Тараса Шевченка на Батьківщині вшанували великою українською родиною

11 березня 2016, 19:08
Феофан Білецький, «Черкаський край», №19-20, 11 березня 2016 року

Цьогорічні святкові заходи з нагоди 202-ої річниці від дня народження Тараса Шевченка на Звенигородщині видалися як ніколи масовими. На початку в Моринцях та Шевченковому українського Пророка і духовного батька нації вшанували його земляки – жителі цих сіл.

А невдовзі торжества разом із ними розділили почесні гості – віце-прем’єр України, міністр культури України В’ячеслав Кириленко, голова обласної держадміністрації Юрій Ткаченко, перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко.

Участь у святкових заходах взяли також голова Національної ради жінок України Тетяна Фацеба, почесна громадянка Шевченкового, поетеса Зоя Ружин, народний артист України, лауреат Державної премії Тараса Шевченка, бандурист Василь Нечепа, інші митці та поважні гості.

Звертаючись до учасників святкового зібрання в Шевченковому, В’ячеслав Кириленко наголосив:

– 202 роки тому Бог послав нам Тараса Шевченка, а він своєю поезією, своїм життям і своєю долею врятував Україну. Він і сьогодні там, де тією чи іншою мірою вирішується суверенність і незалежність нашої держави. Так, і захисники України в зоні АТО мають сьогодні «Кобзар» Тараса Шевченка.

Ведучи мову про малу батьківщину українського Пророка, віце-прем’єр України висловив надію, що в Шевченкове й Моринці в скорому часі будуть приїздити масово гості не тільки на Шевченкові березини, а постійно.

Про те, що Тарасів заклик «Борітеся, поборете...» згуртовує і продовжує згуртовувати нашу націю, говорив і Юрій Ткаченко, ведучи мову про незламність духу нашого народу, відображену в творах поета. Він сказав, що на сьогодні таку ж героїчну стійкість демонструють воїни АТО, волонтери та такі українці, як Надія Савченко, що стала прообразом незалежності нашої нації.

Про вічно живе й пророче слово говорили у своїх виступах й інші почесні гості. Серед них – віце-президент громадської організації «Африканська рада в Україні» Діалло Ісса Садіо з донькою.

Виступи супроводжувалися декламуванням творів поета та піснями учасників художньої самодіяльності місцевих аматорських колективів.

Учасники зібрання оглянули пам\'ятні місця, пов’язані з іменем Великого Тараса, і поклали квіти до могил його батьків.