Керівники рад і медичних закладів обговорили впровадження секторальних реформ

28 березня 2018, 18:19
«Черкаський край», №12, 28 березня 2018 року

21 березня голова обласної ради Олександр Вельбівець провів нараду-зустріч голів районних рад із керівниками комунальних установ та закладів охорони здоров\'я, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст області й перебувають у підпорядкуванні обласної ради, щодо впровадження секторальних реформ, як невід\'ємної складової процесу децентралізації в галузі медицини. У цій зустрічі також узяв участь начальник управління охорони здоров\'я облдержадміністрації Михайло Лобас.

Про стан діяльності в сфері охорони здоров\'я населення області перед учасниками заходу виступили головні лікарі: обласної дитячої лікарні – Микола Кондрацький, обласної лікарні – Олександр Дудник, обласного онкологічного диспансеру – Віктор Парамонов, та кардіологічного центру – Світлана Журба.
Також голови районних рад заслухали інформацію заступника головного лікаря обласної стоматологічної поліклініки Олександра Новохацького, директора обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ігоря Фесуна, генерального директора ОКП «Фармація» Валентини Ніколенко, ректора медичної академії Інни Губенко.
Загалом мова йшла про стан фінансового забезпечення установ і закладів, матеріально-технічного і кадрового забезпечення їх діяльності в умовах децентралізації та реформування медицини в Україні, спільних дій виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо вирішення як злободенних проблем, так і тих, які необхідно вирішувати в найближчій перспективі тощо.
Після обговорення Олександр Вельбівець запропонував учасникам наради-зустрічі відвідати медичні заклади.
В обласній дитячій лікарні головний лікар Микола Кондрацький показав нове сучасне й унікальне обладнання, яким оснащено заклад за рахунок коштів обласного бюджету і часткового співфінансування місцевих бюджетів, розповів про позитивні результати у наданні допомоги дітям різних вікових категорій, у тому числі з патологіями тощо. Гості ознайомилися з роботою персоналу відділу новонароджених і недоношених дітей, ортопедо-травматологічного відділення, центру реабілітації дітей та відновного лікування. Особливо вразило відвідувачів відділення ЛФК, де їм було продемонстровано роботу локомату, на якому проводять розробку гомілково-ступеневих суглобів у дітей та навчають ходити тих, хто хворіє церебральним паралічем, а також неонатальний центр.
Потім голови районних рад відвідали онкологічний диспансер. Головний лікар Віктор Парамонов продемонстрував радіологічний центр, в якому хворі на рак лікуються методом радіаційного опромінення; центр мамології, кабінет «Здоров\'я жінки» та розповів про проблеми, які необхідно вирішувати в онкодиспансері.
Учасники наради констатували, що співпраця місцевих рад у поліпшенні матеріальної бази закладів охорони здоров\'я області на умовах співфінансування приносить реальні результати. Таку практику необхідно продовжувати й у майбутньому.
За підсумками наради Олександр Вельбівець дав окремі доручення, відповідно до яких рекомендовано місцевим радам долучитися до придбання нового медичного обладнання за умов співфінансування проектів, а також підготувати проект звернення депутатів обласної ради до народних депутатів України від Черкащини щодо сприяння у виділенні коштів на закупівлю соціально значущого для області медичного обладнання для обласних медичних закладів.