Олександр Вельбівець: Успіх реформ напряму залежить від наших спільних дій

03 березня 2017, 13:50
Олександр Вельбівець: Успіх реформ напряму залежить від наших спільних дійПеребуваючи із робочими поїздками в районах, спілкуючись із жителями та депутатами, беручи участь у засіданнях сесій районних рад, проглядаю загальну тенденцію низького рівня поінформованості населення (та й зачасти – представників влади) про справжній зміст реформ, що реалізовуються в області. Люди не розуміють суті, завдань та свого місця у цьому процесі. Це, в свою чергу, сприяє поширенню дезінформації у суспільстві, що нав’язується зацікавленими особами. Останні, напевно, прагнуть у цій ситуації заробити «особисті бали» перед громадами за рахунок викривлення даних і страханнями про негативні наслідки змін.

Безсумнівно – не все відбувається ідеально гладко. Але такий варіант не забезпечить нам ніхто в умовах реформ, впровадження системних змін, коли одна система відходить, а інша лише формується. І на сьогодні основна відповідальність покладається на керівництво – області, районів, кожної окремо взятої громади. Саме від наших спільних злагоджених дій залежить наскільки гармонійним буде розвиток, як швидко і наскільки ефективно будуть вирішуватись найбільш актуальні питання життєдіяльності області.


Олександр Вельбівець: Успіх реформ напряму залежить від наших спільних дійУ разі ж виникнення питань до змісту чи форм реалізації реформ, що їх пропонують органи центральної влади, ми маємо реагувати не емоційно – шляхом блокування, перекриття доріг, протестів тощо. А після широкого обговорення, висловлення вагомих чітких аргументів і зауважень – напрацьовувати власні пропозиції, прагматичне бачення необхідності тих чи інших змін.

Окрім того, на разі важливо не бути пасивними і в межах своїх повноважень, наявного ресурсу спільно зосередитись на реалізації тих пріоритетних проектів, впровадження яких дозволить нам з одного боку – вирішити важливі проблеми розвитку територій, а з іншого – вже зараз економити бюджетні кошти. Це, зокрема, впровадження енергозберігаючих технологій (перехід на альтернативні види опалення, заміна вікон, утеплення приміщень тощо), розвиток освітньої галузі (створення відповідної матеріально-технічної бази інноваційних шкіл), забезпечення виконання інфраструктурних проектів (будівництво доріг, вирішення питань водопостачання) та інші.

І тут необхідна взаємодія на усіх рівнях. Бо лише спільно зможемо реалізувати дороговартісні і важливі проекти.