В одну громаду хочуть об\'єднатися сусідні села... двох районів

30 березня 2016, 20:44
Валентина Андрійченко, «Черкаський край», №25, 30 березня 2016 року

Про Зорівський «феномен соціалізму» йде давня і добра слава. Взяти хоча б те, що середньомісячна заробітна плата в місцевому сільгосптоваристві «Нива» — 5605 гривень, є «тринадцята» зарплата, фінансова допомога працівникам господарства при народженні дитини... Про успіхи «Ниви», яку 25 років незмінно очолює Василь Лисенко, не раз писала й наша газета. Сьогодні ж для зорівчан та жителів навколишніх сіл постало випробування — процес об\'єднання громад. Кілька сусідніх сіл не проти об\'єднатися навколо фінансово міцнішої Зорівки, та от біда: між ними перепоною стала межа району. Навіть при тому, що Зорівська громада вже внесена в перспективний план об\'єднання територіальних громад, затверджений розпорядженням Кабміну 8 вересня 2015 року. До неї мають увійти Зорівка, ЧернещинаЗолотоніського району, Мехедівка, Вершина- Згарська, Ленінське (перейменоване на Богданівку), Радгоспне (перейменоване на Квітневе) Драбівського.

Орієнтир - вищі стандарти


Зорівка привертає захоплені погляди сусідів з навколишніх сіл. З деяких прийшли сюди працювати, придбавши житло. Як із золотоніських сіл — Кривоносівки, Лукашівки і Хрущівки, так і з сусіднього району — зі станції Драбів, Мехедівки.
По Зорівці коштом СТОВу (переважно) та сільської ради заасфальтовані рівні дороги, аж до межі з іншими селами. За межею ж — вибоїни та вирви, кінець «дороги життя». Автобус Черкаси-Мехедівка до Зорівки їде, а до Мехедівки — стрибає (по ямах).
Тож коли торік стало на часі утворення територіальних громад, три сільські ради Драбівського району — Вершино-Згарська, Мехедівська і Ленінська — майже одностайно проголосували за об\'єднання і входження до Зорівської територіальної громади — як за саме життя за зорівськими стандартами. У лютому навіть провели в єдиному теплому на всю округу зорівському клубі фестиваль...
— Ініціатива об\'єднатися виходила не від нас. Але ми її тільки підтримали, коли делегація з Драбівщини до нас приїздила, — розповідає сільський голова Зорівки Юрій Гунько. — Велася мова, що приєднаються ще й Кривоносівка таЛукашівкаЗолотоніського району, але там на це не наважилися.

«Назад, у минуле, не хочемо»


Їдемо з Юрієм Федоровичем селами наміченої громади. У Вершині-Згарській одностайно за об\'єднання. Туди тільки ґрунтова дорога, частину якої до залізниці зорівська «Нива» висипала гранвідсівом. Діти з Вершини-Згарської останні десять років ходять до зорівської школи. Точніше, їх возить туди й звідти «ГАЗель» директора зорівського СТОВ Василя Лисенка.
У Мехедівці волевиявлення своїх односельців нам підтвердили попередній сільський голова Ніна Ткач та теперішній Микола Гриценко, завучка школи Таміла Піскун, а також у повному складі — колектив медамбулаторії разом зі своїм багаторічним головним лікарем Василем Завгороднім.
- Між нашими селами всього шість кілометрів, у той час як тільки до повороту на Драбівську станцію 18 кілометрів півгодини добиратись по ямах. А демографія? У школі 63 дітей і з 2012 року не народжується дітей на клас.
З того ж починають розмову і в Богданівській сільраді.
На Драбівську станцію колись ходив автобус, а тепер дороги немає і тільки фермер Альбіна Дюжакова по доброті своїй раз на тиждень у базарний день дає транспорт. Як маємо вранці в райцентрі бути на нараді, то хоч на крилах лети, туди кружала 30 км. А на таксі за екстрім — їзду із Богданівки — беруть 350 гривень, — розповіли секретар сільради Тетяна Чорномурова і бухгалтер Валентина Портянко. — У нашій школі 9 дітей, торік народилось одне дитя. У нас є два варіанти: якщо селу залишатися самому не можна, то й назад у нікуди не треба. Краще всього до Зорівки, до якої сім кілометрів.
Але не все так безнадійно в цих двох селах. У Богданівці 364 жителі, в Квітневому — 110. При в\'їзді до них віддалік видніються законсервовані будівлі тваринницьких приміщень, зерноочисного комплексу. Завмерлі, здається, вдихни в них життя — і запрацюють. Тим більше, що надходження до сільського бюджету чималі: в межах 2 мільйонів гривень завдяки платі за орендовані землі.

Про «варягів» і «бригадні села»


Сільським головою Зорівки Юрій Гунько працює вже четверте скликання. Між ним та директором взаєморозуміння і підтримка. Коли в Золотоніському районі прикидали контури територіальних громад, Зорівку намічали приєднати до Вознесенського. Але такий варіант людям не підійшов. А тут прийшли свати з чужої сторони.
- Коли обговорювали, був повний зал. Люди обома руками «за». Сходки, опитування, була витримана процедура згідно з законом про об\'єднання громад. Буде 14 депутатів, більшість — не зорівських, — розповідає голова.
- Що виграєте завдяки об\'єднанню?
- Будуть вкладені кошти в інфраструктуру сіл. Додасться півтора мільйона гривень прибуткового податку. В районі Зорівка на околиці, а географічно стане в центрі територіальної громади. Власне, Зорівська територіальна громада де-факто вже існує. Для юридичного узаконення потрібно пройти вибори. Але ЦВК виборів не призначила в ряді територіальних громад (у цьому списку серед сімох інших значиться й Зорівська — єдина з Черкаської області), мотивуючи тим, що потрібно змінювати межі районів. Проте як прокоментував перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово- комунального господарства України В\'ячеслав Негода, із законодавства наприкінці минулого року вилучено норму щодо обов\'язкової зміни меж районів у випадку об\'єднання територіальних громад, які належать до різних районів. Право це робити залишається за Верховною Радою, але вже після проведення перших виборів у об\'єднаній громаді.
— Отже, усунута чи не єдина та остання перепона?
— Не єдина і навряд чи остання. Законодавство біжить навздогін за практикою. За зовсім свіжим досвідом ми їздили в Покровську Багачку Хорольського району на Полтавщину, спілкувалися з колегами з Херсонської, Донецької та своєї областей, — каже Юрій Федорович.Але є перепони при самому порозі, так би мовити, домашні.

Голова Золотоніської райради Валерій Саранча запевнив, що в районі цьому об\'єднанню палиці в колеса не ставлять. З проханням діяти так само звернулися до драбівських колег. Та голова Драбівської районної ради в інтерв\'ю районній газеті «Драбівщина» висловився категорично від імені депутатів сьомого скликання, що вони погодження на зміну меж району не дадуть.

…30 березня у Золотоноші й у Драбові відбудуться сесії районних рад, на обговорення яких виноситиметься й питання утворення Зорівської громади.