Олександр Вельбівець: З «Маяка» повертаєшся з іншим – оптимістичним настроєм

11 липня 2016, 15:03
Олександр Вельбівець: З «Маяка» повертаєшся з іншим – оптимістичним настроєм6 липня 2016 року голова обласної ради Олександр Вельбівець з робочою поїздкою відвідав Агрофірму «Маяк» с. Піщане на Золотоніщині, яку очолює Герой України Микола Васильченко, де ознайомився з його господарською діяльністю.

Відвідини розпочалися з молочнотоварного комплексу, де утримується близько трьох тисяч голів ВРХ, в тому числі тисяча дійних корів.

Голову обласної ради зацікавила технологія виробництва молока і безпосередньо робота доїльного залу, який функціонує більше десяти років та обладнаний імпортним устаткуванням, комп’ютерною системою, що дозволяє контролювати стан кожної тварини, раціон її годівлі та кількість отриманої продукції. Олександр Вельбівець: З «Маяка» повертаєшся з іншим – оптимістичним настроєм

Під гарну ліричну музику, яка є обов’язковим елементом в процесі доїння, від кожної корівки за рік надоюється в середньому 9000 кілограмів молока. Показник найвищий не тільки на Золотоніщині, а й в Черкаській області. А окремі з них дають від 12 до 15 тисяч кілограмів молока в рік. Заслуга персоналу, який трудиться тут, що обладнання завжди у відмінному стані, в абсолютній чистоті і функціональній придатності. Молоко високої якості, адже одразу по трубопроводу подається на охолодження в мобільний молоковоз і відправляється на переробне підприємство.

Багато цікавого для ознайомлення запропонував Микола Васильченко і на свинотоварному комплексі. Утримується і вирощується тут близько 20 тисяч голів свиней. Продається до трьох тисяч тонн мяса в живій вазі. Процес вирощування також повністю автоматизовано. Запроваджено дрібногрупове боксове утримання.

Гордість керівника агрофірми – елеватор або, як його тут називають скромніше, – зерносховище. Своїми круглими силосами ємкістю на 20 тисяч тонн збіжжя вони привертають увагу ще здалеку, із траси, що прямує на Київ. А поряд у розпалі будівництво ще двох сховищ, ємкістю кожний по п’ять тисяч тонн зерна.Олександр Вельбівець: З «Маяка» повертаєшся з іншим – оптимістичним настроєм

Оглядаючи матеріально-технічну базу, можна зробити висновок, що агрофірма – це цілісний комплекс з усіма необхідними структурними виробничими підрозділами, який вирощує продукцію, зберігає, переробляє її та продає. Тобто, практично забезпечується повний замкнений цикл.

Микола Васильченко зізнається, що до пошуку і впровадження такого циклу його підштовхували і світова криза 2008 року, і спад виробництва в нашій державі, і карколомні підвищення цін на енергоносії, і знецінення власної валюти, і негаразди ринкових реформ, і в окремих випадках, недолугість українського законотворця щодо аграрної галузі тощо.Олександр Вельбівець: З «Маяка» повертаєшся з іншим – оптимістичним настроєм

У результаті, господарство вистояло, завжди має власні кошти, працює з прибутками і вкладає їх в подальший розвиток.

І це видно неозброєним оком. У машинному парку – найсучасніші комбайни, знаряддя обробітку землі, потужна техніка, в тому числі, для внесення добрив, заготівлі кормів, поливне устаткування тощо. Ведеться будівництво, реконструюються застарілі приміщення. А ще для односельців закладено і зводиться храм у центрі села.

«Якщо люди перестають будуватися, – вважаю це смерті подібне», – наголошує Микола Васильченко.Олександр Вельбівець: З «Маяка» повертаєшся з іншим – оптимістичним настроєм

Олександра Вельбівця зокрема цікавив рівень запровадження у виробничі процеси системи комп’ютерних технологій. З особливою увагою він ознайомився з роботою комбікормового комплексу, на якому виробляють комбікорми для власних господарських потреб, де всі технологічні і непрості процеси максимально автоматизовано, а контроль за приготуванням продукції веде один-єдиний оператор, сидячи за комп’ютером.

Голова обласної ради оглянув котельню, що працює на альтернативному паливі – тюкованій соломі, та обігріває приміщення ремонтної бази, інші технічні будівлі. Ознайомився з умовами, створеними для спеціалістів тощо. Олександр Вельбівець: З «Маяка» повертаєшся з іншим – оптимістичним настроєм

Окрім того, голова обласної ради разом з керівником і засновником агрофірми Миколою Васильченком виїжджали на поля, де розпочалися жнива і де колоситься вагома агрофірмівська нива.

Після завершення своєї робочої поїздки та вивчення діяльності агрофірми «Маяк» Олександр Вельбівець, зокрема, зазначив:

– Ми часто скаржимося на нинішні життєві негаразди. Оцінюємо здебільшого негативно і не бачимо нічого оптимістичного. Зовсім з іншим настроєм їдеш після знайомства з агрофірмою «Маяк», яку очолює Герой України Микола Семенович Васильченко. Найбільше вражає тут рівень запровадження новітніх технологій і у веденні рослинництва, і в утриманні тваринництва, а ще грамотний менеджмент, ефективне вкладення власних інвестицій, використання коштів на соціальні потреби. Все те, про що, господарюючи, мріємо ми в Україні. Олександр Вельбівець: З «Маяка» повертаєшся з іншим – оптимістичним настроєм

Тому вкотре не розумію тих, хто не бачить позитивного, а лише скаржиться на розруху і занепад, та вважає це нашою долею.

Звичайно, не все гладко було і є в агрофірмі і не одними зусиллями її директора проходило становлення. Його ідеї генерували і втілювали однодумці, весь колектив, їхня спільна праця впродовж багатьох років. Тому з висоти сьогодення треба віддати належне і визнати – «Маяк» не просто бізнес і не просто територія. Це відповідь багатьом скептикам про те, чи можна ефективно господарювати в Україні. Це господарство – еталон майбутнього, де раціонально, вдумливо підходять до використання земельних і трудових ресурсів, а також, що нині актуально, енергетичних ресурсів тощо.Олександр Вельбівець: З «Маяка» повертаєшся з іншим – оптимістичним настроєм

Я цілком погоджуюся з секретами успіху, на яких наголосив Микола Семенович у нашій розмові: запровадження індустріальних технологій, якісна сировина, ощадне енергозберігання плюс добре підготовлені, професійні кадри, які хочуть і вміють працювати в нових умовах.

Тому я переконаний: в України не може бути песимістичного майбутнього, якщо є таке сучасне, якщо у нас є такі люди, – вдумливі, роботящі, талановиті, які люблять рідну землю, село і країну, в якій живуть і дбають про її розквіт.