Депутати облради просять Генпрокуратуру перевірити діяльність Держгеокадастру

14 червня 2017, 18:30
«Акцент», №24, 14 червня 2017 року

Перевірити діяльність головного управління Держгеокадастру в Черкаській області за час головування Ольги Залоги просять депутати обласної ради Генпрокуратуру. Питань до цього відомства у народних обранців не бракувало, але останньою краплею, схоже, стала спільна акція протесту жителів села Родниківка Уманського та Ягубець Христинівського районів. 9 червня вони пікетували сесійну залу Будинку рад, вимагаючи захистити їхні законні права на приватизацію землі.
Проект звернення щодо перевірки діяльного Держгеокадастру на розгляд облради вніс Роман Похольчук від фракції «Відродження».
За його словами, до депутатів скарги від виборців про те, що в них у Держгеокадастрі вимагають хабарі за розпаювання землі. Відтак просить перевірити діяльність відомства і в разі виявлення порушень звільнити керівника та притягти її до відповідальності.
– На мою думку, геокадастр – це організація, яка створена для того, аби просто заробляти гроші, а не надавати дійсно справедливі послуги для людей, – прокоментував ініціативу фракції Роман Похольчук.
Як повідомили депутатам представники сіл Родниківка та Ягубець, вони тривалий час не можуть отримати від чиновників ГУ Держгеокадастру в Черкаській області дозволи на розробку проектів зелеустрою щодо приватизації земельних ділянок своїх КСП: «Родниківка» та «Ягубець». Навіть незважаючи на рішення Черкаського окружного адмінсуду.
Наприклад, ще 24 квітня цього року суд визнав протиправною відмову Держгеокадастру надати відповідний дозвіл позивачам із Родниківки. Аналогічне рішення суд виніс й у справі позивачів з Ягубця. Цим же рішенням чиновників зобов\'язано видати дозволи, проте до сьогодні вони тягнуть резину.
– Головне управління Держгеокадастру в Черкаській області продовжує грубо порушувати закони та конституційні права понад 700 громадян України, серед яких працівники КСП, пенсіонери, вчителі, вихователі дитячих садків, медпрацівники, учасники АТО. Метод, яким діє Держгеокадастр, старий – підштовхування на корупційний шлях вирішення цього питання... Йдеться про хабарі до 200 тисяч доларів. Чиновники незаконно і безпідставно відмовляють у наданні дозволів та погоджень, використовуючи будь-які затягування на зрив термінів, незважаючи на зобов\'язальні рішення судів. Ця антидержавна, антинародна позиція чиновників головного управління Держгеокадастру в Черкаській області пов\'язана тільки з корупційною складовою, - повідомила депутатам представниця протестувальників.