Валентин Тарасенко взяв участь у III Форумі об’єднаних громад

05 грудня 2018, 19:55
Валентин Тарасенко взяв участь у III Форумі об’єднаних громад5 грудня 2018 року відбувся ІІІ Форуму об’єднаних громад, в якому взяли участь Президент України Петро Порошенко, Прем’єр - міністр України Володимир Гройсман, перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко та представники органів місцевого самоврядування з усієї України. Головне питання на якому акцентували увагу під час заходу - продовження реформи децентралізації, яка дозволила б посилити можливості регіонів в адміністративному та фінансовому сенсі.

Цього року частка місцевих бюджетів у зведеному бюджеті України вперше нарешті перевищила той показник, про який ми свого часу мріяли», - сказав Президент. Він зауважив, що це відбулося і тепер частина місцевих бюджетів з урахуванням субвенцій та субсидій перевищує державний бюджет.

Президент також підкреслив важливість надання Міністерством фінансів відкритого публічного доступу до місцевих бюджетів.

«Тепер громада зможе побачити та належно оцінити і заробітні плати керівників, і суми на депозитах. Це яскрава відповідь на твердження окремих голів про те, що грошей немає на дитячий садок, ремонт доріг чи інші потреби громади», - сказав Петро Порошенко та наголосив, що ця відкритість дасть можливість жорстко вимагати змін у житті міст і сіл, наполягати на використанні коштів для вирішення найгостріших проблем.

Глава Уряду звернув увагу, що нинішній Форум дав можливість підсумувати перші результати змін, оскільки саме зараз в Україні накопичена «сукупність критичної маси політичної волі далі проводити реформу». «Система, яка створена сьогодні, – ефективна з точки зору нової якості послуг на території громад, - сказав Володимир Гройсман. – Люди підтримують реформу». Саме тому, на його думку, потрібно працювати над незворотністю перетворень, не забуваючи про посилення відповідальності влади на місцях і про контроль процесів, що відбуваються.

У числі таких рішень, як пояснив Глава Уряду, - закріплення фінансової стійкості громад, закріплення принципів народовладдя в частині виборів та місцевих референдумів, закріплення координації органів влади на рівні «центр – регіони», в тому числі, в сегменті повноважень, а також формування нового територіального устрою за формулою «громада – район – регіон».

«І тут питання не і кількості районів, а в якості. Краще сформувати 100 спроможних районів, ніж мати вдвічі більше районів, які пусті, без коштів і можливостей вирішувати проблеми людей», - сказав Володимир Гройсман (за інформацією офіційних-інтернет представництв Адміністрації Президента України та Кабінету Міністрів України).