Повноваження на місцях викорчують корупцію?

18 березня 2015, 13:05
Наталія Каузак, «Нова молодь Черкащини», №10, 18 березня 2015 року

На обласний Форум голів сільських, селищних і міських рад приїхало понад 400 представників сільських громад. Шляхи наповнення місцевих бюджетів, повернення повноважень від органів виконавчої влади територіальним громадам і закріплення за ними фінансових ресурсів — про це та багато іншого говорили на Форумі голів сільських, селищних і міських рад, організованому ГО «Об\'єднання територіальних громад», який днями відбувся в обласному центрі.

- Щоб територіальна громада забезпечила себе, їй потрібні матеріальні, людські й грошові ресурси. Якщо матеріальний і людський ресурси переважно є, то грошового ресурсу територіальні громади не отримують. Тому теза, яку нам нав\'язують, про те, що бізнес і влада мають бути розділеними, аж. ніяк не відповідає дійсності. Бізнес має наповнювати бюджет і платити податки, а влада — розумно розпоряджатися коштами, — наголосив член Ради ГО «Об\'єднання територіальних громад» Петро Душейко.

Потрібне чи не потрібне об\'єднання територіальних громад - думки присутніх розбігалися. І це природньо, бо, як і всякі зміни в країні, реформа місцевого самоврядування потребує обговорення і, в разі потреби, доповнень і довершення.

— Я був автором ідеї провести обласний Форум голів сільських рад. Вважаю, що такий захід конче потрібен суспільству, він на часі .й дуже доречний. Голів сіл я вважаю виразниками потреб народу. тому ми зібрали саме їх, а не представників влади з районів, — коментує Олег Васецький, член Ради ГО «Об\'єднання територіальних громад», директор ТОВ «Урожай». — Звичайно, на форумі були моменти, коли градус емоцій піднімався дуже високо. Проте в цьому я бачу два позитивні моменти. По-перше, у такий спосіб представники найвищої влади почули, що наболіло в сільських громад і як сильно. По-друге, можливість бути почутим розряджає загострення емоцій не лише в конкретної людини, а й у суспільстві загалом. Те, що гострих і конфліктних питань безліч і часом емоції зашкалюють, не означає, що таких заходів проводити не потрібно. Це так, якби людина хворіла на грип і розбила градусник, щоб не бачити явних симптомів. Чи сприяло б це одужанню організму?

Зазначимо, що такий масовий захід відбувся також завдяки допомозі народного депутата Миколи Кучера, який завітав на форум і прокоментував цю знаменну подію. Він зауважив, що реформа децентралізації влади здатна викорчувати корупцію на місцях, позаяк усі розрахунки будуть прозорі й підконтрольні громаді.

— Максимальна передача сільським громадам повноважень, зокрема управління землею, можливість установлювати розцінки на ці землі — надзвичайно важливо для сільських громад, бо становище, в якому опинилася країна, найбільш болісно вдарила саме по селу, — зауважив народний депутат Микола Кучер, за сприяння якого на Форум сільських голів Черкащини прибули й представники міністерств і відомств. — Я знаю, що селянам зараз найважче, бо 10 років очолював велике підприємство, яке обробляло 120 гектарів землі. І розумію, що сільським головам потрібні роз\'яснення й підтримка, бо ж не хто, а вони на своїх плечах мають винести всі труднощі, пов\'язані з реформуванням країни. Тому такі форуми обласного масштабу потрібні не лише для того, щоб свої рекомендації могли дати представники міністерств і відомств. Потрібно, щоб і сільські голови, як представники громади, могли висловити свою думку про те, що слід підправити в законі, що додати, а що й переписати.

Микола Іванович наголосив на потребі проведення реформи місцевого самоврядування, бо такий шлях пройшла свого часу, скажімо, Польща. Сьогодні закон про об\'єднання територіальних громад готовий, і Україна має можливість обрати шлях реформування. Він буде складним, але кінцевий результат може вивести країну на європейський рівень.

— Ми бачимо децентралізацію влади як реальний крок до стимулювання територіального розвитку всіх громад, — коментує Сергій Шаршов, директор департаменту з питань місцевого самоврядування й територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. — Серед головних проблем реалізації реформи — надмірна централізація влади, яка тягне за собою високий рівень корупції, низький рівень ухвалення управлінських рішень, неузгодженість політики щодо розвитку і загальних інтересів територіальних громад.

Ще один важливий чинник — складна матеріально-фінансова база таких громад. Він тягне за собою погіршення якості надання адміністративних послуг, зношеність теплових, каналізаційних і водопостачальних мереж житлового фонду. Все це може спричинити техногенні й екологічні катастрофи. Ще одна проблема (непопулярна серед політиків) — надмірна подрібненість територіально-адміністративних одиниць. Вона призводить до зниження рівня професіоналізму посадових осіб органів місцевого самоврядування, погіршення інвестиційної привабливості територій і надскладну демографічну ситуацію. Всі ці фактори посилюють соціальну напругу серед населення.

Свою думку з приводу реформ висловив і представник МінАПК Олег Хоменко, який наголосив, що децентралізація не повинна залишатися лише декларацією.

— Процес децентралізації влади має означати не декларативну передачу владних повноважень і функцій органам місцевого самоврядування, а насамперед надання в розпорядження громад наявних матеріальних і фінансових ресурсів, які разом мають утворити матеріально-фінансову основу розвитку сільських територій, — наголосив директор департаменту науково-освітнього забезпечення та розвитку підприємництва на селі МінАПК України Олег Хоменко. — Міністерство розробляє й узгоджує в департаментах Концепцію сталого розвитку сільських територій, яка покликана вирішувати комплексні питання розвитку сільських територій.

Оплесками зустріла зала повідомлення представника Міністерства АПК про те, що на розгляді у Верховній Раді є важливий і актуальний законопроект про посилення ролі територіальних громад в управлінні земельними ресурсами. Він передбачає віднесення до комунальної власності територіальних громад міст, селищ, сіл усі землі комунальної власності, розташовані за межами населеного пункту в межах територій сільських, селищних і міських рад.

За результатами Форуму голова громадської організації «Об\'єднання територіальних громад», депутат обласної ради Наталія Старікова дала доручення розпочати збір підписів сільських голів під пропозиціями щодо вирішення земельних питань, наповнення місцевих бюджетів, набуття місцевими радами права розпоряджатися землями тощо. Нагадаємо, що за згадані пропозиції, які винесли на розгляд сесії депутати від ГО «Об\'єднання територіальних громад», проголосувала більшість депутатського складу. Тому їх уже подано до Верховної Ради й Кабінету Міністрів. Проте реакції влади громада так і не відчула. Тому ГО «Об\'єднання територіальних громад», заручившись підтримкою народних депутатів від Черкащини, чекає відповіді після обласного форуму. А надто, що таку зустріч представники міністерств назвали неформальною й пообіцяли відреагувати на всі зауваження й пропозиції черкаської громади.