«Урожай» передав сільськогосподарську техніку Лисянському ліцею

22 листопада 2017, 19:05
«Вечірні Черкаси», №47, 22 листопада 25017 року

Відтепер навчальний заклад зможе готувати конкурентоспроможні кадри. П’ять одиниць сучасної техніки для обробітку ґрунту отримав днями Лисянський професійний аграрний ліцей від ТОВ «НВФ «Урожай». Керівництво навчального закладу та провідного сільськогосподарського підприємства уклало угоду про взаємовигідну співпрацю на найближчі п\'ять років.

Щороку 10 найкращих ліцеїстів зможуть навчатися і проходити виробничу практику на сучасних зразках сільськогосподарської техніки, а також у майбутньому гарантовано зможуть працювати в «Урожаї». Налагодження такого роду співпраці з агровиробником дасть можливість ліцею готувати професійний кадровий склад, конкурентоспроможний на ринку праці. Для «Урожаю» ж це можливість укомплектувати резерв трактористів, вакансія яких у компанії одна з найважливіших і найбільш затребуваних сьогодні.
Як наголосив директор ТОВ «НВФ «Урожай» Олег Васецький, започаткована співпраця з ліцеєм – це насамперед інвестиція як у майбутнє компанії, так і села загалом. Адже агробізнес сьогодні потребує кваліфікованих трактористів-машиністів, які після закінчення навчального закладу змогли б без проблем працювати на полі. Проте реалії життя дещо інші - знання випускників професійно-технічних закладів не відповідають вимогам часу через брак сучасної матеріально-технічної бази в закладах освіти. Через це часто-густо молодих спеціалістів доводиться додатково навчати працювати на сучасних тракторах, керувати іншою сільськогосподарською технікою, яку випускники бачили хіба що на картинках.
– Щороку до нас на підприємство приходять влаштовуватися випускники професійно- технічних закладів, проте працювати вони вміють лише на МТЗ чи Т-150. Та сучасне сільське господарство вже давно відійшло від такого типу техніки, приміром, машино-тракторний парк «Урожаю» – це здебільшого техніка німецького, французького та американського виробництва. Вся причіпна техніка – теж імпортна, – пояснює Олег Васецький. – Тому для вирішення цього питання було ухвалено рішення надати в користування ліцею для проходження виробничої практики сучасний потужний ФЕНДТ-930, сівалки «Моносем» та «Амазон», оприскувач «Джакто» та борону «Кун-770». Навчатимуться на ній працювати найкращі ліцеїсти закладу, які по закінченні курсу не лише володітимуть важливими практичними навичками, а й чітко усвідомлюватимуть, що являє собою наша компанія як потужний роботодавець. Ми фактично замовляємо ліцею підготовку майбутніх трактористів-машиністів насамперед для «Урожаю».
Така співпраця з «Урожаєм» для директора Лисянського професійного аграрного ліцею Олександра Яцюка – це можливість насамперед підняти рейтинг закладу. Вже найближчими днями, каже, така техніка піде в поле і ліцеїсти будуть навчатися оранки.
– У нас ніколи не було подібних сівалок та ще й оснащених комп’ютером. Ще будемо з тим комп’ютером розбиратися, що й до чого. А оприскувач узагалі суперовий – із маркером! Тепер завдяки підтримці «Урожаю» можемо сказати, що матеріально-технічна база нашого ліцею справді сучасна, – прокоментував Олександр Яцюк.
Передачу техніки для ліцею підтримав і голова Черкаської обласної ради Олександр Вельбівець. Він підкреслив, що такі відповідальні сільгоспвиробники, як «Урожай», практично підвищують якість профтехосвіти в області.
– Це прагматичні, взаємовигідні кроки як для влади, так і для агробізнесу. Переконаний, що в результаті заклади освіти отримають суттєву матеріально-технічну підтримку, учні – відповідний практичний досвід роботи на новітніх зразках сільгосптехніки і, як наслідок, сільгоспвиробники – висококваліфікованих й конкурентних на ринку праці робітників, попит на які в останні роки зріс у рази, – наголосив голова обласної ради.