«Повноваження розпоряджатися землею треба надати сільським громадам», - Валентина Коваленко

17 березня 2015, 13:01
Надія Білоус, «Нова Доба», №22, 17 березня 2015 року

- Під час своєї роботи я відвідала багато районів Черкащини, спілкувалася з людьми, дізнавалася про їхні проблеми. Значна частина скарг від людей стосувалася саме земельних питань. Із цими проблемами до мене звертаються громадяни і під час особистого прийому. На непрозорість у земельних відносинах скаржаться жителі Тальнівського, Корсунь-Шевченківського, Канівського, Чигиринського, Черкаського та Смілянського районів.

На жаль, мушу констатувати, що у земельній сфері на Черкащині не вистачає порядку і прозорості. Дуже розповсюджене явище, коли землі передані в довгострокову оренду, і місцеві жителі, які вже 30 років живуть у цьому селі, не можуть отримати свій невеличкий наділ. Тим часом сільськими землями користуються крупні латифундисти. Така ситуація спостерігається, наприклад, у Чигиринському районі.

Ще одна проблема, коли одні громадяни на виділення чи оформлення наділу чекають роками, а інші отримують сотні гектарів у оренду буквально за лічені дні. Нещодавно до мене звернулася делегація селян одного з сіл Черкаського району. Розповіли, що кількасот гектарів землі без їхнього відома було передано нібито їхньому односельцю, хоча люди стверджують, що він насправді є підставною особою, яка представляє інтереси крупного бізнесмена в сфері сільського господарства.

Виділення земельних ділянок для бійців АТО - ще одна болюча тема. Майже щодня я спілкуюся з нашими захисниками та їхніми родинами. Скарг на те, що бійцям не виділяють землю, тому що вона перебуває в довгостроковій оренді, чую дуже багато. Останній такий сигнал отримала зі Смілянщини. На кожну таку скаргу я реагую, намагаюся допомогти в межах своїх повноважень. Як голова обласної ради я написала багато листів у Держземагентство з запитами, щоб вони надали інформацію з тих чи інших земельних питань. Звертаюся до місцевих органів влади, щоб вони посприяли у виділенні земельних ділянок тим, хто цього потребує.

Який вихід із ситуації, що склалася? По-перше, потрібно подолати корупцію в Держземагентстві. По-друге, необхідно навести лад у земельному законодавстві, в якому ще трапляються двочитання, наприклад, з приводу того, кому належать землі за межами села чи лісопосадки. Також потрібно провести паспортизацію земель, оскільки багато їх ще не обліковано. І, нарешті, треба надати повноваження сільський громаді розпоряджатися власною землею. Адже це - основне багатство на селі.