Любов Майборода: «Медичні працівники готові до страйку через недофінансування галузі»

20 травня 2015, 21:08
«Вечірні Черкаси», №20, 20 травня 2015 року

Депутат Черкаської облради про...

ФІНАНСУВАННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ\'Я:

- До мене надійшли численні звернення медичних працівників міста та пацієнтів лікувальних закладів із приводу ситуації, що склалась у галузі охорони здоров\'я. Заклади охорони здоров\'я на межі припинення надання медичних послуг, а медичні працівники готові до страйку через значне недофінансування галузі. Рівень фінансування галузі охорони здоров\'я за чотири місяці поточного року становить 56 мільйонів 986 тисяч гривень проти 65 мільйонів 589 тисяч гривень за аналогічний період минулого року, тобто знизився на 13%, що суттєво погіршило якість надання медичних послуг у місті і створило соціальну напругу в колективах медпрацівників. Така ситуація є наслідком нераціонального помісячного розпису фінансування галузі, затвердженого департаментом фінансів міськвиконкому.

65% асигнувань галузі з міського бюджету припадає на листопад-грудень місяці, що фактично паралізує роботу медичних установ протягом травня-жовтня місяців.

Зростає кредиторська заборгованість, лікарні не мають коштів на закупівлю медикаментів, оплату комунальних послуг, проведення розрахунків за вивезення сміття, обслуговування ліфтів і медичного обладнання, дезінфекції, прання білизни тощо. Така ситуація є вкрай загрозливою для функціонування галузі. Гроші в бюджеті є, недофінансування медицини розцінюю як свідомий злочин проти містян. Мають бути прийняті конкретні пропозиції з вирішення проблеми фінансування галузі: наближене асигнування галузі за рахунок коштів міського бюджету та забезпечена можливість надавати якісні послуги пацієнтам.

БОРОТЬБУ З КОРУПЦІЄЮ:

- Минулого тижня на колегії облдержадміністрації відбулось представлення нового керівника сектора з питань запобігання та виявлення корупції Сергія Миколайовича Овчаренка. Батько новопризначеного чиновника - депутат обласної ради Микола Семенович Овчаренко - живе в Черкасах у будинку, вартість якого в рази перевищує офіційні доходи колишнього чиновника, які ніколи і ніде не були задекларовані. Для нашого міста такі \"хатинки\" - не новина, коли б сина Миколи Семеновича не призначили головою антикорупційного сектора. Для чого це робиться? Вочевидь, для того, щоб так зване \"антикорупційне бюро\" продовжило традицію інших державних органів - не боротися, а очолювати корупцію, кришувати і покривати корупціонерів, у тому числі і своїх батьків. Антикорупційний комітет не встиг запрацювати в Києві, як у Черкасах його очолив син чиновника з незрозумілими доходами. Кому потрібні такі призначення? Пенсіонерам, 90% яких живуть за межею бідності, чи незаможним громадянам?