Екологія чи нові робочі місця?

24 лютого 2016, 18:36
Сергій Халупінський, «Вечірні Черкаси», № 8, 24 лютого 2016 року

Гарячі дискусії з приводу бути чи не бути курникам ДП \"Перемога нова\" Миронівського хлібопродукту на Чигиринщині точаться вже давно і безрезультатно. Минулого тижня прихильники та противники їх будівництва пікетували обласну раду. Одні вимагали захистити першу козацьку столицю від курячої експансії, інші, навпаки, - дати можливість вільно створити робочі місця й таким чином вдихнути життя у вимираючі села. Зрештою, депутати дали можливість виговоритися на сесії представникам обох сторін й зберегли нейтралітет у цьому питанні.

Захистити Чигирин від \"магнатів і курячих олігархів\" закликав депутатів голова Чигиринської народної ради та громадського об\'єднання \"Народна варта\" Павло Романенко. За його словами, будівництво 144 курників неподалік Чигирина завдасть непоправної шкоди екології району. Проти такого будівництва вже виступили публічно такі метри української літератури як Дмитро Павличко, Юрій Мушкетик, Борис Олійник, Іван Драч та Василь Шкляр.

– Реалізація цього екологічно-злочинного проекту завдасть непоправної шкоди досить чистій природі Чигиринщини, пам\'яткам історії, культури, археології. Концентрація у повітрі та ґрунті сотень тисяч тонн небезпечних хімічних сполук, курячого посліду і пилу, тваринних вірусів отруять довкілля та грунтові води. Підірве здоров\'я людей. Чигирин не має залізничного сполучення, тому транспортування продукції і шкідливих відходів птаховиробництва туристичним маршрутом Чигирин-Медведівка-Мельники-Холодний Яр-залізнична станція \"Кам\'янка\" – це катастрофа для історичних сіл Чигиринського району, – заявив Павло Романенко.

Під невдоволені вигуки опонентів свою позицію щодо ситуації з будівництвом курників депутатам озвучила жителька села Рацевого Чигиринського району Світлана Войтенко. Вона продемонструвала депутатам стос аркушів паперу, на яких 1200 селян просять не перешкоджати будівництву в селі комплексів з утримання племінної птиці ДП \"Перемога нова\". Вони сподіваються, що їхнє будівництво вдихне у село життя й поверне молодь.

– Село вимирає, будинки стоять порожні, роботи немає. Людей у віці від 20 до 30-40 років у нас немає. Мої діти працюють на такому ж підприємстві. Я була там. Нічого там не воняє. У мене працюють там син, дочка, зять і навіть онук. Якби там якась катаклізма була, уже б усі давно про це знали. Серед противників будівництва курників я бачу лише одну людину, яка живе на території села Рацевого, і це вони вирішують, як нам жити.

... Де взялася ця народна варта, наші люди не знають, ми просимо депутатів захистити нас. Ми не знаємо, як правильно вести всі ці мітинги, куди нам звертатися, тому вирішили приїхати до вас і просити допомоги. Ми не прийшли просити милостиню, ми не хочемо жити на дотацію. Дайте нам роботу. Дайте можливість нашим дітям вернутися додому, назад, у село. У нас руйнуються порожні хати, а наші діти живуть у найманих квартирах, платять такі гроші, щоб десь працювати, бо нікуди вертатися. Ми просимо вас: поверніться до нас лицем. Якщо є бажання, приїдьте до нас на сходку, почуйте, чого хочуть люди, – закликала депутатів Світлана Войтенко.

Обидва звернення сторін виявилися досить емоційними, проте депутати зберегли нейтралітет у цьому питанні, прийнявши інформацію як таку. Лише депутат Микола Булатецький спробував заспокоїти сторони. Він запропонував своєму знайомому по Майдану Павлу Романенку \"самому заводити інвестиції в Чигиринський район\" і \"не нагнітати ситуацію\".