Сесія облради розглянула 57 питань

30 березня 2016, 20:45
Ольга ДЖОГАН, «Черкаський край», №25, 30 березня 2016 року

Звіт про виконання обласного бюджету за 2015 рік та внесення змін до бюджету на цей рік, фінансування заходів з підвищення рівня бойової готовності військових частин ЗСУ, розірвання угод Черкаської області про співробітництво та співпрацю з суб\'єктами Російської Федерації, перейменування Ленінської сільської ради Драбівського району на Богданівську — ці та ще понад півсотні питань розглянули депутати обласної ради на пленарному засіданні минулої п\'ятниці.

«Фармація» нарозхват


Найемоційнішим було обговорення передачі в оренду обласного комунального підприємства «Фармація». Власне, депутат Михайло Мушієк пропонував взагалі виключити його з порядку денного, бо це підприємство у громади «хочуть вкрасти». (Здається, без питання «Фармації» не обходиться жодна сесія ще з минулої каденції, а на попередній сесії в лютому передачу в оренду обговорювали майже чотири години).
Депутат Вадим Гайович запропонував створити робочу групу з питання подолання господарської кризи «Фармації». А міський голова Черкас Анатолій Бондаренко висловив готовність прийняти всі міські аптеки цієї мережі та забезпечити їм прибутковість.
Олександр Лупашко гаряче висловив позицію свою і депутатської фракції ВО «Черкащани»: «Хай люди працюють, хай платять за оренду (приблизно в сумі три мільйони на рік), а майно... ніхто ніколи не вкраде, повірте мені. Давайте спокійно... а там як Бог дасть».
— Ми заводимо інвестора, який входить у топ-десять найпотужніших фармацевтичних компаній. Він наведе порядок на «Фармації», — аргументував голова фракції БПП Костянтин Омаргалієв.
«Лише одна фірма взяла участь у конкурсі, а це неправильно», – заперечила екс-голова облради Валентина Коваленко. Тому вона за те, щоб відкласти це питання і попрацювати над тим, щоб підприємство знову стало прибутковим.
От і директор ТОВ «Медіт-М» Олександр Гафіяк розповів у виступі перед депутатами, що готовий був взяти в оренду «Фармацію» на рік, але не зміг узяти участь у конкурсі.
Врешті за передачу «Фармації» в оренду набралося лише 40 голосів, рішення не прийняте.

Депутатів - на стрільби в Оршанець


Депутат Володимир Зуєнко, колишній воєнком, під час розгляду обласної комплексної програми забезпечення функціонування і розвитку мобілізаційної готовності та мобілізації запропонував відправити депутатів на триденну воєнну підготовку в Оршанець.
– Я б хотів, щоб перший пункт програми був доповнений фразою: «Провести триденні мобілізаційні навчання з керівним складом держадміністрацій та органів місцевого самоврядування, а також з депутатами обласної ради на базі військової частини в Оршанці», – зазначив у виступі Володимир Зуєнко. – Бо кожен чоловік повинен почуватися воїном. І, прибувши у п\'ятницю ввечері, кожен із вас міг би за три дні постріляти з ПМ, АК, іншої зброї, могли б кинути гранату, бо чи відрізняєте ви Ф-1 від інших видів гранат? Вивчили б організацію військ, бо вона змінилася з радянських часів — зараз немає полків, дивізій.
Депутати проголосували за програму з поправкою Володимира Зуєнка.

Якщо громада проти...


Лише сім голосів віддали депутати на сесії обласної ради за погодження ТОВ «Пономар» користування ділянками надр з метою геологічного вивчення, у тому числі, дослідно-промислову розробку, родовища прісних підземних вод в адмінмежах Софіївської та Яснозірської сільських рад Черкаського району.
Перед прийняттям рішення обгрунтували свою позицію проти як депутати від «Свободи», так і екс-голова облради Валентина Коваленко. Зокрема, вона застерегла:
– У листопаді 2014 року депутати на сесії прийняли рішення про надання погодження на геологічне вивчення і дослідно-промислову розробку ділянок Ріпківського проявлення бентонітових глин. Але без погодження громади. Громада подала на суд і цей суд виграла. І наше рішення було відмінене. І сьогодні громада не дала дозволу на геологічне вивчення.