Депутати не віддали «Фармацію» в приватні руки

24 лютого 2016, 18:33
Ольга Джоган, «Черкаський край», № 15, 24 лютого 2016 року

Ще й через три години від початку сесії обласної ради, яка відбулася минулої п\'ятниці, депутати не почали вирішувати питання порядку денного. А набралося питань понад півсотні. І закінчилася ця сесія як ніколи пізно: майже о пів на дев\'яту вечора.

Спочатку замість півгодини на озвучення депутатських запитів, заяв та на слово від громадськості пішло більш ніж дві години. Дехто з депутатів, яким робили зауваження про порушення регламенту, «давили» на те, що вони представники й захисники інтересів народу, і обмежувати їхні виступи не дозволять нікому!

Тож коли в порядку денному підійшли до затвердження оновленого регламенту, голова облради Олександр Вельбівець запропонував обмежити час для заяв і звернень депутатів. Мовляв, нелімітований доступ до трибуни — це будь ласка, але після всіх питань порядку денного. Врешті депутати підтримали поправку Валентини Коваленко: замість півгодини на заяви і виступи відводити годину. Й поділити час порівну між фракціями.

Депутат Анатолій Яріш доповнив положення проекту регламенту про те, що «Під час проведення пленарного засідання ради забороняється вносити та використовувати плакати, лозунги, гучномовці, холодну та вогнепальну зброю, вибухо- та пожежонебезпечні предмети»: за його пропозицією, в сесійну залу всі повинні проходити через металодетектор. Та свободівець Юрій Ботнар зіронізував: «Може, ще й через сповідь пройти? — І запевнив: — Виборці вас люблять». Поправка не пройшла.

Депутати підтримали новий регламент. У ньому зазначено, зокрема, що «Час, який надається для доповіді, не може бути більше 15 хвилин; співдоповіді — до 7 хвилин; для виступу в дебатах — 5 хвилин; для повторного виступу — до З хвилин», «депутат з одного питання може виступити не більше двох разів»... Результати голосування на табло висвітлюватимуться в розрізі фракцій. Неадекватних із залу може вивести поліція — після того, як вдатися до її допомоги вирішить головуючий разом з більшістю керівників фракцій.

Депутати прийняли програми: економічного і соціального розвитку області на 2016 рік; впровадження в області чергової фази проекту програми розвитку ЄС та ПРООН до 2018 року; інформатизації на 2016-2017 роки «Електронна Черкащина»; створення обласного страхового фонду документації на 2016-2020 роки.

Найрезонанснішим для громади, звичайно ж, було питання передачі в оренду на десять років комунального підприємства «Фармація», яке в умовах «дикого ринку» тривалий час виручало незаможних черкащан соціальними проектами — реалізувало ліки за помірними цінами (в тім числі через «медичний кошик»). І ще пару років тому числилося серед найбільш прибуткових підприємств комунальної власності. І ось раптом — воно збиткове.

«Ми не просто передаємо в оренду майно, ми ліквідуємо «Фармацію» і передаємо майно в приватні руки», — виступив депутат Олександр Лупашко.

– Є компанія, яка вимагає повернення боргів у судах. У Київському апеляційному суді справа. Це половина місячного об\'єму реалізації підприємства, і якщо рішення суду буде не на користь «Фармації», то ми банкрути, — виступила в.о. керівника «Фармації» Валентина Ніколенко.

Голова фракції Радикальної партії Вадим Гайович наголосив, що компанія, яка збирається взяти в оренду «Фармацію», зареєстрована в офшорах.

Рішення про передачу «Фармації» в оренду не було прийняте.