Достаток кожного і заможність держави – спільна справа

07 липня 2016, 20:50
«Вісник Золотоніщини», №27, 7 липня 2016 року

Нещодавно робоча група райдержадміністрації з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення провела чергове засідання. Проблематика, що обговорюється на таких зібраннях, така: вчасна та в повному обсязі виплата заробітної плати, офіційне оформлення працівників на робочі місця, сплата податків тощо. Окрім членів робочої групи, участь у розмові взяли представники місцевої прокуратури, обласної фіскальної служби та інші посадовці. Голова райдержадміністрації Олександр Лісовий надзвичайно занепокоєний ситуацією щодо виплат заробітної плати, тож цього разу вів засідання особисто.
Того дня на Золотоніщину завітав голова обласної ради Олександр Вельбівець, він скористався нагодою і приєднався до роботи колегіального органу, який переймається тим, щоб трудівники одержували гідну заробітну плату, а господарники наповнювали бюджет району, області й держави.
На засідання запросили керівників 11 підприємств та товариств, де майже 70 працівників отримують заробітну плату, меншу від мінімального розміру. До діалогу мало б приєднатися щонайменше 20 підприємців, у яких наймані працівники трудяться за мінімальну платню. До ще декількох бізнесменів у членів робочої групи були запитання: як вони у своїй масштабній підприємницькій чи фермерській діяльності обходяться без найманих працівників (саме це випливає із їхніх звітів). На жаль, окремі запрошені не з\'явилися на співбесіди. Проте з більшістю господарників робоча група провела консультації з економічних та юридичних питань.
Роботодавці та підприємці наводили багато причин, чому люди отримують зарплати, менші від визначеного державою мінімуму. Дехто таким чином просто виправдовував свою бездіяльність, а дехто приховував реальну ситуацію, коли насправді виплачує гроші «в конвертах». Говорилося й про ті випадки, коли продавці в магазинах торгують підакцизними товарами й не вибивають чеків, таким чином приховуючи справжні обсяги реалізації і уникаючи повної сплати податків. Тіньові оборудки рано чи пізно закінчаться карними санкціями. Штрафи, попереджали члени робочої групи, не маленькі, окрім того законодавець передбачає і кримінальну відповідальність за правопорушення у сфері виробничих відносин. Вони застерігали всіх суб\'єктів господарювання від таких ризиків та закликали сумлінно ставитися до суспільних обов\'язків.
Образно висловився з цього приводу голова обласної ради Олександр Вельбівець: «Держава - це не дядько в костюмі. Держава - це кожен із нас: той, хто створює робочі місця, гарантує працівникам реальну й прозору заробітну плату, дбає не тільки про свої власні прибутки, а й про податки, які йдуть у спільну скарбницю і всіх нас разом роблять заможнішими».
Голова райдержадміністрації Олександр Лісовий упродовж засідання неодноразово звертав уваги на те, що з 1 січня цього року зменшено розміри єдиного соціального внеску. Вивільнені кошти доречно спрямувати саме на підвищення заробітної плати працівників підприємств та бізнесових структур. На жаль, не всі поспішають скористатися цим резервом на благо трудівників.
Проігнорували запрошення робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення представники фермерського господарства «Родина і Д». Під час виїзного засідання цього колегіального органу в квітні були зафіксовано, що тут незаконно використовували роботу неповнолітнього та ще одна особа трудилася без належного оформлення трудових відносин. Ці факти й далі залишаються на контролі.
1 липня під керівництвом першого заступника голови райдержадміністрації Володимира Денисенка робоча група продовжила розгляд питань легалізації ринку праці. Прикро, що дехто із запрошених керівників вирішив, що на запитання, чому низька заробітна плата або не оформлені трудові відносини з найманими працівниками, краще знають відповіді касир чи хтось з адмінперсоналу. Практика ж робочої групи показує, що розмову можна й відкласти, але відповіді доведеться давати керівникові особисто. Так само й відповідати за порушення у сфері виробничих відносин.