Депутати обласної ради скасували резонансні зміни в порядку перевезення пільговиків

25 жовтня 2017, 16:05
«Черкаський край», №43, 25 жовтня 2017 року

20 жовтня 2017 року голова обласної ради Олександр Вельбівець поновив роботу шістнадцятої сесії, що була перервана через відсутність кворуму. Депутати розглянули останнє питання порядку денного і прийняли рішення з нього, після чого головуючий закрив це засідання.
Потім без оголошення перерви Олександр Вельбівець відкрив пленарне засідання сімнадцятої сесії обласної ради.
У її роботі участь взяли голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, заступники голови і керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, керівники центральних органів виконавчої влади в області, голови районних рад, райдержадміністрацій, міські голови, представники громадськості та засобів масової інформації.
На початку голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко вручив державні нагороди працівникам освіти за значний особистий внесок у розвиток національної освіти, підготовку кваліфікованих фахівців, багаторічну плідну педагогічну діяльність та високий професіоналізм. Зокрема, почесне звання «Заслужений працівник освіти України» присвоєно директору Черкаської гімназії Ірині Топчій, а «Заслужений працівник культури України» – викладачу Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Наталії Алексєєвій.
Як передбачено Регламентом обласної ради, депутати присвятили певний час для оголошення заяв і звернень від фракцій політичних сил і позафракційних.
Таким правом скористалися: Костянтин Омаргалієв та Віктор Парамонов від фракції «БПП «Солідарність», Олександр Коваленко (ВО «Черкащани»), Михайло Мушієк (ВО «Батьківщина), Сергій Воронов (ВО «Свобода»), Олександр Рябошлик (ПП «Українське об’єднання патріотів – УКРОП») та деякі інші.
Далі депутати надали слово представникам громадськості для оголошення заяв. Представник ПП «Національний Корпус» Дмитро Кухарчук звернув увагу депутатів обласної ради на проблеми бійців, які добровільно пішли на схід захищати Україну і не значаться військовими Збройних Сил України, аби пришвидшити виконання рішення щодо надання добровольцям статусу учасника бойових дій.
Представники громадської організації воїнів АТО Городищини заявили, що їм стало відомо про розкрадання бюджетних коштів на низці об’єктів, виведення бюджетних коштів за межі району, ведення робіт підрядними організаціями, які розташовані в інших містах, зокрема у Черкасах, та звернулися з проханням перевірити діяльність голови Городищинської райдержадміністрації Олександра Лавріненка і усунути його із займаної посади.
Потім, сформувавши порядок денний сесії, депутати приступили до його розгляду. Першим, як і передбачалося, було обговорено і прийнято рішення щодо резонансного питання – скасування рішення Черкаської обласної ради від 08.09.2017 №16-22/VII в частині внесення змін до обласної комплексної програми «Турбота» щодо затвердження Порядку виплати компенсації за проїзд автомобільним транспортом пільгових категорій громадян на міжміських, внутрі- та міжобласних маршрутах загального користування (протяжність яких перевищує 50 км) на 2014-2020 роки, яким змінювався порядок перевезення пільгових категорій громадян, в тому числі і учасників АТО.
За скасування цих змін, що були внесені в програму «Турбота», проголосувало 66 депутатів.
Наступним питанням вони підтримали звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо надання пільг окремим категоріям громадян.
Коментуючи в цілому ситуацію, що викликала резонанс, голова обласної ради наголосив, що надалі з усіх питань, які стосуватимуться соціальних проблем жителів області, в обов’язковому порядку структурні підрозділи облдержадміністрації та інші органи виконавчої влади мають проводити громадські обговорення.
– Надалі жоден проект рішення, який не пройшов громадського обговорення, не розглядатиметься депутатами обласної ради, — застеріг Олександр Вельбівець.
Потім депутати перейшли до розгляду питань, що стосуються майна обласної комунальної власності.
Інформував начальник управління майном виконавчого апарату обласної ради Віталій Петров.
Зокрема, підтримано проекти рішень щодо передачі матеріальних цінностей з балансу КЗ «Черкаський обласний центр планування сім’ї та репродукції людини Черкаської обласної ради» на баланс КЗ «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради» та з балансу обласного дитячого багатопрофільного санаторію «Сосновий Бір» на баланс КЗ «Черкаський обласний онкологічний диспансер»; надання дозволу обласній стоматологічній поліклініці – на списання стоматологічної установки «Хірадент», 1994 року;
Більшістю голосів підтримано зміни до рішення обласної ради від 28.08.2015 №42-15/VI «Про оренду майна комунального підприємства «Облпаливо» Черкаської обласної ради».
Депутати також погодили зміни до рішення обласної ради щодо граничних сум витрат, що здійснюються за рахунок коштів обласного бюджету, на придбання комп’ютерної техніки (системний блок, монітор, клавіатура, маніпулятор \"миша\", операційна система), ноутбук з 13 тисяч до 20 тисяч 500 грн.
Окремими рішеннями депутати внесли зміни до рішення обласної ради від 08.09.2017 № 16-16/VII «Про надання комунальному закладу «Черкаська обласна психіатрична лікарня» Черкаської обласної ради на поділ земельної ділянки» та погодили цьому закладу технічну документацію із землеустрою щодо поділу земельної ділянки площею 25,1675 га.
Не викликала заперечень у депутатів передача з балансу Департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Черкаської обласної державної адміністрації у комунальну власність територіальної громади м. Чигирин закінченого будівництвом об’єкта «Будівництво контрольного центру і встановлення на скважинах нових насосів та додаткового водогону для збільшення пропускної здатності у м. Чигирин».
Підтримано призначення Миколи Клімова, переможця конкурсу, на посаду головного лікаря комунального закладу «Черкаська обласна станція переливання крові Черкаської обласної ради».
Декілька проектів рішень обласної ради стосовно питань комунального майна не набрали необхідної кількості голосів.
Далі в ході роботи заслухано та обговорено інформації начальника Головного управління Національної поліції в області Валерія Лютого щодо виконання Програми забезпечення правопорядку, запобігання і протидії корупції в області на 2016-2020 роки та начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Максима Зеленського про виконання рішення обласної ради від 28.12.2011 311-3/VI, із змінами, внесеними рішенням від 03.06.2016 №5-7/VI «Про Програму розвитку футболу в Черкаській області на 2012-2020 роки». Доповідачі також відповіли на багаточисленні запитання депутатів.
Після розгляду цих питань в пленарному засіданні сімнадцятої сесії оголошено перерву. Її робота буде продовжена 24 листопада о 10-ій годині.