Олександр Вельбівець: «Не себе бачити в реформі, а людей, для яких вона проводиться і які прагнуть змін»

05 квітня 2017, 19:36
Роман Кирей, «Черкаський край», №14, 5 квітня 2017 року

28 березня для представників обласної та районних рад у рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» проведено одноденну фахову майстерню на тему: «Особливості формування територіальних громад області в умовах децентралізації». У роботі фахової майстерні також узяв участь голова обласної ради Олександр Вельбівець.
Як повідомив на початку роботи координатор проекту Олександр Даниленко, заняття передбачає дві лекції та дискусії із запропонованої тематики, запитання та відповіді.
Звертаючись до присутніх, голова обласної ради зазначив, що перший досвід створення і роботи об\'єднаних територіальних громад на Черкащині, незважаючи на певні упущення і недоліки, має позитивний результат.
Але потрібно врахувати, що об\'єднання заради об\'єднання ні до чого не призводить. Бо, найперше, в основі об\'єднання будь-яких громад має бути економічна складова. Не особисте бачення сільського голови, не особисте бачення керівника товариства чи місцевого фермера, народного депутата України або авторитетного громадського активіста, а економічне підґрунтя, тоді об\'єднання і подальший розвиток ОТГ принесе людям те, чого вони очікують від реформ, – підкреслив голова обласної ради та додав, що треба «не себе бачити в реформі, а людей, для яких проводяться реформи, суспільство в цілому, яке прагне змін».
Ми часто шукаємо винних і на місцях, і в Уряді, але не бачимо свою роль: що ми як посадовці робимо або, навпаки, не робимо, щоб реформи були успішні, – наголосив Олександр Вельбівець. За його словами, в ході вивчення перспектив створення ОТГ в області більшість органів місцевого самоврядування вважають, що вони є самодостатніми і не бажають ніяких змін: «Тоді варто нагадати таким керівникам, чого люди вийшли на Майдан, за що вони борються сьогодні на Сході України».
– Насправді бюджетна децентралізація дозволила отримати місцевим бюджетам доходів у два, три рази більше, ніж раніше. Це добре. Але якщо є ресурс, то зросте й відповідне навантаження. Тобто утримання шкіл, дитсадків, інших соціальних об\'єктів буде справою органів місцевого самоврядування. Вже сьогодні ті територіальні громади, що не зволікали з об\'єднанням, отримують допомогу держави на різні проекти, зокрема, Державного фонду регіонального розвитку, який для вирішення місцевих проблем надає пріоритетну перевагу ОТГ. Інші, що і нині перебувають в очікуванні, сподіваються, що це за них зробить хтось інший, прийде «месія» і настане процвітання. В історії України таке вже було, але далі обіцянок, як ми знаємо, справи не пішли, – зазначив голова обласної ради.
Олександр Вельбівець зупинився й на низці інших проблем, які, можливо, для декого є також певною пересторогою до об\'єднання, наприклад, сфера майнового врегулювання, визначення розподілу повноважень та механізму їх передачі.
Далі, як і передбачалося програмою, присутні ознайомились із досвідом децентралізації, станом та перспективами об\'єднання громад у Київській області, а в ході другої частини фахової майстерні розглянули питання нормативно-правового забезпечення реформи органів місцевого самоврядування та децентралізації.
Лекції з обох питань прочитав заступник начальника управління регіональної політики та адміністративної реформи, завідуючий відділом аналізу розвитку територій департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами Ярослав Бережницький. Свій виступ він супроводжував демонстрацією слайдів.
На завершення занять фахової майстерні відбувся обмін думками, слухачі отримали відповіді на практичні запитання з реалізації реформи на місцях.