Відбулось засідання Правління Української асоціації районних та обласних рад

04 грудня 2018, 19:22
Відбулось засідання Правління  Української асоціації  районних та обласних рад4 грудня 2018 року в Клубі Кабінету Міністрів України м.Київ відбулось засідання Правління Української асоціації районних та обласних рад, на якому був присутнім перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко.

На засіданні Правління Асоціації обговорювались актуальні питання реформування місцевого самоврядування. Для того, щоб реформа місцевого самоврядування мала повноцінний результат – треба ухвалити зміни до Конституції України в частині децентралізації.

Така загальна думка висловлена сьогодні на Круглому столі «Актуальні питання реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади», що відбувся в рамках засідання Правління Асоціації, за участі Прем’єра Володимира Гройсмана.

Учасники заходу зазначили, що у доповненій редакції Основного Закону мають бути прописані норми про створення обласними та районними радами виконавчих комітетів, закріплення матеріальної і фінансової основи діяльності рад, функціонування інституту префекта та про адмінтерустрій з поділом на громади, райони, регіони.

У разі таких змін, після місцевих виборів, що відбудуться у 2020 році, органи місцевого самоврядування зможуть запрацювати повністю на новій нормативній основі.

Така думка була підтримана й Прем’єр-міністром України, а також представниками міжнародних організацій.

Головний аргумент до якого апелювали присутні – Концепція реформування органів місцевого самоврядування та територіальної організації влади, що затверджена у 2014 році.

Ті пункти Концепції, що вже виконані, за словами представників місцевого самоврядування, довели свою ефективність. У першу чергу, це стосується спроможних об’єднаних територіальних громад, що нині користуються результатами секторальних реформ. Втім подальша реалізація згаданого документу без внесення змін до Конституції не є можливою.

За результатами обговорення Правлінням Асоціації цього питання буде направлене звернення до центральних органів державної влади (за інформацією офіційного інтернет-представництва Правління Української асоціації районних та обласних рад).