Олександр Вельбівець: «Спільно турбуємося про дітей з особливими потребами»

04 квітня 2018, 21:10
«Черкаський край», №14, 4 квітня 2018 року

Голова обласної ради Олександр Вельбівець у супроводі заступника директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Оксани Сімушиної з робочим візитом побував у комунальних закладах обласної ради: Черкаському навчально-реабілітаційному центрі «Країна добра» і Черкаській загальноосвітній санаторній школі-інтернаті І-ІІ ступенів.

Олександр Вельбівець оглянув матеріально-технічну базу, ознайомився зі специфікою роботи установ та поспілкувався з керівництвом і працівниками про потреби й плани щодо розвитку закладів на найближчу перспективу.
Навчально-реабілітаційний центр «Країна добра» є спеціальним загальноосвітнім навчальним закладом, який охоплює навчанням глухих дітей та дітей зі зниженим слухом у поєднанні з тяжкими системними мовленнєвими порушеннями, затримкою психічного розвитку або розумовою відсталістю. Тут діють дошкільне відділення, спеціальна загальноосвітня школа-інтернат та реабілітаційне відділення. У закладі навчається 89 вихованців, з них: дві дитини під опікою, 74 дитини з інвалідністю, дві дитини, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, шість дітей із багатодітних сімей.
Завдяки коштам, виділеним з обласного бюджету, впродовж останніх двох років виконано повну реновацію приміщення центру. Як результат, відремонтовано частину даху і водогін, перебудовано й обладнано відповідно до умов сучасного освітнього дизайну й вимог реабілітаційного процесу 12 класних кімнат, кабінет фізики, інформатики, хімії і біології (оснащений сучасною цифровою лабораторією «Ейнштейн»), два комп\'ютерні класи, майстерню технічної праці, лінгафонний кабінет; кабінет соціально-психологічного розвантаження та індивідуальної слухової роботи; кабінет лікувальної фізкультури, обслуговуючої праці з кімнатою «Кулінарія» та ігрові кімнати; обладнано ресурсно-методичний центр із навчальним комп\'ютерним комплексом, кімнату відпочинку, бібліотеку з читальною залою та два групових осередки для дітей дошкільного віку, кожен з яких включає в себе кімнату, обладнану ігровими модулями та корекційним обладнанням, спальне приміщення, туалети. Також у Центрі обладнано п\'ять спальних кімнат для дітей шкільного віку з санітарними кімнатами, їдальню на 54 місця, харчовий і медичний блоки, пральню.
– Нам вдається підвищувати рівень надання освітньо-реабілітаційних послуг для дітей з особливими потребами. Значна заслуга в цьому свідомих депутатів обласної ради, які реагують на потреби закладу, а також керівників і депутатів місцевого рівня, які розуміють проблеми й долучаються до співфінансування таких важливих проектів. Оглянувши ваш заклад і те, як ви змогли його відновити й облаштувати, та почувши про плани подальшого розвитку, можу запевнити у всебічній підтримці з боку обласної ради всіх раціональних пропозицій, – наголосив голова обласної ради під час зустрічі з колективом «Країни добра».
У ході екскурсії школою директор Черкаської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІ ступенів Людмила Шарапа зазначила, що навчальний заклад єдиний в області, що забезпечує навчання дітей, хворих на сколіоз, які потребують тривалого лікування та реабілітації. Тут навчаються і проходять реабілітацію 555 учнів, в тому числі: 5 дітей- сиріт під опікою, 19 дітей з інвалідністю, 9 дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, 29 дітей з багатодітних сімей, 17 дітей-напівсиріт, 12 дітей учасників АТО.
Присутні ознайомились із системою навчання, що проводиться за програмами загальноосвітньої школи з додаванням до розкладу занять уроків лікувальної фізкультури та лікувального плавання у басейні по кілька разів на тиждень. Лікувальний та навчально-виховний процеси закладу регламентуються режимом дня, що передбачає чергування режиму навантаження, руху і спокою, що сприяє відновленню порушеної функції опорно-рухового апарату. Діти отримують п\'ятиразове харчування з підвищеним вмістом білкових вітамінізованих продуктів, як того вимагає специфіка захворювання.
До слова, влітку минулого року в рамках виконання обласної програми підвищення якості шкільної природничо-математичної освіти школа була включена у перелік закладів, що отримали набори ЛЕГО. А вже на початку 2018 року учні шкільної команди «BrainsON» стали чемпіонами регіонального турніру з робототехніки «FIRST LEGO League», що відбувся на Черкащині, та беруть активну участь у запропонованих компанією проектах, що порушують глобальні проблеми людства й спонукають школярів шукати альтернативні шляхи їх вирішення.
За словами Олександра Вельбівця, це поки єдиний інтернат, який отримав набори ЛЕГО коштом обласного бюджету: «Ці дітки позбавлені можливостей повноцінно займатись спортом і реалізовувати себе у цій сфері. Тому це обладнання для них – чудова можливість розвиватись в інформаційному просторі, відчути себе винахідниками й виявити інтелектуальні переваги».
На завершення робочої поїздки голова обласної ради наголосив, що всі озвучені питання ремонту приміщень обох освітньо-реабілітаційних закладів і поліпшення їхньої матеріально-технічної бази вже відображені у відповідних проектах рішень, ініційованих профільним департаментом на розгляд найближчої сесії та будуть підтримані депутатським корпусом обласної ради.