Три фракції блокували роботу cесії обласної ради

17 червня 2016, 21:21
Лариса Соколовська, «Черкаський край», №48, 17 червня 2016 року

Червнева сесія облради вже добряче затяглася. На першому її засіданні 3 червня встигли розглянути питання з 1 по 39. Цієї середи відбулося друге пленарне засідання. Проте депутатам не вдалося ухвалити жодного питання порядку денного. Через суперечку, яка й «закрила» сесію. Наступне пленарне засідання – 23 червня.

Власне, й починалося засідання з кількості 59 депутатів у залі з 84. А коли три фракції вирішили, м\'яко кажучи, не йти назустріч більшості, отут-то й забракло голосів для позитивного вирішення питань. Але про все по порядку.
Напочатку на голосування було винесено два звернення про «комунальні тарифи, які вбивають». Перше – до Президента, Верховної Ради, Кабміну. Його зачитав Валентин Галушко (фракція ПП ВО «Черкащани»). Депутати звернення підтримали, уточнивши, що воно має бути від усіх груп і фракцій. Далі представила своє звернення фракція ПП ВО «Свобода». Керівник фракції Юрій Ботнар зокрема повідомив, що «це звернення від селян кількох сіл, яке мені передав голова села Хацьки» (у залі були присутні представники цих сіл з відповідними плакатами проти високих тарифів). Проте депутати віддали тільки 32 голоси за друге звернення, зі зрозумілої причини: аналогічне щойно прийняли.
І почалося. Коли дійшло до розгляду перших питань порядку денного – управління майном комунальної власності, – свободівці за їх вирішення не голосували, разом з депутатами від ВО «Батьківщина», представники ж Радикальної партії утримувались або тисли кнопку «проти».
Ситуація склалася тупикова. Депутати провалили п\'ять питань з управління народним майном. Голова облради шукав до «опозиціонерів» різні підходи в рамках регламенту, проте на табло висвічувалось максимум 42 голоси. І навіть за поставлене питання про перерву, яку запропонувала фракція БПП «Солідарність» і під час якої можна було б знайти консенсус між фракціями, не набралося голосів. Не можна було й закрити сесію без оголошення дати її продовження. «Треба дати людям можливість попрацювати на електорат», – іронічно зауважив голова облради Олександр Вельбівець.
Депутат Олексій Озірний (ВО «Батьківщина») запропонував послухати виступи від фракцій з мотивів голосування. «Закусилися ні за що», – охарактеризував ситуацію Олександр Рибченко, керівник фракції Партії ветеранів Афганістану. Екс-голова облради Валентина Коваленко висловила думку, що причина в тому, бо «в нерівних умовах були поставлені на голосування звернення». «Кризою роботи обласної ради» назвав ситуацію депутат-батьківщинівець Станіслав Овчаренко. Спричинило її те, що «під підпис не створена більшість», щоб люди бачили, хто несе відповідальність за ситуацію, а хто в опозиції. Олександр Рябошлик («УКРОП») закликав згадати про громадян, їхні проблеми, й про тих, хто боронить країну «і сподівається, що в них удома все гаразд». Костянтин Омаргалієв (БПП «Солідарність): «Ми по сто раз не будемо голосувати за одне й те ж». Вадим Гайович (Радикальна партія Олега Ляшка) пояснив неголосування питань порядку денного тим, що пропозиції «опозиції» на попередніх пленарних засіданнях не були підтримані у сесійній залі «з політичних мотивів». Юрій Ботнар підкреслив: «Зараз ви маєте чітко зрозуміти, що є інша думка, а не так, як при Тулубі був тут «одобрямс»!». Його однопартієць Сергій Воронов виступив: «Якщо жодна наша пропозиція не підтримується, у нас нема іншого виходу, як робити політичні, неполітичні заяви з цієї трибуни, бо більшість уже півроку не дає опозиції працювати!».
– З приводу «не дає працювати», то по-моєму, більше ніж «Свобода» ніхто не реалізував тут можливості виступати й обговорювати. А хто з депутатів як голосує – це його вільне волевиявлення, – зауважив Олександр Вельбівець і виступив з мотивів голосування:
– Іде ультимативна форма демонстрації своєї позиції. Ми прийняли звернення від обласної ради про врегулювання комунальних тарифів. Але це не входить у плани політичних партій, яким потрібен піар, яким треба, щоб про них почули, що вони борються. То, може, нехай кожна фракція винесе свою пропозицію й ми приймемо вісім звернень по тарифах... Що тоді подумають у Києві про рівень нашої адекватності й сприйняття реальності? Ми провалили не якісь політичні, а звичайні господарські питання. Криза сьогодні штучно створюється в цьому залі. Щодо більшості. Хтось із депутатів хоче, щоб ми математичною більшістю вирішували питання й демонстрували, що опозиції ми не чуємо. Це не ті методи, які я сповідую. Лише відкрита, прозора, демократична робота, як сказано у присязі.
Дехто з депутатів пообіцяв також привести людей, які засудять дії тих, хто блокує роботу облради.
Виходом з тупика стало те, що «афганці» на знак протесту покинули сесійну залу. За ними пішли й інші, й не стало кворуму.