Депутати облради почули протестувальників

08 червня 2016, 22:00
Лариса Соколовська, «Черкаський край», №45, 8 червня 2016 року

У п’ятницю, 3 червня, відбулася сесія обласної ради. Зрозумівши, що за день усіх запланованих питань не вдасться розглянути, було вирішено перенести частину на розгляд другого пленарного засідання V сесії обласної ради.

Внесли зміни до бюджету

Депутати підтримали зміни до обласного бюджету на 2016 рік. А також заслухали: виконання плану реалізації стратегії розвитку Черкаської області на 2015-2017 роки, обласної комплексної програми щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції на 2015-2017 роки. Схвалили обласну програму охорони навколишнього природного середовища на 2016-2020 роки: цільову програму забезпечення підготовки (перепідготовки) та безперервного професійного розвитку медичних кадрів на 2016-2020 роки. Підтримали зміни до раніше схвалених програм та рішень: до програми економічного і соціального розвитку області на 2016 рік, регіональної програми розвитку малої гідроенергетики в області на 2011-2020 роки, програми підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоносіїв Черкаської області за 2011-2016 роки, обласної програми «Шкільний автобус» на 2016-2020 роки й інших.
Схвалили ряд звернень до центральних органів влади і депутатських запитів депутатів обласної ради. Не всі депутати вкладалися у відведений регламентом час. Тож дехто висловив думку, що сесії повинні проходити частіше. Скажімо, депутат Вадим Гайович (фракція Радикальної партії Олега Ляшка) вдався до метафори: «У нас сесія перетворилася на традицію раз на три місяці, завтра раз на п\'ять, а потім раз на півроку».

Корсунь хоче бути містом повітовим

На сесію облради, яка відбулася у п’ятницю, приїхали з протестом представники громади з Корсунь-Шевченківського району, які виступають проти приєднання свого району до Звенигородщини при створенні повітів.
Депутат Володимир Зуєнко (фракція ВО «Свобода») у своєму депутатському зверненні пояснив, що корсунчани не проти адміністративно-територіальної реформи, вони теж хочуть знищення «гнилої радянської системи влади». Але «кулуарно почалося створення п’ятьох повітів на Черкащині».
– Ми побували з цього питання в Мінрегіонбуді. Нам сказали: погоджуйте в області. Відбулося віче, на яке зійшлися 1,5 тисячі корсунчан. Їх обурило, що в районі вже немає прокуратури (у Звенигородці 12 прокурорів, у нас два), поліції (у Звенигородці 80 поліціянтів, у нас 26), податкової. Далі йде знищення лісгоспзагу, райДУ, міськгазу. Не буде виборчого округу в нас... Особливо збурило громадськість створення госпітальних округів – це ламання системи медичного обслуговування. Корсунчани вже зібрали 8,5 тисячі підписів за те, щоб Корсунь-Шевченківський був повітовим містом.
Депутат запропонував включити до розгляду на сесії законопроект України про засади та порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою і направити свої пропозиції щодо формування повітів у BP та Мінрегіонбуд.
Голова обласної ради Олександр Вельбівець прокоментував: про створення повітів ще ніхто не говорить, документів (проектів) в обласну раду для обговорення не надходило. «Ще ніхто не започатковував другий етап реформи, створення повітових центрів. Я від вас уперше чую. Може, ми спішимо попереду поїзда? Лисяни також давно не мають ряду важливих служб, вони в Звенигородці, у Лисянці лише філії, й так само люди незадоволені. Повіти формуватимуться після створення громад. Усі громади матимуть право висловитись».

Чорнобильці допитувались, хто їх порятує?

«Нам не потрібні квіти на могилах, ми повинні жити сьогодні», «У 1986 ми врятували весь світ, хто врятує нас?» – з такими плакатами сесію обласної ради у п\'ятницю пікетували чорнобильці.
Звернення чорнобильців до керівництва держави та області зачитав з трибуни сесії голова обласної організації «Союз. Чорнобиль. Україна» Микола Івасенко. У ньому прохання – скасувати норми закону №76, прийнятого в грудні 2014 року, яким законотворці урізали кількість пільг для чорнобильців та межі Чорнобильської зони (так, чорнобильців четвертої категорії позбавили пільг, для першої – компенсації та пільги зумовлено надавати, виходячи з наявних фінансових ресурсів, другу і третю позбавили права на щорічне пільгове забезпечення санаторно-курортними путівками, замінивши його грошовою допомогою; громадяни, які проживають чи працюють на території радіоактивного забруднення, позбавлені компенсацій та доплат). І прийняти законопроект №4442, який поновлює права інвалідів-чорнобильців. Вирішити питання з путівками, щоб у тендері брали участь громадські організації. Додати коштів на лікування, бо за 377 гривень на рік пролікуватися неможливо. Прохання до обласної влади – збільшити фінансування на пільгове медичне обслуговування онкохворим, сердечникам з числа чорнобильців.
Збільшити фінансування медичного обслуговування чорнобильців з запропонованих департаментами 697 тисяч гривень майже до 4 мільйонів гривень запропонував у своєму депутатському запиті на сесії облради минулої п\'ятниці Олег Баштан (фракція Радикальної партії Олега Ляшка).
– Ліки подорожчали утричі, а фінансування збільшене на 12 відсотків, – аргументував він. – Тож треба суму на лікування збільшити ще на 3,2 мільйона гривень. Хоч реально насправді тільки на обласну лікарню потрібно до 7 мільйонів гривень...
Голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко повідомив, що на наступній сесії депутати перерозподілятимуть залишок коштів, тож це питання буде поставлене.

Кращу сільраду дорожче «зацінять»

Обласна рада внесла зміни в умови щорічного обласного конкурсу на кращу сільську раду.
Як зазначив голова облради Олександр Вельбівець, з приводу об\'єктивності визначення переможців і зараз немає упередженого ставлення. Кожен департамент чи управління ОДА визначає, як орган місцевого самоврядування справився з делегованими державою повноваженнями, в результаті кожна сільрада отримує 19 оцінок. До речі, не всі сільради подають документи на конкурс.
Пропозиції від депутатів – аби претендентів на перші місця перевіряла також депутатська комісія.
Сесія затвердила збільшення удвічі призового фонду в конкурсі на кращу сільську раду: відповідно до місць, премія відтепер становитиме 60, 40 та 30 тисяч гривень.

Подарувати книгу буде простіше

Від обов\'язкового комісійного оцінювання подарованих книг звільнять бібліотеки.
Депутат Валентина Коваленко (позафракційна) на минулій сесії облради озвучила звернення до Міністерства фінансів України, щоб вони відмінили кабальну норму для бібліотек, коли в бібліотеках обов’язково передбачалася експертна комісія із встановлення кошторису на подаровану книгу.
– З Мінфіну прийшла відповідь: вони визнали, що норма має бути скасована, – повідомила Валентина Коваленко.