Сергій Буцько. Життя, що втілене у справи

30 вересня 2015, 17:30
Наталя Подолян, «Черкаський край», №77, 30 вересня 2015 року

Сергій Буцько — генеральний директор ТОВ «Продсільпром», депутат Черкаської обласної ради — людина відома й шанована не тільки в Драбівському районі, нашій області, а й далеко за її межами. І для цієї поваги є всі підстави. Бо й зроблено ним для розвитку сільськогосподарської галузі, сільських територій Драбівщини, покращення життя людей надзвичайно багато. І що не менш важливо, він, як керівник нової формації, своєю працею, небайдужістю до проблем села довів: успіхів у будь-якій справі добитися можна, навіть коли доводиться її починати буквально з нуля.

Від руйнації — до розвитку

Саме з подолання руйнівних процесів, які опосіли село Остапівку, Сергій Буцько і розпочинав свою роботу 18 років тому. Успішний бізнесмен, він приїхав із Києва погостювати сюди до родичів і жахнувся з того, що тут у ті часи відбувалося. Зарослі бур’янами поля, поруйновані ферми, безробіття, безгрошів’я, спустілі селянські оселі, з яких працездатне населення виїхало на заробітки в далекі краї, безнадія в очах тих, хто залишився. Село зникало на очах, і, можливо, його давно вже й не було б на географічній карті України, якби не Сергій Буцько, який вирішив за будь-що вдихнути в нього життя, дати людям роботу, впевненість у завтрашньому дні.

Так було створено ТОВ «Продсільпром», яке орендувало в остапівських пайовиків землю, на якій роками нічого не сіялося і яка вже давно була схожа на цілину. Придбали два трактори, почали боротьбу з бур’янами, яка тривала не один рік.

Одночасно Сергій Буцько почав відновлювати й свинокомплекс. І на даний час тут відгодовується близько 12-ти тисяч свиней м’ясних порід — таких, які вирощуються в Європі. А невдовзі їх буде вже 30 тисяч, адже «Продсільпром» будує чотири нові сараї для їх утримання, два з яких уже на стадії завершення.

Коли починав роботу в Остапівці, жителі навколишніх сіл придивлялися: чи вдасться йому те, що він замислив — відновлення родючості сільськогосподарських угідь, тваринництва, покращення життя остапівців, чи не буде він лише час від часу навідуватись у далеку Остапівку, як це робили його попередники, щоб пересвідчитися — росте чи вже посохло те, що посіяно. Та коли побачили, скільки праці він вкладає в сільгоспвиробництво, наскільки уважно і чесно ставиться до пайовиків, працівників свого підприємства, повірили: це справжній господарник, з яким можна мати справу.

Сьогодні в ТОВ «Продсільпром» — близько п’яти тисяч гектарів землі, орендованої у сільських громад Остапівки, Свічківки, Коломиців, Митлашівки. Обробляє ці лани сучасна техніка, переважно закордонного виробництва — Джон Діри, Кейси, Лексіони та ін. Вирощуються на цих землях зернові та зернобобові культури. І до збереження родючості грунтів, підвищення їх продуктивності в ТОВ «Продсільпром» ставляться з особливою увагою. Сівозміни, підживлення і захист рослин — усе застосовується в обов’язковому порядку. Цьогоріч продсільпромівці посіяли приміром 700 гектарів гороху, який є хорошим попередником для інших культур, і як природний удобрювач дає можливість суттєво зменшити застосування надто дорогих, як на сьогодні, мінеральних добрив, сприяє вирощуванню екологічно чистої продукції.

Успішність «Продсільпрому», яке є одним із провідних сільгосппідприємств області, відчувається в усьому — в збудованих ним сучасних складських приміщеннях, які дозволяють зберігати в них зерно роками, сушарці, де для сушіння зерна застосовуються котли на альтернативному паливі, комбікормовому заводі, обладнаних за новітніми технологіями, свинофермах, де автоматизовані всі виробничі процеси й проводиться велика селекційна робота. З року в рік підприємство отримує й добірні врожаї, навіть незважаючи на несприятливі кліматичні умови. А зростають обсяги виробництва — підвищується й зарплата тих же механізаторів, яка в сезон може сягати й десяти тисяч гривень на місяць. Вчасно і спов¬на отримують розрахунки й пайовики — цьогоріч це вже сім відсотків за пай.

І що особливо важливо: чим ефективніше діє підприємство, тим більше соціальних преференцій отримують і села, на землях яких «Продсільпром» працює, і тих, які входять до складу виборчого округу депутата обласної ради Сергія Буцька.

Підтримка кожному селу

Тільки за дев’ять місяців цього року для ремонту доріг місцевого значення, оздоровлення дітей під час літнього відпочинку, екскурсій для учнів школи, ремонту Остапівського навчально-виховного комплексу, проведення свят, культурно-освітніх заходів, матеріальної допомоги малозабезпеченим, придбання лікарських засобів для надання першої медичної допомоги населенню, благоустрою села Остапівській сільській раді «Продсільпромом» було виділено понад 94,2 тисячі гривень. Торік ця сума в цілому становила 98,5 тисячі гривень. А позаторік, зважаючи на придбання меблів, необхідного приладдя для школи та фельдшерсько-акушерського пункту, озеленення території, ямковий ремонт доріг тощо, ТОВ виділило сільраді 253,7 тисячі гривень.

74,4 тисячі гривень загалом отримала Коломицівська сільська рада — на ремонт бюджетних установ, покращення матеріального стану закладів освіти, охорони здоров’я, проведення культурно-освітніх заходів, допомогу малозабезпеченим людям, ветеранам тощо. Понад 161,6 тисячі гривень підприємство надало в цілому допомоги Митлашівській сільській раді.

Взагалі ж, Сергій Буцько, як керівник ТОВ «Продсільпром» і як депутат обласної ради, зробив протягом своєї депутатської каденції для сіл свого виборчого округу надзвичайно багато.

Так, у 2013 році в селі Остапівка з ініціативи Сергія Антоновича був збудований ФАП вартістю 1,5 мільйона гривень. До речі, подібного йому (як за зовнішнім виглядом, так і за оснащенням) у районі просто немає. Цей медичний заклад, передусім його акушерське відділення, цьому населеному пункту став особливо необхідний. У село, яке наприкінці 90-их років було на межі зникнення і яке саме завдяки Сергію Буцьку і його підприємству ожило, повертається молодь, приїжджають на роботу в компанію молоді спеціалісти, створюються сім’ї, а отже, народжуються й діти — велика радість для подружніх пар і майбутнє для села і держави в цілому.

Свого часу за рахунок компанії були повністю газифіковані села Остапівка, Свічківка, Коломиці, Ковтунівка. Причому, газ було підведено до кожного будинку. Депутат Сергій Буцько виступив також спонсором будівництва котельні у Свічківському навчально-виховному комплексі. За його сприяння було підведено газопровід до села Старосілля, яке знаходиться на території Коломицівської сільської ради. А ще зроблено косметичний ремонт доріг у селах Остапівка, Митлашівка, придбано комп’ютерний клас для Погребського НВК, виділено кошти для Митлашівського НВК на придбання сенсорної дошки та теплообмінника для котельні. Постійно виділяються кошти на харчування та оздоровлення дітей, подарунки до свят.

Підтримує Сергій Буцько церкви, які діють у селах його виборчого округу і навіть у сусідніх областях, надає допомогу Черкаському відділенню дитячого фонду Українського товариства незрячих, благодійному фонду «Небайдужі серця» та ін.

Та особлива увага депутата обласної ради Сергія Буцька до бійців — працівників ТОВ «Продсільпром», жителів сіл його округу, які захищають непорушність нашої держави на Сході. Понад 300 тисяч гривень — таку допомогу виділено «Продсільпромом» землякам, які воюють в АТО. І це, не рахуючи того, що в зону бойових дій підприємство постійно відправляє продукти харчування, одяг, засоби гігієни тощо.

З турботою про людей

Перелічити все, що зроблено і робиться Сергієм Буцьком для людей, соціально-економічного розвитку сіл, просто неможливо. Безвідмовна допомога людям похилого віку, ветеранам, хворим, інвалідам, багатодітним сім’ям — усе це відбувається постійно і без зволікань. За рахунок підприємства молодь вчиться у вищих навчальних закладах, щоб потім повернутися в рідне село і працювати на його розвиток. І якщо кажуть, що сутність душі людини відображається у її справах, то все, що робить для селян Сергій Буцько, доводить, наскільки він небайдужий до людських проблем і як вболіває за розвиток українського села — основи нашої держави.

Як керівник ТОВ «Продсільпром», він діє на розвиток свого підприємства, що, в свою чергу, сприяє підвищенню рівня життя сільського населення. Як депутат обласної ради, Сергій Буцько не просто виконав усе, що обіцяв своїм виборцям, а зробив у рази більше.

У планах «Продсільпрому» на цей і наступний рік ще немало завдань. Це — допомога у проведенні вуличного освітлення населених пунктів; спонсорська підтримка в придбанні спортивного майданчика для Остапівського НВК; встановлення великого ігрового майданчика в центрі села Остапівка, будівництво містка для сполучення сіл Остапівка та Свічківка і т.д. А ще Сергій Буцько планує створити переробний цех для виробництва борошна і круп, збудувати холодильники для збереження м’яса. А це, знову ж таки, нові робочі місця. І, врешті-решт, він хоче добитися, щоб у районі запрацював асфальт¬ний завод, без якого розбиті дороги так і залишатимуться на Драбівщині непроїзними.

Кажуть: у доброї справи — великі крила. Тож, мабуть, не знайдеться на Драбівщині села, де б не знали Сергія Антоновича Буцька — успішного керівника, надійного й відповідального перед виборцями депутата, який завжди підтримає і допоможе, добру і чуйну людину. А коли є такі лідери, й українське село має реальні перспективи перейти на новий — європейський — рівень розвитку.