Друге пленарне засідання п’ятої сесії обласної ради вкотре перенесли

15 червня 2016, 18:06
Друге пленарне засідання п’ятої сесії обласної ради вкотре перенесли15 червня 2016 року депутати обласної ради зібралися на друге пленарне засідання п’ятої сесії обласної ради.

На початку роботи присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих захисників країни та заслухали звернення представників підприємців міста Черкаси щодо врегулювання питання приватної торгівлі на території обласного центру.

Легітимність проведення пленарного засідання депутати підтвердили голосуванням.

Депутати підтримали внесення на розгляд пленарного засідання звернення обласної ради до центральних органів влади, ініційоване членами фракції політичної партії ВО «Черкащани», щодо встановлення справедливих тарифів на комунальні платежі для населення. Оскільки запропоноване фракцією політичної партії ВО «Свобода» звернення також стосувалося врегулювання цін на комунальні тарифи, депутати висловились за внесення на розгляд раніше оголошеного.Друге пленарне засідання п’ятої сесії обласної ради вкотре перенесли

Також депутати підтримали звернення голови облдержадміністрації Юрія Ткаченка щодо внесення змін до Програми підвищення рівня безпеки дорожнього руху на території області на період до 2016 року в частині створення відповідних сервісних центрів з надання різноманітних послуг водіям автотранспортних засобів.

Під час розгляду питань депутатам не вдалося схвалили жодного питання із поставлених на голосування.

Представників фракції ВО «Свобода» обурила позиція депутатів і несхваленого, запропонованого цією політичною силою, звернення щодо тарифної політики в країні. У ході обговорення ситуації, що склалася, представники фракцій запропонували перенести пленарне засідання або ж оголосити перерву для узгодження позицій депутатських фракцій.Друге пленарне засідання п’ятої сесії обласної ради вкотре перенесли

Представник фракції ВО «Батьківщина» Станіслав Овчаренко назвав ситуацію, що склалася «кризою роботи обласної ради» та закликав депутатів створити депутатську більшість у обласній раді у складі тих фракцій, які візьмуть на себе відповідальність за схвалювані рішення. Представник фракції Радикальної партії Олега Ляшка Вадим Гайович пояснив неголосування питань порядку денного тим, що пропоновані «опозиційними» політичними силами на попередніх пленарних засіданнях питання не були підтримані у сесійній залі.

У свою чергу представник фракції політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Олександр Рябошлик закликав колег відкинути політику і ухвалити необхідні рішення, згадати про громадян, їх проблеми, а також про тих, хто в ці дні боронить країну і сподівається, що «в них вдома все гаразд».Друге пленарне засідання п’ятої сесії обласної ради вкотре перенесли

До конструктивної роботи закликав присутніх депутатів голова обласної ради Олександр Вельбівець, відзначивши неприпустимість «ультимативної форми висловлення власної позиції щодо рішень, які були вже прийняті, або будуть розглядатися»:

– Якщо хтось із депутатів, особливо ті, хто опозиційно налаштовані до дій влади, хочуть, щоб у залі «математичною більшістю» схвалювали рішення і демонстрували, що опозицію ми не чуємо, – скажу: це не ті методи, яких я дотримуюсь особисто, і які відстоюю, як голова обласної ради. Має право висловлювати вільно думку кожен депутат. І не тільки в межах фракційних чи міжфракційних домовленостей – це моя єдина позиція, – відзначив він, зауваживши, що створення більшості в обласній раді не визначене жодним регуляторним актом у діяльності обласної ради.Друге пленарне засідання п’ятої сесії обласної ради вкотре перенесли

Окрім того голова обласної ради закликав колег використовувати трибуну в сесійній залі не лише для «піару і політичних заяв, які жодним чином не пов’язані із вирішення проблемних питань людей, які живуть на Черкащині».

– На сьогодні згадана вами криза штучно створюється у цій раді. Насправді її фактично нема. Адже ми бачимо, що навіть ті політичні сили, які відверто себе позиціонують як опозиційні, беруть активну участь у роботі засідань і голосують відповідно до потреб своїх громадян, а не для власної політичної реклами… Якщо ми не зможемо домовитись, то технічні господарські питання просто заведемо в тупик, – наголосив він та закликав присутніх не політизувати господарські і технічні питання.

Друге пленарне засідання п’ятої сесії обласної ради вкотре перенеслиГолова облради двічі намагався перервати роботу сесії для проведення консультації з керівниками фракцій, однак депутати голосували проти. У зв’язку з цим залу покинули представники кількох фракцій. Після реєстрації депутатів виявилося, що для проведення засідання немає кворуму, тому головуючий закрив його.

За результатами обговорення із головами фракцій вирішено продовжити друге пленарне засідання 23 червня.