Депутати вимагають розчистити шлях для вакцин

08 червня 2016, 21:57
«Черкаський край», №45, 8 червня 2016 року

Вакцини, які використовуються для проведення обов’язкових щеплень, та вакцина проти сказу в Україні закуповуються централізовано коштом Держбюджету. Проте якщо у 2014 році для Черкащини їх було забезпечено трохи більше третини потреби, то далі постачання узагалі припинилося.

Через таку критичну ситуацію торік функцію державних закупівель лікарських засобів і медичних препаратів було передано напряму міжнародним організаціям. Та попри те, що ліки, які вони завозять, проходять експертну оцінку в європейських чи американських лабораторіях, досі розгортався справжній детектив із їх «оприбуткуванням» в Україні. За законом, МОЗ України, отримавши заявку на реєстрацію медпрепарату, розглядає її сім днів. Потім заявку до Державного експертного центру МОЗ України, який може розглядати таку заявку протягом 210 днів. Далі МОЗ у місячний термін приймає рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації лікарського засобу. Так може минути 247 днів. А хвороба не чекає... Пацієнтам бракує антирабічних вакцин, сироваток проти укусів небезпечних тварин, імунних, профілактичних вакцин для дітей, кровоспинних препаратів, корпускулярних вакцин, хімічних вакцин, протимікробних, серцево-судинних, протипухлинних, протипаразитарних препаратів...
Нарешті в кінці травня Верховна Рада ухвалила закон, що передбачає спрощення державної реєстрації імпортних лікарських засобів. Законом також скорочено для усіх лікарських засобів, які реєструються в Україні, термін ухвалення рішення щодо їх реєстрації чи відмови у реєстрації з місячного терміну до 10 робочих днів.
Закон ще має підписати Президент України.
А поки питання остаточно не вирішене, депутати обласної ради на сесії 3 червня схвалили звернення до Кабміну, Ради нацбезпеки, МОЗ України «щодо запобігання виникненню і поширенню інфекційних хвороб, убезпечення від епідемій на території області». В ньому вимагають забезпечити медичні заклади області препаратами для проведення обов\'язкових щеплень дітей. Скоротити розгляд заявки МОЗ України та підконтрольних установ на реєстрацію лікарських засобів, щеплень та інших медичних препаратів. Спростити процедури реєстрації та сертифікації медпрепаратів у ДЕЦ. Забезпечити безперебійну поставку медикаментів для імунопрофілактики дітей та дорослих. Унеможливити функціонування корупційних схем шляхом встановлення чітких і прозорих правил реєстрації та сертифікації лікарських засобів, щеплень та інших медичних препаратів.