Валентин Тарасенко: «Лише спільними зусиллями нам вдасться реалізувати цілі сталого розвитку»

29 листопада 2018, 17:29
Валентин Тарасенко: «Лише спільними зусиллями нам вдасться реалізувати цілі сталого розвитку»29 листопада 2018 року на базі Черкаського державного технологічного університету відбувся Регіональний форум «Досягаємо Цілей Сталого Розвитку ООН в Черкаській області разом».

Участь у ньому взяв перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко.

Програма розвитку ООН надає безперервну підтримку Україні у сферах демократичних реформ, економічних перетворень та досягнення цілей сталого розвитку ООН на всіх рівнях.

У холі відбувалися презентації кращих проектів наукових шкіл Черкаського державного технологічного університету щодо реалізації цілей сталого розвитку.

Так було представлено унікальну систему п’єзоелектричного охолодження для енергозберігаючих ламп, яка може розглядатися, як один з кроків від енергозбереження до енергоефективності для досягнення цілі «Відповідального споживання». Валентин Тарасенко: «Лише спільними зусиллями нам вдасться реалізувати цілі сталого розвитку»

Для забезпечення цілі «Міцне здоров’я і благополуччя» особливо в умовах військових конфліктів та громадських заворушень, які часто закінчуються вогнепальними пораненнями та іншими травмами, що потребують хірургічного втручання, в університеті ведеться розробка мобільного ультразвукового хірургічного інструменту для військової та цивільної медицини (Mobile Ultrasonic Surgical Instrument for Civil-military Medicine) MUSIC-Med. Ця унікальна розробка дозволить не лише зменшити крововтрати під час хірургічних втручань та пришвидшити загоєння післяопераційних ран завдяки термічному припалюванню країв рани, а й має власну систему знезараження завдяки особливому антибактеріальному покриттю ріжучої кромки, є мобільною, що дозволить проводити операції за межами лікарень у польових умовах.

Досить цікавою була ще одна розробка – роботизований прототип людської руки, який з одного боку може слугувати базою для дослідження міопотенціалів та створення повноцінного біопротезу людської руки, а з іншого – бути прототипом для промислового маніпулятора.

Для керування роботизованою рукою за допомогою біопотенціалів, їх необхідно знімати з м’язів передпліччя людини, до яких роботизований протез приєднується за допомогою дротів та електрокардіографічних датчиків.Валентин Тарасенко: «Лише спільними зусиллями нам вдасться реалізувати цілі сталого розвитку»

Така розробка може бути й автономно керованою, тоді роботизована рука реалізовуватиме функцію маніпулятора та буде виконувати дії за наперед заданою програмою. Це вже інша ціль, що пов’язує нас з сталим розвитком промисловості, якістю освіти випускників університету та їх інноваційними ідеями, які вони впроваджуватимуть на виробництві.

За словами координатора ПРООН у Черкаській області Анни Бабкової метою є підтримка України на шляху до сталого розвитку, спрямованого на досягнення заможної демократичної та сильної держави, в якій ніхто не залишається осторонь і враховується думка кожного. Цілі сталого розвитку були прийняті у 2015 році на період до 2030 року і вони є універсалами для всіх країн: вони спрямовані на подолання бідності і забезпечення економічного зростання через сталий розвиток.

Валентин Тарасенко привітав присутніх на першому Регіональному форумі з досягнення цілей сталого розвитку ООН та подякував Програмі розвитку ООН за ініціативи, адже сьогодні світ надзвичайно швидко змінюється, перед нами виникають все нові і нові виклики та проблеми, які ми намагаємося вирішити. Тому так важливо зустрічатися і разом обговорювати, куди ми йдемо та чого хочемо досягти і як це сприятиме сталому розвитку.Валентин Тарасенко: «Лише спільними зусиллями нам вдасться реалізувати цілі сталого розвитку»

– Надзвичайно важливо, аби ми генерували більше усвідомлення, і навіть більш важливо – дій, для отримання результату, – наголосив перший заступник голови обласної ради.

Також він зазначив, що лише спільними зусиллями нам вдасться реалізувати визначені цілі сталого розвитку.

Учасники форму переглянули презентацію нового проекту ЄС/ПРООН «Обєднання співвласників багатоквартирних будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES), яку представила Анна Бабкова, заслухали спікерів та жваво обговорили питання, передбачені програмою Регіонального форуму.