Черкаську облраду навмисне перетворюють на політичний цирк

19 квітня 2017, 19:59
«Нова Молодь Черкащини», №16, 19 квітня 2017 року

Останні кілька тижнів Черкаська обласна рада перебуває в ТОПІ скандальних новин: блокування трибуни і дверей до сесійної зали, бійки і поліція - усе більше саме такими заголовками рясніють місцеві ЗМІ. І навпаки, за цією інформаційною піною меншає повідомлень про безпосередню роботу депутатів, об\'єктивний розподіл бюджетних коштів і контроль за ними, про аналіз діяльності комунальних підприємств. Про те, чим займаються депутати в раді та чим би мали займатися, говоримо із головою фракції «Радикальної партії» Олегом Баштаном.

– Ситуація на Черкащині, ж ми бачимо, «накручується» мало не щодня: то скандал із торгівлею з ОРДЛО, то «Азот», то абонплата за газ. І кожного разу громадськість вимагає реакції обласної ради і навіть блокує трибуну, якщо відповідних звернень депутати не приймають. Яке ваше ставлення до усієї цієї колотнечі, і чи справді голос Черкаської обласної ради такий необхідний?

– Я б не об\'єднував і не ставив в один ряд питання, пов\'язані з торгівельною блокадою на Сході, хімкомбінатом «Азот» і абонплатою за газ. В них різні, так би мовити, пропорції політичної, господарської та економічної складової. На моє переконання, наша обласна рада просто зобов\'язана реагувати на такі суспільно важливі події, як силовий розгін учасників торгової блокади з ОРДЛО. Ми повинні доносити до центральних органів влади чітку позицію жителів нашої області, які в переважній більшості засуджують будь-яку торгівлі на крові, а тим паче застосування владою силового сценарію для розгону учасників блокади. І переважна більшість депутатів облради підтримують таку позицію черкащан. Тому, якби у всіх фракцій, які представлені у нашій раді, була воля і щире бажання донести «нагору» політичне звернення по «блокадному питанню», я не бачив би причин, які б могли це гальмувати. Дуже швидко можна було б напрацювати редакцію узгодженого звернення з нашими вимогами до органів центральної влади, проголосувати за нього і продовжити працювати. Інша річ, що є депутати і навіть цілі фракції, яких така оперативність не влаштовує, адже їм, в першу чергу, потрібен лише майданчик для піару і самореклами. Тому вони й не зацікавлені в компромісі та швидкому прийнятті рішення. На жаль, їх найбільше турбує не вирішення проблеми по суті, а можливість подовше побути в центрі уваги перед теле- і фотокамерами, отримати більше політичних балів на перспективу...
Питання «Азоту», на мій погляд, для Черкащини, в першу чергу, господарське, хоча теж з певним політичним підтекстом. Усім зрозуміло, що вчасне забезпечення добривами наших аграріїв є запорукою отримання хорошого урожаю, успішної роботи сільськогосподарських підприємств, що в свою чергу впливає на загальний економічний стан області. Багато сільгоспвиробників зробили за добрива попередню оплату і залишились перед посівною і без добрив, і без грошей. В голові не вкладається, як таке могло статись. Зупинка роботи «Азоту» перед посівною демонструє управлінський рівень і відповідальність олігархічної влади. Точніше її повну безвідповідальність і бездіяльність, яка й призвела до такої ситуації. В черговий раз можемо бачити цинічне відношення власників-олігархів до людей, області та й в цілому до нашої держави. Дехто заявляє, що це спланована диверсія по підриву економіки Черкащини і країни в цілому. І має на це підстави. Адже «Азот» є одним з основних постачальників міндобрив для аграріїв всієї України. Такий прецедент повинен розслідуватись, і компетентні структури мають дати чітку відповідь, чому так сталося і хто винен. І ці «хтось» мають бути обов\'язково покарані, бо без цього у нас немає перспектив навести лад як в області, так і в країні. Зверніть увагу, що в той час, коли комбінат не працює, люди залишились без роботи, бюджети без податків, а на український ринок заводяться добрива з Узбекистану, Росії та інших країн. То чи працює влада на вітчизняного виробника? Питання риторичне.
Обласна рада також повинна була б блискавично відреагувати і на таке ганебне явище, як встановлення НКРЕ КП абонплати за підключення до системи газопостачання незалежно від фактичного обсягу споживання газу. Це ще один тарифний зашморг, який, перейшовши межу здорового глузду, хочуть накинути на українців олігархи. Це рішення може болюче вдарити насамперед по простих громадянах. Тож і тут наш обов\'язок, як депутатів ради, що представляють громаду всієї області, стати на захист людей, а відповідно вимагати негайного скасування цього антинародного рішення. Ніби здоровий глузд перемагає, і цей «вибрик» НКРЕ КП таки скасовано, але громадськість і депутати місцевих рад повинні бути у «бойовій готовності» відбивати такі олігархічні атаки...

– Через блокування трибуни і постійне перенесення засідань, напевне, рада не встигає прийняти більш приземлені, але важливі для області питання. Чи справді «велика політика» аж так впливає на роботу місцевої ради?
– В першу чергу, обласна рада має працювати в межах своєї прямої компетенції, а, відповідно, приймати ті рішення, які потрібні людям і які позитивно впливають на життя громади всієї Черкащини. Але часто до порядку денного сесій вносяться проекти звернень, які мають лише популістський політичний підтекст і які не можна назвати конструктивними. Це заважає раді більш ефективно працювати. Повинен бути здоровий баланс між політичними і господарськими питаннями. Тому блокування трибуни, перенесення засідань не дозволяє обласній раді приймати вкрай важливі для області господарські рішення, зокрема ті, що спрямовані на вирішення питань соціального захисту і медичного обслуговування наших громадян.

– Але чому вперше за період каденції цієї облради склалась ситуація, коли рада практично паралізована?
– Складається враження, що голова облради вже не може контролювати роботу ради належним чином, або ж свідомо підігрує тим, хто зацікавлений в деморалізації роботи депутатського корпусу. Згадайте лише звіт голови за його роботу у 2016 році, в якому він позитив¬но виділив роботу в раді лише фракції «Свобода», і під час якого всі могли побачити неприродні взаємні симпатії і хвалебні оди Олександру Івановичу від «Свободи», яка вважається опозиційною політичною силою... А вже на наступних засіданнях почались кулачні бої, сутички, колотнеча, блокування трибуни і, як результат, припинення роботи ради. Я не проти блокування трибуни, адже це може бути інструментом, коли немає іншого виходу. Я сам разом з тією ж «Свободою» робив це. Але ж це стосувалось відстоювання майна громади, коли влада хотіла комунальне підприємство «Фармація» із розгалуженою мережею аптек віддати практично задарма в приватні руки...
А от останні блокування сесії з питання торговельної блокади я не розумію. Порівняйте тексти звернень з якими не погоджувалась «Свобода» із тим документом, який напрацьований і підписаний уповноваженими представниками всіх депутатських фракцій, в тому числі і «свободівцями». Великої і принципової різниці між ними фактично немає. Лише кілька тижнів наші патріоти «поводили козу», попіарились... Таке враження, що це і було основною їхньою метою. Сподіваюсь, що здоровий глузд таки переможе, і на наступному засіданні звернення буде проголосоване та рада запрацює...

– Депутатам від Радикальної партії дехто закидає, що вони співпрацюють із владою... Як ви ставитесь до подібних закидів, і як взагалі описали б роботу «провладних» і «опозиційних» сил в обласній раді, яка є більше господарським органом, ніж політичним?
– Ми завжди підкреслювали, що наша політична опозиційність може носити лише конструктивний характер. Дії та пропозиції будь-якої фракції в облраді, які направлені на соціальний захист наших громадян, поліпшення стану охорони здоров\'я, освіти в області, вирішення по суті господарських питань та все, що зробить життя черкащан кращим, будуть завжди нами підтримані. Тому що це ті принципові речі, які обіцяв кожен з наших депутатів виборцям. Сподіваюсь, що і робота усіх депутатів нашої та інших фракцій не буде розходитись із їх гарними словами та програмами.
На сьогодні в раді не бачу ті політичні сили, які можна впевнено назвати опозиційними. Є лише окремі депутати, які налаштовані належним чином і діють відкрито та виключно в опозиційному полі. І у вашому запитанні є пояснення цьому, бо так склалося, що місцеві ради все ж є більш, так би мовити, «господарськими» органами. Тому маю надію, що з часом викристалізується таке об\'єднання депутатів, яке, незалежно від політичних уподобань, стане каталізатором конструктивної роботи облради...

– Ви працюєте депутатом першу каденцію, мабуть, було непросто зорієнтуватись зразу. Можете назвати свої найбільші досягнення і найбільші розчарування?
– Я частково розповідав про це, відповідаючи на попередні запитання. Облрада сьогодні, на мою думку, не є в повній мірі представником і захисником інтересів громади та не забезпечує повноту народовладдя. Це основне розчарування, хоча я і не чекав ідеальної ситуації. Та все ж реалії гірші, ніж сподівався. Чимало депутатів, на жаль, не є самостійними, незалежними фігурами. В зв\'язку з цим, і рада не завжди може приймати виключно самостійні рішення, а не нав\'язані ззовні...
Безумовно, мою депутатську роботу мають оцінити виборці. Сподіваюсь, що в результаті моїх дій, виступів, звернень, проектів рішень, які були в тому числі підтримані колегами в раді, хоча б в якійсь мірі вдалось допомогти людям посилити їхній соціальний захист, поліпшити забезпечення ліками, захистити майно громади... Якщо це так, отже я на правильному шляху і обирався людьми в облраду не даремно.