Олександр Вельбівець на колегії облдержадміністрації: «Черкасигазу» необхідно повернутися від мови ультиматумів до мови співпраці

15 липня 2016, 11:00
Олександр Вельбівець на колегії облдержадміністрації: «Черкасигазу» необхідно повернутися від мови ультиматумів до мови співпраці14 липня 2016 року проведено засідання колегії облдержадміністрації, яке вів голова обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко. У ньому як член колегії взяв участь голова обласної ради Олександр Вельбівець.

Серед питань, що внесено до порядку денного, одним з перших розглянули стан впровадження енергозберігаючих технологій та заходи з підготовки до опалювального сезону 2016/2017 року.

Інформував присутніх директор Департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Сергій Демиденко. Він наголосив, що в області діє Програма підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоносіїв.

За період її дії реалізовано 664 заходи (заміна вікон та дверей, утеплення фасадів та покрівель, заміна котлів та систем опалення, інше) на загальну суму 66,77 млн. грн.

Від початку року жителям області вже видано 782 «теплих» кредити на загальну суму 13,4 млн. грн. Загалом же з початку дії програми державної фінансової підтримки, на сьогоднішній день на Черкащині уповноважені банки видали 3934 кредити на загальну суму 63,0 млн. грн.

Приділяється увага розвитку відновлювальної енергетики. Черкащина є одним з п\'яти регіонів України, де найбільше діючих малих ГЕС тощо.

Значну увагу директор Департаменту приділив підготовці підприємств паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального господарства та об\'єктів соціальної сфери області до опалювального сезону 2016/2017 року. Він зазначив, що здійснено детальний аналіз в розрізі районів по кожному показнику. Надано відповідні доручення. Загалом підготовка до опалювального сезону проходить відповідно до планових показників. Але є і відставання та проблемні питання.

Низькими темпами в регіонах проводиться робота щодо забезпечення будинків лічильниками тепла та води. В інвестиційних програмах підприємств тепло- та водопостачання передбачено, що ці заходи до початку опалювального сезону мають бути виконані, адже забезпеченість побудинковими приладами обліку тепла становить лише 31%.

Проблемним питанням на сьогодні залишається забезпечення котелень соціальної сфери лічильниками газу. Коштів не вистачає, а газові служби забороняють експлуатувати котельні без лічильників.

З інформацією щодо постачання об’єктів соціальної сфери та розрахунків за спожитий газ на колегії виступив голова правління «Черкасигаз» Сергій Буян. Він наголосив, що з 1 січня цього року запроваджено нові правила газопостачання, за якими в разі отримання будь-якими споживачами газу без установленого ліміту («номінації») цей газ оплачується з коефіцієнтом 1,20, а тому жодні організації: бюджетні, комунальні, приватні не будуть отримувати природний газ без лімітів.

Сергій Буян зробив акцент, що газ буде постачатися лише у тому випадку і тільки тим установам і підприємствам, які отримали від «Черкасигазу» ліміти, а ліміти отримають ті, хто підписав договори, а щоб підписати договір, потрібно не мати боргів.

– Тому, наприклад, школи в деяких районах цьогоріч газу на опалення не отримають, – заявив Сергій Буян.

Такий виступ неабияк схвилював присутніх на колегії керівників районів, і вони активно підключилися до дискусії та висунули ряд зауважень і претензій до керівництва «Черкасигазу», зокрема, звинуватили його в небажанні співпрацювати, а вирішувати проблеми з позицій диктату та ультиматимумів.

В ході обговорення цього питання виступив також Олександр Вельбівець. Голова обласної ради підтримав колег та підтвердив, що і йому доводилося особисто втручатися щодо вирішення газопостачання до об’єктів соціальної сфери.

– Риторика вашої компанії на сьогоднішній день має лише ультимативну форму, – зауважив Олександр Вельбівець та розповів про випадки, коли відключати від газу дитячі установи працівники «Черкасигазу» приїздили у темінь, о шостій ранку.

«Якщо ви дієте законно проти незаконних дій когось іншого, то чому не робите це відкрито і публічно?» – резонно запитав голова облради.

Він також висловив припущення, що «Черкасигаз» штучно створює проблеми на ринку газу, щоб диктувати свої умови та самостійно визначати організації-постачальники.

На завершення голова обласної ради звернувся до керівників районів, щоб вони прискорили переведення закладів бюджетної сфери на альтернативні види палива, а в пошуках шляхів вирішення проблем, які нині накопичилися, закликав керівництво «Черкасигазу» повернутися від мови ультиматумів до мови співпраці.

В ході роботи члени колегії також розглянули питання про стан реалізації Стратегії розвитку Черкаської області до 2020 року та про роботу Центру допомоги учасникам антитерористичної операції.