Олександр Вельбівець: «Незважаючи на політичну приналежність депутати повинні об’єднатись задля захисту інтересів наших громадян»

27 травня 2016, 15:33
Олександр Вельбівець: «Незважаючи на політичну приналежність депутати повинні об’єднатись задля захисту інтересів наших громадян»26 травня 2016 року голова обласної ради Олександр Вельбівець на запрошення керівників Тальнівської району взяв участь у роботі пленарного засідання сесії районної ради, яку провела її голова Валентина Любомська. В роботі сесії також взяли участь депутати обласної ради – Володимир Копійченко, Анатолій Підгорний, Анатолій Скіченко та Олексій Юрченко, представники структурних підрозділів райдержадміністрації, сільські голови та громадськість району.

Перед початком сесії депутати та присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять померлого депутата районної ради, волонтера Миколи Шевченка та захисників України і мирних жителів, які загинули в зоні проведення АТО.

Враховуючи пропозиції, внесені на засіданнях профільних постійних комісій та президії, депутати затвердили порядок денний сесії. Першим питанням депутати заслухали звіт голови райдержадміністрації Василя Клименка про виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку району, здійснення делегованих районною радою повноважень.

Олександр Вельбівець: «Незважаючи на політичну приналежність депутати повинні об’єднатись задля захисту інтересів наших громадян»Обговорюючи звіт голови, присутні депутати обласної і районної рад висловили ряд зауважень і напрямків подальшої роботи. Сільські голови та представники громадських організацій озвучили ряд проблемних питань, що є особливо гострими на сьогодні для тальнівчан. Це, зокрема, питання несправедливих нарахувань плати за опалення газовим господарством (нарахування плати за спожитий раніше газ у період дії субсидії за тарифом, що встановлений вже після здорожчання палива), потреба у будівництві реабілітаційного центру для учасників АТО та проблеми із виділенням військовослужбовцям та працівникам соціальної сфери земельних ділянок у користування, здійснення індексації виплат освітянам та інші.

Виступаючи під час обговорення звіту Олександр Вельбівець зауважив, що у нинішній непростій соціально-економічній ситуації загалом в країні керівникам районів області не завжди вдається демонструвати такий рівень розвитку і позитивних змін у громадах, яких хотіло б суспільство.

«Усі ми з вами, а також ті, хто загинув на Майдані, хто стоїть на захисті нашої незалежності сьогодні, хочемо одного – змін на краще, реформ у суспільстві і, перш за все, справжньої зміни системи влади в рамках реформ. Інша справа: сприйняття цих реформ, а в подальшому – реалізація і бачення себе в цій реформі, а не інтересів громади і суспільства. Останнє й породжує «перекоси» у ході втілення програми реформ… На жаль, на сьогодні маємо констатувати, що для вирішення ряду проблем (в тому числі й озвучених присутніми під час обговорення звіту) у місцевої влади недостатньо владних повноважень, важелів впливу на окремі органи і процеси», – відзначив Олександр Іванович.Олександр Вельбівець: «Незважаючи на політичну приналежність депутати повинні об’єднатись задля захисту інтересів наших громадян»

Окремо голова обласної ради зупинився на питаннях забезпечення безкоштовного харчування школярів та дитячого оздоровлення, індексації виплат вчителям, а також роботи газових господарств та Держгеокадастру в області.

– Ви, напевно, пам’ятаєте, коли відключали взимку школи, лікарні і дитячі садочки по області від газопостачання, позбавляючи можливості опалювати ці приміщення. Тоді й до депутатського корпусу області зверталися колективи цих закладів і були схвалені на сесії відповідні звернення щодо врегулювання ситуації. Та щиро кажучи ці листи – не аргумент для них, адже це приватна структура. На сьогодні, фактично, склалася ситуація, що цей монополіст диктує нам свої умови, використовуючи при цьому національний природній ресурс, працює лише задля власного збагачення, наших проблем він не чує і не хоче чути, – констатував Олександр Вельбівець та порадив присутнім «тиснути» на господарства їхніми ж методами, звертаючись до правоохоронних органів та в суди.Олександр Вельбівець: «Незважаючи на політичну приналежність депутати повинні об’єднатись задля захисту інтересів наших громадян»

Щодо роботи органів Держгеокадастру він зазначив наступне: «Я наголошував про проблеми із виділення землі неодноразово і під час зустрічей із вищим керівництвом, громадськими організаціями АТОвців, на телебаченні. І мені так само незрозуміла є або відсутність політичної волі, або цілеспрямована позиція щодо небажання навести лад у земельних відносинах в Україні. Адже, якщо ми йдемо шляхом децентралізації (і ми вже реально спостерігаємо це на рівні фінансової децентралізації) чому ж на законодавчому рівні не закріплено передачу повноважень розпоряджатись земельними ресурсами на місця – в район чи безпосередньо громаді. І наші численні звернення до народних депутатів і Верховної Ради, схвалені на сесіях обласної ради, на разі не почуті жодною із сторін. І така тенденція може призвести до того, що всі землі сільськогосподарського призначення перейдуть у довгострокове користування багатих власників, а сільські громади залишаться, фактично, без землі… Не зважаючи на це, ми повинні ще активніше говорити про ці проблеми, озвучувати їх в пресі та доносити до керівництва країни. Адже якщо ми будемо мовчати – це означатиме, що ми згідні з цим. А це не так!».

Олександр Вельбівець: «Незважаючи на політичну приналежність депутати повинні об’єднатись задля захисту інтересів наших громадян»На завершення, Олександр Іванович наголосив, що зважаючи на непросту ситуацію в країні «усі ми – кожен депутат, незважаючи на політичну приналежність, представництво в «більшості» чи «меншості» в представницьких органах, перебування в опозиції тощо, – маємо єдиною силою виступати за врегулювання проблемних озвучених вами питань (адже наразі, майже в кожному регіоні, вони однакові). Особливо це стосується земельної сфери. Адже земля – це наше головне багатство, що дає можливість нашій країні сьогодні розвиватись, а по великому рахунку – виживати».

У ході сесії також заслухано інформацію про: стан фінансово-господарського забезпечення закладів освіти району, виконання районного бюджету за І квартал 2016 року, районну Програму оздоровлення та відпочинку дітей і учнівської молоді на 2016-2021 роки, про хід виконання Програми зайнятості населення району на 2013-2017 роки, хід виконання районної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2013-2016 роки, оптимізацію мережі навчальних закладів району та погоджено призначення керівників загальноосвітніх навчальних закладів Тальнівської районної ради, надані дозволи на передачу в оренду майна і частини музейних предметів.

Крім того, депутати схвалили запропоновані зміни до районного бюджету на 2016 рік та районних програм функціонування і розвитку системи цивільного захисту, забезпечення мобілізаційної готовності та мобілізації, створення матеріально-технічного резерву щодо попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій у мирний час та особливий період; Програми розвитку інфраструктури і фінансування робіт, пов’язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням автомобільних доріг загального користування місцевого значення у Тальнівському районі на 2016 рік; до рішення районної ради від «Про перелік об’єктів (суб’єктів) спільної власності територіальних громад сіл і міста Тальнівського району».Олександр Вельбівець: «Незважаючи на політичну приналежність депутати повинні об’єднатись задля захисту інтересів наших громадян»

Враховуючи внесені райдержадміністрацією пропозиції, підтримано надання матеріальної допомоги 5 онкохворим громадянам району, затверджено технічну документацію з нормативної грошової оцінки чотирьох земельних ділянок.

У зв’язку із утворенням в районній раді ще трьох депутатських фракцій внесені змін у персональний склад президії районної ради. також депутатами Тальнівської районної ради схвалено звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до законодавства України та виділення коштів з державного бюджету на відшкодування витрат для перевезення пільгових категорій громадян та до Президента України щодо відновлення Тальнівського району як цілісного адміністративного суб’єкту виборчого процесу.