Олександр Вельбівець: «Успіх медичної реформи в Україні залежить від чіткої стратегії дій на місцях»

18 березня 2016, 19:14
«Черкаський край», №22, 18 березня 2016 року

15 березня 2016 року у Каневі побував міністр охорони здоров\'я України Олександр Квіташвілі. Тут було проведено робочу нараду та обговорено актуальні проблеми галузі охорони здоров’я.

У роботі наради взяли участь керівництво Черкащини – голова обласної ради Олександр Вельбівець і голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, голови районних рад та райдержадміністрацій, головні лікарі закладів охорони здоров’я області. До початку засідання учасники наради вшанували пам’ять Тараса Шевченка покладанням квітів до могили великого земляка.

Розпочинаючи робочу зустріч Олександр Квіташвілі розповів про напрямки здійснення запланованих реформ галузі, зокрема про перехід на страхову медицину, мотивацію лікарів та підвищення відповідальності населення за свій стан здоров\'я. Окремо міністр зупинився на проблемах, що на сьогодні виникають у ході проведення реформ.

За словами міністра, кінцевою метою здійснення реформи є наближення надання медичних послуг до людей та покращення їх якості. Тому на сьогодні, як відзначив урядовець, необхідно змінити принцип фінансування, запровадивши оплату за надання реальних послуг, а не за «ліжко-місце» та реалізувати систему, за якою «гроші будуть ходити за людиною».

Голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко зауважив, що саме на Черкащині з’явилася перша об’єднана громада та висловив переконання, що на її прикладі й мають вирішуватися проблеми галузевого реформування. Зі свого боку голова Білозірської об’єднаної територіальної громади Володимир Міцук окреслив коло проблем, з якими громада стикнулася на шляху реформування. Зокрема, проблемним стало отримання ліцензії на медичну практику для нового закладу та здійснення фінансування.

Учасники зустрічі обговорили необхідність створення у кожній об’єднаній громаді Центру первинної медико-санітарної допомоги. За словами Юрія Ткаченка, недоцільно формувати ЦПМСД у кожному об’єднанні, адже на 10 тисяч населення об’єднаної громади за нормативом необхідно 6 лікарів та по 2 медсестри на кожного лікаря. Тому у такому випадку немає необхідності створювати окремо Центр, доцільнішим є функціонування ФАПу або амбулаторії.

Головний лікар «Черкаського обласного онкологічного диспансеру», депутат обласної ради Віктор Парамонов повідомив про супровід онкохворих на місцях, що має здійснюватися протягом 5-ти років після лікування. За його словами, наразі в області перебуває на обліку близько 35 тисяч онкохворих, із них приблизно 70 % – пенсійного віку. Через це однією із важливих проблем є підвищення відповідальності пацієнтів за стан власного здоров’я, адже досі поширений стереотип, що звертатися у лікувальний заклад необхідно лише у разі крайньої необхідності, а до хворих лікарі повинні приходити самі.

У підсумку тривалого обговорення голова обласної ради Олександр Вельбівець зауважив, що на сьогодні потрібно розробити чітку карту здійснення реформування та плану досягнення необхідних результатів. Остання повинна передбачити внесення змін до нормативно-правової бази, містити роз’яснення щодо фінансування та адміністрування медичних закладів в умовах децентралізації. Адже саме на державному рівні повинні розроблятись механізми, стратегія та поетапний план реалізації медичної реформи із чіткими вказівками, що будуть передані для виконання на місця.

З огляду на це, будуть зібрані пропозиції усіх зацікавлених структур і закладів області щодо реформування медичної галузі на прикладі досвіду Білозірської об’єднаної громади та спрямовані в Міністерство охорони здоров’я задля ефективного втілення змін на практиці.