Володимир Гресь: «Я за колгосп – тільки не в нашому селі»

01 квітня 2015, 19:39
«Вечірні Черкаси», №13, 1 квітня 2015 року

Депутат Черкаської обласної ради про:

Територіально-адміністративну реформу

– Коли селян заганяли в колгоспи, то діди казали: «Я за колгосп – тільки не в нашому селі». Так і я – за територіально-адміністративну реформу, але не в нашій області. Останнім часом у багатьох засобах масової інформації йдеться про те, що керівництво Черкаської області готове до адміністративно-територіальної реформи, без малого пропонують Черкащину зробити пілотним проектом. Я би хотів нагадати, як попередники-регіонали запроваджували медичну реформу на прикладі Дніпропетровської області – і що нічого доброго з того не вийшло. А черкаським керівникам радив би нарешті навести лад у земельних ресурсах, дозвільному центрі, зробити комп’ютеризацію сільських громад. Краще б уряд розпочав цю реформу з Чернівецької області і на прикладі рідної землі прем’єра показав, як вона має діяти.

Зараз влада часто говорить про позитивний досвід адміністративно-територіальної реформи у Польщі. Але полякам на цю реформу Євросоюз виділив 6 мільярдів євро допомоги, за які вони зробили інфраструктуру в сільських громадах, дороги, комп’ютеризацію, навели лад у дозвільній системі. Сьогодні в Україні неможливо провести цю реформу, вона матиме негативні наслідки. У час, коли в країні війна і 80% українців бідує, викинути усіх бюджетників: вчителів та медиків за межу бідності – гріх та злочин.

Дендропарк «Софіївка»

– Друг Януковича-Тулуба Антон Яценко, який вже давно мріяв взяти під своє шефство уманський дендропарк «Софіївка», звинувачує адміністрацію парку та закидає запитами, де вимагає подати йому всю фінансово-господарську звітність щодо діяльності парку протягом останніх п’яти років. Крім того, Яценко наскаржився і до правоохоронних органів, і тепер листи-перевірки приходять ще й від цих установ. Що саме спонукало нинішнього нардепа посилити свою увагу до «Софіївки», сказати важко. Однак адміністративні працівники парку вимушені щодня готувати відповіді на запити скрупульозного Яценка. Я зроблю усе, аби захистити цей, без перебільшення, один із найкращих, створених людськими руками, парк. За майже 35-річний період керування парком Іваном Косенком «Софіївка» стала окрасою не лише Черкащини, а й України. Хоча у попередні періоди цей парк був фактично занедбаний. Недаремно у загальноукраїнській акції «7 чудес України» «Софіївка» була обрана громадянами як одне із семи чудес. Іванові Косенку вдалося успішно організувати Науково-дослідну роботу, провести реконструкцію насаджень в історичній частині парку, створити нові колекційні та експозиційні ділянки, суттєво поповнити колекції парку, оновити матеріально-технічну базу та інфраструктуру. Тому не можна допустити, щоб дендропарк потрапив під управління сумнозвісних політиків-бізнесменів, які зараз роблять усе для його знищення.