Пам’ятник героям різних епох від Київської Русі до сучасності

27 квітня 2016, 15:08
Тетяна Калиновська, «Черкаський край», №33, 27 квітня 2016 року

У суботу на черкаській Алеї Слави відкрито пам\'ятник борцям за волю України та оголошено про початок дводенного свята вояцької звитяги.

Участь у велелюдних урочистостях взяли віце- прем\'єр-міністр України В\'ячеслав Кириленко, народний депутат України Олег Петренко, голова обласної ради Олександр Вельбівець, голова обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко, міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, багато патріотів Богданового краю та з-за його меж.

Розпочалися заходи з заспіву кобзаря Тараса Силенка, під час якого вишикувалися колони бійців полку «Азов», легіону «Свобода», козацьких організацій та десяти військових моряків-курсантів факультету Військово-Морських сил України Національного університету «Одеська морська академія». Серед них — троє із Севастополя, з колишньої академії ім. Нахімова, які заспівали Гімн України на плацу під час підняття прапора окупантів, що анексували Крим.

Освятив пам\'ятник митрополит Черкаський і Чигиринський УПЦ Київського патріархату Іоан, а відкрити й зняти полотнище надано право нинішнім героям, бійцям, які відзначилися, захищаючи українську землю на Сході України від російського агресора.

З нагоди відкриття пам\'ятника виступили очільники області – голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко та обласної ради Олександр Вельбівець.

– Усі ми розуміємо, що воля і незалежність не дарується, її здобувають, виборюють та відстоюють віками, – зазначив Олександр Іванович. – У боротьбі за нашу з вами свободу й оновлення держави заплачено величезну ціну: своє життя віддали найкращі. Сотні високих слів і подяк – ніщо в порівнянні з тим, що зробили вони. І ми повинні про це завжди пам\'ятати та на їхньому прикладі виховувати майбутні покоління. Ми зобов\'язані підтримувати батьків та рідних загиблих воїнів, вони виховали достойних синів і заслуговують на нашу шану та увагу.

Голова обласної ради підкреслив символізм того, що відкриття монумента відбувається у дні вшанування подвигу героїв-холодноярців – взірця патріотизму, відчайдушної боротьби за волю свого народу.