Обласна рада розпорядилася комунальним майном

01 липня 2016, 18:19
Ольга Джоган, «Черкаський край», №50-51, 1 липня 2016 року

Учора депутати облради збиралися втретє, щоб закінчити роботу п\'ятої сесії обласної ради. А після її закінчення оперативно відбулася й позачергова сесія облради, на якій депутати внесли зміни до обласного бюджету.

«Фармацію» не передали місту

Про оренду майна КП «Аеропорт «Черкаси» й інші питання розпорядження майном комунальної власності спочатку пішли на диво гладко. Щоправда, на п\'ятому вже були як пропозиції все переголосувати, так і продовжити далі.
Депутати зокрема після обговорень дали згоду на доповнення до плану санації КП «Облпаливо» (про те, що ще близько мільйона гривень необхідно на заборговану зарплату колективу), аби цей план далі реалізувався в інтересах громади області. Підприємство це – 16 паливних складів, його майновий потенціал – понад 30 мільйонів, і – 10 мільйонів кредиторських вимог. І серед кредиторів є ласі до цього майна.
Сесія не скасувала рішення облради про наміри передати в оренду цілісний майновий комплекс Черкаського обласного комунального підприємства «Фармація» й не передала «Фармацію» до комунальної власності м. Черкаси.

Канівська громада проти будівництва ГЕС

Громада пікетувала сесію облради з протестами проти запланованого ПАТ «Укргідроенерго» будівництва в селі Бучак Канівського району гідроакумулюючої електростанції.
Депутатський запит до ПАТ «Укргідроенерго» зачитав свободівець Володимир Волкович. Він поставив вимогу надати розрахунки, які підтверджують, що станція буде економічно ефективна, інформацію, чи розглядались альтернативи станції для регулювання енергозабезпечення, про дослідження дна щодо наявних чорнобильських радіоактивних осадів та можливого екологічного лиха внаслідок розмивання мулу, про причини відмови ЄБРР фінансувати будівництво ГКЕС у 2008 році й інше.
– Ми зустрілися з громадою. Є пропозиція спочатку звернутися до «Укргідроенерго» з переліком питань. Потім ініціюємо круглий стіл, – повідомив голова ОДА Юрій Ткаченко. – І тоді проведемо предметне обговорення з документами на руках.

Правова колізія не допускає виборів

Облрада 61 голосом прийняла звернення до керівництва держави щодо створення Зорівської об\'єднаної громади (звернення ініційоване депутатом Владиславом Кулінічем). Питання в правовій колізії: ініціювали об\'єднання з Зорівкою Золотоніського району громади сіл Мехедівка, Вершина Згарська, Богданове та Квітневе Драбівського району. Відповідно до Закону України «Про добровільне об\'єднання громад» та згідно з рішеннями Ленінської, Вершинозгарської, Мехедівської і Зорівської сільських рад 24 грудня 2015 року утворено Зорівську об\'єднану територіальну громаду. Облдержадміністрація подала звернення до ЦВК про проведення перших виборів новоствореної громади.
Проте Центральна виборча комісія прийняла постанову від 12.02.2016 року №30 про відсутність правових підстав для призначення перших виборів Зорівської сільської ради об\'єднаної територіальної громади та Зорівського сільського голови, посилаючись на те, що спочатку треба змінити межі районів. Облрада просить «втрутитися в ситуацію та сприяти якнайшвидшій зміні законодавства, що дасть змогу провести перші вибори депутатів та голови новоствореної громади».