«Швидкий медичний велосипед замість „швидкої\", — Старікова про адмінреформу

27 травня 2015, 14:14
Ніка Беркут, «Нова молодь Черкащини», №20, 27 травня 2015 року

Сьогодні з якихось причин питання про об\'єднання громад знову несподівано виринуло на поверхню. Попри швидке й активне просування на адміністративному рівні, поки що більшість громад категорично проти об\'єднання. І рушії цих настроїв лежать на поверхні — страх, що буде ще гірше, ніж зараз, і негативний досвід попередніх «реформувань». Про висновки, зроблені після об\'єднання з іншими селами, наприклад, жителі села Хацьок Черкаського району говорять: «Нас приєднали до Білозір\'я, забрали колгосп, а повернули старців. Об\'єднували й інші села — та сама історія. Після об\'єднання Бузукова й Степанок у Степанках зникли клуб і дитячий садок.

Невдалий досвід проведення реформ, зокрема в медичній галузі, також не додає сільчанам оптимізму й бажання пережити ще одне «реформування».

— Після медичної реформи в нас мав бути центр швидкої медичної допомоги. «Швидку» вже забрали, натомість маємо «швидкий медичний велосипед», — розповідає депутат Черкаської райради Ніна Підгора. — І тепер на ньому доводиться їздити через усе село, щоб надати допомогу, скажімо, онкохворим, яких у нас, на жаль, багато.

Підтримати сільські громади, допомогти їм захистити свої інтереси рішуче налаштована голова ЧРО Аграрної партії України, депутат облради Наталія Старікова.

— Україні, зрозуміло, потрібні позитивні зміни й досягти їх можливо лише шляхом упровадження реформ. Але перш ніж об\'єднувати територіальні громади, потрібно внести зміни до Конституції України, до Податкового, Бюджетного, Земельного кодексів, щоб у громад були не просто «повноваження на папері», а реальні інструменти реалізації їх, — аргументує вона. — І перш ніж об\'єднувати громади, потрібно зробити пілотний проект на базі тих громад, які вже сьогодні бачать переваги об\'єднання й хочуть цього.

У самих громадах має пройти обговорення, — веде далі Старікова. — Ми бачимо, що воно ще не відбулося, питання обговорювали лише в деяких громадах, а на засідання робочої групи не запросили представників ініціативних груп, голів райрад.