвалено відповідні рішення під час зустріч голови райдержадміністрації Володимира Павличука, голови районної ради Ярослава Попка з головою Бужанської сільської ради Валентиною Стадник та членами виконавчого комітету ОТГ. В нараді також взяли участь керівники та бухгалтери всіх галузей районної інфраструктури.

У зв’язку зі створенням ОТГ частина коштів, які раніше надходили в районний бюджет, відтепер переадресовуються на рахунки новостворених громад. за словами керівництва району, галузі освіти, медицини, культури, соціального захисту та інші забезпечені в середньому на 46 % до потреби, тож для повноцінного функціонування інфраструктури району певні погалузеві видатки у пропорційному відношенні мають взяти на себе й громади.

В межах повноважень Валентина Стадник заявила, що бюджет громади зможе забезпечити місцеві навчальні заклади (це три школи), фельдшерські пункти, амбулаторію та заклади культури. Інша справа, що процедура передачі займе певний час, а тому поки що Бужанська ОТГ надасть субвенції районному бюджету на забезпечення своєї частки інфраструктури.

Представники новоствореної громади також «підставили плече» у співфінансуванні питань соціального захисту, роботи музичної школи, інклюзії та підтримки людей з особливими потребами. Під час зустрічі озвучено наміри бужан запровадити автобусний рейс (двічі на день) з населених пунктів, що ввійшли до цієї ОТГ, з кінцевою зупинкою до Лисянської ЦРЛ. Це планується зробити задля зручності населення в під\'їзді до райцентру за будь-яких потреб.

Керівники району Ярослав Попко та Володимир Павличук висловили сподівання на подальшу тісну співпрацю з керівниками громад задля покращення життя громадян. Тим паче, що впровадження реформи передачі повноважень громадам й полягає в тому, що спроститься й розшириться спектр послуг, які надаються, люди їх отримуватимуть безпосередньо на місцях без потреби діставатися до райцентру.

Зустріч такого ж формату керівників району також відбулася із представниками Лисянської ОТГ: селищним головою Юрієм Корнієнком, заступником Миколою Бондаренком та бухгалтерами. В ході наради з’ясувалося, що ситуація передачі тих чи інших структур в підпорядкування селищної громади досить складна. Важко ще осягнути, якими фінансовими можливостями вона володітиме, а от потреби для збереження структури величезні. Донині було збережено мережу закладів освіти, медицини, культури (це близько тисячі працівників), необхідні значні витрати на утримання приміщень та енергоносії. Левова частка фінансування має здійснюватися за рахунок коштів нововствореної ОТГ. Юрій Корнієнко зазначив, що детально буде вивчено кошториси, потреби й можливості. Так як і з Бужанської ОТГ – на кілька місяців буде передано субвенцію, а потім окремі установи чи відділи відійуть в підпорядкування ОТГ, а решта поки що лишатиметься в районному підпорядкуванні.

Також обговорювалися питання доцільності передавачі в Лисянську громаду музичної школи, ДЮСШ, навчальних закладів селища. Гостро стоїть питання приміщення, де розміщуватимуться відділи новоствореної громади. Другого поверху селищної ради для цього замало, а на першому розташовується управління соціального захисту.

Обговорення і пошуки рішень триватимуть і надалі, адже питання життєзабезпечення громад – первинні у діяльності новостворених управлінських структур.