Забезпечення дотримання конституційного права громадян на звернення

26 квітня 2017, 15:19
Забезпечення дотримання конституційного права громадян на зверненняНа сучасному етапі становлення громадянського суспільства в Україні організація роботи зі зверненнями громадян є одним із пріоритетних напрямів діяльності всіх органів державної влади та місцевого самоврядування

Право громадян на звернення гарантується Конституцією України, в якій визначено, що громадяни України мають право звертатися до органів державної влади і місцевого самоврядування, та встановлено обов’язок органів влади та посадових осіб розглядати звернення й надавати обґрунтовані відповіді.

Від правильного функціонування адміністративно-правових механізмів реалізації прав громадян, від чіткого й ефективного реагування влади на їхні звернення залежить здатність держави забезпечувати належний захист законних інтересів громадян.

В Черкаському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проходить короткостроковий тематичний семінар для спеціалістів по роботі із зверненнями громадян апаратів райдержадміністрацій, міськвиконкомів міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад. Головна мета навчання – надати знання, вміння та сформувати практичні навички, необхідні для ефективного та своєчасного забезпечення конституційного права громадян на звернення.

Програма семінару передбачає обговорення шляхів дотримання вимог Закону України «Про звернення громадян»; виконання заходів щодо реалізації Указу Президента України «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування»; обговорення основних напрямів державної політики України у сфері запобігання корупції та ін.

Крім питань фахового спрямування, в рамках семінару відбудеться лекція з елементами практичного заняття «Писемна форма спілкування посадових осіб органів місцевого самоврядування».

Підвищення рівня професійної компетентності спеціалістів по роботі із зверненнями громадян сприятиме ефективному забезпеченню постійного зв\'язку між державою та громадянином у вирішенні життєво важливих проблем окремої людини і суспільства в цілому.