Черкаські кардіохірурги оперують на працюючому серці. Смертність при таких операціях дорівнює 0%

04 квітня 2018, 21:15
Юрій Стригун, «Вечірні Черкаси», №14, 4 квітня 2018 року

Кардіологи й терапевти з усієї області з\'їхалися в п\'ятницю, 30 березня, до дитячої обласної лікарні. Тут проходила обласна науково-практична конференція «Сучасні аспекти в наданні кардіологічної та кардіохірургічної допомоги пацієнтам із хворобами системи кровообігу». Лікарі з міста та райцентрів, інших областей мали змогу поспілкуватися й поставити запитання доктору медичних наук, науковому співробітнику «Інституту кардіології імені М. Д. Стражеска» Максиму Соколову, академіку, першому заступнику з наукової роботи «Національного інституту серцевосудинної хірургії» імені Амосова Анатолію Руденку, головному експерту Міністерства охорони здоров\'я України зі спеціальності «Хірургія серця та магістральних судин», заступнику директора НІССХ ім. М.М. Амосова, Костянтину Руденку.

Ініціатором та організатором конференції був Черкаський обласний кардіологічний центр.
Головний лікар Черкаського обласного кардіоцентру, обласний позаштатний кардіолог Черкаської ОДА Світлана Журба виступила з доповіддю, в якій висвітлила роботу Черкаського обласного кардіоцентру в лікуванні хворих з інфарктом міокарда. Протягом 2017 року в закладі проліковано понад 500 хворих з інфарктом міокарда, методом черезшкірних коронарних втручань із різних міст та районів області з стаціонарною летальністю 3,8% при середній по Україні – 11 %.
Про напрацювання Черкаської області в сфері охорони здоров\'я розповів голова обласної ради Олександр Вельбівець.
– Минулого року ми придбали в Черкаський обласний кардіологічний центр ангіограф (пристрій для спеціального рентгенологічного дослідження кровоносних судин шляхом уведення в артерії чи вени речовин, які дають різку тінь у рентгенівських знімках). Але оскільки географічне розташування області таке, що неможливо охопити всю територію із заходу на схід, то ми плануємо придбати аналогічне обладнання і для Уманської районної лікарні, де буде філіал Черкаського кардіологічного центру. Це вкрай необхідне обладнання, яке допомагає знизити смертність кардіологічних хворих удвічі.
Олександр Іванович розповів, що минулого року в області відкрили перинатальний центр, планують придбати МРТ в обласний онкодиспансер, томограф – в обласну лікарню. Поступово замінюють старі автомобілі екстреної медичної допомоги.
Доктор медичних наук Максим Соколов розповів про якісні зміни в державі й у медичній галузі зокрема.
– Зараз у державі 30 діючих ангіографів, а до кінця року має бути 56. Тобто майже вдвічі більше. За цим показником Черкаська область є одним із лідерів у нашій державі. Українці стали менше вмирати від інфаркту. Якщо в 2016 цей показник сягав 14,2% серед госпіталізованих, то в минулому році – лише 11,6. У цифрах це означає, що 420 людям було врятовано життя. Плануємо обладнати ангіографами лікарні так, щоби один центр обслуговував територію в радіусі не більше 70 кілометрів.
Академік Анатолій Руденко розповів про збільшення числа операцій на працюючому серці.
Смертність при аортокоронарному шунтуванні на працюючому серці – набагато менша, аніж на зупиненому. Всі провідні клініки світу намагаються працювати саме так. В Україні збільшується кількість екстреного аортокоронарного шунтування. НІССХ ім. М.М. Амосова є лідером із якості і показників летальності у пацієнтів, яким виконали коронарне шунтування, і ми стрімко наближаємося до кращих європейських показників.
Головний позаштатний кардіохірург УОЗ Черкаської ОДА Олег Журба стверджує, що минулого року в закладі було проведено 227 операцій на серці.
– Із них 145 – хворим на ішемічну хворобу серця. 97% таких оперативних втручань відбулося при працюючому серці. Було проведено рівно 100 операцій планового коронарного шунтування та 45-у пацієнтів із гострим інфарктом міокарда. Смертність при плановому аортокоронарному шунтуванні дорівнювала 0%.