Валентина Коваленко: «Це був рік відкритих дверей»

27 лютого 2015, 14:40
Лариса Соколовська, «Черкаський край», №16, 27 лютого 2015 року

У складний час довелося Валентині Коваленко очолити обласну раду. Вона — єдина в Україні жінка на такій посаді. Виповнився рік, як депутати обрали її головою обласної ради. Тоді, 25 лютого, вона двічі зробила самовідвід, однак під тиском громадськості зголосилася. Перший місяць працювала без голови облдержадміністрації — на її плечі лягла відповідальність за область. Намагається їздити на роботу на своєму авто, економлячи бюджетні кошти. Обходиться допомогою одного заступника (у попередніх голів їх було по кілька) і не має штатного радника. Цієї середи Валентина Коваленко відзвітувала перед громадою про зроблене за рік. На зустріч до сесійної зали прийшло близько сотні громадян, також захід транслювався он-лайн у відеорежимі.

Хоч звіт і не є панацеєю в діалозі влада-громада, проте це демократичний механізм відкритості місцевої влади, — зазначила Валентина Михайлівна на початку.

Це, сказала вона, був рік боротьби за українську Україну, протистояння російській агресії, випробування нової влади на її «народність». Рік виборів Президента й депутатів Верховної Ради. Рік 200-річчя Тараса Шевченка, 80-річчя Василя Симоненка. А також рік змарнованих надій на децентралізацію влади. Рік зрад і пристосуванства, підлого заробітчанства на війні…

Обласна рада продуктивна


Їй треба було налагодити роботу з депутатським корпусом, в якому більшість належала регіоналам. Рада навіть проголосувала про саморозпуск, але він не був прийнятий. Дехто з колишніх регіоналів перейшов до депутатських груп «Гідність» та «Рідна Черкащина». Сталася історична подія — припинила своє існування фракція КПУ в обласній раді. Колишній голова обл¬ради Валерій Черняк склав депутатські повноваження. Депутатами обласної ради вперше стали «свободівці» — Анатолій Чупилка й Олександр Лошков. Відбулася так звана «сміттєва люстрація», під яку потрапили депутати Володимир Вовченко та Олександр Харламов. Після цього вони не відвідують сесії. Були побоювання, що після цих подій депутати не зберуться на сесію. Проте більшість виявилися свідомими, на сесії приходить близько 70-ти депутатів із 102-ох.

Вісім сесій, які відбулися за звітний рік, прийняли важливі стратегічні програми — модернізації комунальної теплоенергетики, надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю. На запит сьогодення — програми «Призовна дільниця», «Територіальна оборона», з цивільного захисту населення. Облрада також внесла зміни до обласної комплексної програми «Турбота» на 2014-2020 роки та передбачила виплату щомісячної фінансової допомоги (стипендії) в розмірі 300 гривень політв’язням і репресованим.

— Ми ухвалили 18 звернень до Кабміну, Верховної Ради, Президента. Зокрема, щодо зняття з Сергія Тулуба звання Героя України, щодо присвоєння генерал-майору Ігорю Момоту звання Герой України посмертно, недоцільності ліквідації Черкаського інституту пожежної безпеки й інші.

Значну частину проблем черкащан я дізнавалася з поїздок по районах. Торік найбільша проблема була з оплатою платіжних доручень через Держказначейство, тож лобіювала це питання, бо в одному селі не могли купити пальне для шкільного автобуса, в іншому — ліки. Після моєї поїздки на Канівщину були усунені недоліки у будівництві поліклінічного відділення ЦРЛ і воно нарешті запрацювало. У Кам’янському районі було завершене будівництво спального корпусу Михайлівської школи-інтернату, яке тривало роками. Мисливський замок Шувалова, який довгий час не мав господаря, передали в комунальну власність територіальній громаді. Відкрили дитячий садочок у с.Самгородок на Смілянщині.

Від обласної ради та від мене особисто за цей період було надіслано понад тисячу офіційних листів у різні інстанції. Половина з них стосувалася питань матеріальної допомоги та коштів на об’єкти соціально-економічного розвитку. Також зверталася до Мін¬екології щодо створення на території області заповідника Холодний Яр, до Мін-оборони — щодо необхідності забезпечення наших військових жетонами.

Обласна рада стала відкритішою — всі дані про діяльність ради можна знайти на її інтернет-сторінці. Проект бюджету на 2015-ий рік уперше пройшов громадське обговорення. При облраді діє громадська рада.

В АТО загинуло 73-оє черкащан


— Я особисто відвідала чимало похоронів загиблих воїнів. Бачила сльози близьких. Вручала від імені керівництва області відзнаку «За заслуги перед Черкащиною». А до цього — кожній родині по 50 тисяч гривень з обласного бюджету. І 44-ом сім’ям загиблих уже виплачено 2,2 мільйона гривень допомоги.

Також обласна рада надала матеріальну допомогу службовцям військ МВС України, СБУ, оршанецьким прикордонникам.
За спільного сприяння голови ради і голови ОДА в Черкасах створено обласний центр допомоги армії, на базі обласного госпіталю для ветеранів створено Центр реабілітації учасників АТО.

— За моєї ініціативи було проведено аукціон з продажу картин, під час якого було зібрано 200 тисяч гривень на потреби армії, караоке, кошти від якого передали на протез бійцю Роману Колдуновичу, який втратив руку, — зазначила Валентина Коваленко.

Обласна рада прийняла звернення до керівництва держави і щодо легалізації добровольчих батальйонів. Як зазначила Валентина Михайлівна, є проблеми з наданням бійцям статусу учасника АТО:

— У мене була зустріч з батьками добровольця, який загинув від руки снайпера. Батькам ще тіло не привезли, а вже прислали повідомлення з військкомату, що син загинув через самогубство. І це не єдиний випадок невизнання загибелі у бойових діях.

Комунальне майно: є робота слідчим


— Підвищення ефективності використання комунального майна — таку мету я поставила перед собою, коли прийшла на посаду, — сказала Валентина Коваленко. — Веде цей напрямок мій перший заступник Наталя Кравцова, вона об’їздила всі підприємства області. Після перевірки роботи окремих комунальних підприємств були прийняті рішення про ліквідацію трьох.

Діяльність кількох комунальних підприємств («Фармація», «Облпаливо») вивчають спеціальні депутатські комісії. Та корупційні схеми так уміло задіяні, що важко підкопатися в юридичному плані. Тому насправді небагато вдалося зробити, — щиро визнає Валентина Михайлівна.

Облрада направила звернення до правоохоронних органів, прокуратури та СБУ щодо проведення перевірки порушень чинного законодавства України на «Облпаливі», яке за три роки було доведене до банкрутства.

Революція триває


І ось чому, аргументувала Валентина Коваленко: — Не відбувається посутня люстрація, очевидним є перерозподіл власності: корумповане Держземагентство продовжує «юридично правильно» і швидко наділяти сотні гектарів землі так званим «латифундистам», переступаючи через голову села і громаду.

Кадрова політика щодо призначення голів райдерж¬адміністрацій досі не обходиться без впливів «смотрящих» того чи іншого району з високих пагорбів. Не покарані судами всі ті, на чиїх руках українська кров…То що ж змінилось? Тільки завдяки активним і терплячим українцям ситуація в країні, зокрема і в області, косметично корегується. Тільки косметично.

Що цікавило громаду


Земельні конфлікти (неможливість забрати землю з довгострокової оренди). Кадрові питання, зокрема «спущені на парашуті» в район державні адміністратори. Валентина Михайлівна зауважила, що спочатку була дана можливість громадам пропонувати «народні» кандидатури, проте не всі вони виправдали довіру громад, бо «патріот і гарна людина не завжди є ефективним менеджером». Перейменування вулиць (часом навіть вулицю Шевченка хочуть перейменувати). Питання з хворими, які потребують гемодіалізу. Також Валентині Михайлівні радили бути більш рішучою з тими, хто служив тій владі, а тепер, відчувши демократичне до них ставлення, ідуть в наступ. «Більше жорсткості, бо нас вони не пожаліють», сказав один з активістів.