Відповідальні сільгоспвиробники практично підвищують якість профтехосвіти в області

22 листопада 2017, 19:04
«Черкаський край», №47, 22 листопада 2017 року

Успішним підписанням договору про співпрацю між керівництвом науково- виробничої фірми «Урожай» і державним навчальним закладом «Лисянський професійний аграрний ліцей» днями завершилися кількамісячні перемовини сторін, ініційовані головою обласної ради Олександром Вельбівцем.

Практичним результатом домовленостей стала непересічна подія як для господарства і навчального закладу, так і для галузі профтехосвіти області загалом, що відбулася 17 листопада в Лисянці.
За участі голови обласної ради Олександра Вельбівця, директора ТОВ НВФ «Урожай» Олега Васецького, голови Лисянської райдержадміністрації Володимира Павличука, депутата обласної ради Олександра Коваленка, заступника начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Валентини Ткаченко, учнів і викладачів навчального закладу та громади містечка відбулась урочиста передача у користування Лисянському професійному аграрному ліцею сільськогосподарської техніки й обладнання для проходження учнівської виробничої практики.
Зокрема, учні ліцею отримали в користування трактор Fendt 930, а також устаткування до техніки: борону дискову, оприскувач тракторний причіпний та дві сівалки різного типу.
Звертаючись до гостей та земляків, Олександр Вельбівець наголосив, що проведення в країні секторальних реформ у різних сферах життєдіяльності суспільства не оминуло і галузь освіти, в тому числі відбуваються зміни у системі професійно-технічної освіти. Наразі існуюча мережа, методологія навчання, якість підготовки професійних кадрів у системі не вирішує питання подальшого працевлаштування випускників, фактично залишаючи молодих спеціалістів неконкурентними на ринку праці. Тому важливо, забезпечивши збереження існуючої мережі, у той же час забезпечити якісно вищий рівень підготовки, матеріально-технічне забезпечення навчання виробничих кадрів, зокрема й в аграрному секторі.
– Це прагматичні, взаємовигідні кроки як для влади, так і для агробізнесу. Переконаний, що в результаті заклади освіти отримають суттєву матеріально-технічну підтримку, учні – відповідний практичний досвід роботи на новітніх зразках сільгосптехніки і, як наслідок, сільгоспвиробники – висококваліфікованих і конкурентних на ринку праці робітників, попит на які в останні роки зріс у рази, – наголосив голова обласної ради.
– Надзвичайно приємно те, що моя ініціатива якісно підвищити рівень підготовки спеціалістів Лисянського аграрного ліцею була почута, зрозуміла і підтримана потужним сільгоспвиробником, керівником ТОВ НВФ «Урожай», що здійснює соціально відповідальний бізнес на Черкащині, Олегом Володимировичем Васецьким, а сьогодні практично впроваджена в життя. Скажу більше, Олег Володимирович висловив підтримку й не менше зацікавлення в реалізації цієї ідеї, перш за все з точки зору кадрового забезпечення агровиробництва, в тому числі й мережі ТОВ НВФ «Урожай», – зазначив Олександр Вельбівець.
– Сьогодні надзвичайно важливий день для нашого майбутнього. В той же час те, що відбувається сьогодні, не має жодного стосунку до благодійних намірів нашого підприємства – це винятково бізнес. Сьогодні ми заключили договір про взаємовигідну перспективну співпрацю. Ми разом засіваємо поле, яке в майбутньому, я переконаний, віддячить щедрими сходами і добрим урожаєм – відзначив Олег Васецький.
Окремі слова подяки звучали від директора професійного аграрного ліцею Олександра Яцюка, керівника району та представника начальника управління освіти і науки ОДА. Наостанок присутні зробили спільне пам\'ятне фото.