У роботі восьмої сесії облради оголошено перерву

Лариса СОКОЛОВСЬКА, «Черкаський край», №74-75, 21 вересня 2016 року

Восьма сесія обласної ради почалася 16 вересня, відкрив та проводив пленарне засідання голова обласної ради Олександр Вельбівець. Розглянувши більшу частину питань, депутати зробили перерву

Перед посівною ніде перевірити насіння


У час, відведений для звернень і заяв, представник фракції ПП ВО «Черкащани» Олександр Коваленко оголосив звернення до начальника управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігоря Колодки та начальника Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів в області Людмили Радняної.

Сільгоспвиробники області просять посприяти пришвидшенню реформування контролюючих органів у сільському господарстві та сфері продовольства. Особливе занепокоєння викликає відсутність районних підрозділів, які б контролювали якість насіннєвого матеріалу.

— Агрономи, щоб визначити якість насіння на посівну, їздять і шукають лабораторію навіть в інші області. Зокрема, Лівий берег — на Полтавщину, — розповів Олександр Коваленко. — Ще у вересні 2014 року Кабмін затвердив Постанову N9442, яка передбачає створити Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів і на яку перекладено функції сертифікації насіння, садивного матеріалу, держнагляду й контролю в сферах охорони прав на сорти рослин, які здійснювала ліквідована держінспекція сільського господарства. Незабаром буде рік, як постановою Кабміну створені територіальні органи Держпродспоживслужби.

Як мені повідомив голова обласного управління служби, в цій структурі кілька днів тому нарешті було створено відповідний підрозділ, призначено його керівника. Але на рівні районних управлінь — повна невизначеність. Чи будуть у районах спеціалісти з якості контролю насіння, і чи в усіх? Тим часом під загрозою зриву осіння посівна, — озвучив тривоги аграріїв Олександр Коваленко і додав, що більшість сільгоспвиробників готові навіть зарплату працівників насіннєвих станцій на себе взяти.

Депутат вимагає дослідити якість газу


Зі зверненням до керівництва області про те, що необхідно створити комісію, яка перевірить якість газу, виступив голова фракції Радикальної партії Олега Ляшка Вадим Гайович, і депутати його підтримали одноголосно.

До депутатів їхньої фракції звертається багато громадян щодо якості природного газу, який постачають в оселі. Вадим Гайович попросив створити комісію, яка «визначить реальну собівартість газу». Вона повинна ініціювати «проведення незалежної та комплексної експертизи газової суміші, яка реалізується жителям Черкаської області, з метою встановлення в ній фактичного об\'єму природного газу, домішок, відповідність нормам та визначення фактичної реальної вартості газової суміші, що споживається громадою».

Комісія також має встановити «місце розташування газового родовища, з якого видобувається природний газ, що споживає громада нашої області». Бо люди хотіли б знати, «хто та як саме користується народною власністю» — на тій підставі, що єдиний власник української землі та її надр — народ.

Скористалися правом оголосити звернення і заяви ще ряд депутатів.

Додали стипендій для спортсменів


Депутати підтримали зміни до обласних програм: економічного і соціального розвитку Черкаської області на 2016 рік; підвищення якості шкільної природничо-математичної освіти на період до 2021 року; розвитку громадянського суспільства на період до 2019 року; розвитку інформаційного простору Черкаської області на 2012-2016 роки.

Внесли зміни й до положення про присвоєння стипендій провідним спортсменам області. В області стає більше спортсменів із неолімпійських видів спорту, які є призерами чемпіонатів, кубків Європи та світу. Тож до 12 стипендій додалося ще три — для спортсменів із неолімпійських видів спорту. Розмір стипендії — 2 тисячі гривень.

Дали згоду на користування надрами


Депутати облради надали згоду КП «Водоканал» Тальнівської міської ради на
користування ділянками надр з метою геологічного вивчення, у тому числі на дослідно-промислову розробку родовища прісних підземних вод в адмінмежах Здобутківської сільської ради Тальнівського району та Тальнівської міської ради; ТОВ «Напої Плюс» м.Жашків на користування ділянками надр Жашківського родовища з метою видобування питних підземних вод, внесли зміни до рішення обласної ради від 25.03.2016 про надання гірничого відводу ТОВ «Відродження» для розробки Жашківського-1 родовища суглинків.

Дещо перейменували театри й аеропорт


Депутати розглянули більш ніж півтора десятка питань управління майном обласної комунальної власності. А також перейменували комунальні підприємства обласної ради на вимогу Мінюсту. Так, до офіційної назви обласного музично-драматичного театру Черкаської обласної ради додали «комунальний заклад». Так само з цих слів починатиметься назва академічного театру ляльок. Більшістю голосів підтримали депутати перейменування КП «Аеропорт Черкаси» на КП «Аеропорт Черкаси Черкаської обласної ради». Була пропозиція депутата-свободівця Юрія Ботнара присвоїти аеропорту ім\'я Максима Залізняка, та за неї проголосували лише 15 депутатів.