Черкащина вже з бюджетом. Попереду розподіл вільного залишку коштів та формування складників бюджету розвитку

06 січня 2016, 20:39
Сергій Халупінський, «Вечірні Черкаси», №1, 6 січня 2016 року

Головний фінансовий документ області на 2016 рік подарували бюджетникам області напередодні нового року депутати обласної ради. Його приймали поспіхом 29 грудня на позачерговій сесії, скликаній на вимогу голови облдержадміністрації Юрія Ткаченка. Напередодні сесії проект бюджету представили громадськості, а в день голосування депутати три години оговорювали його на спільному засіданні постійних комісій. Зрештою, проект отримав попередній \"одобрямс\" й був винесений на затвердження.

Слід зазначити, що бюджетні слухання в облраді проходили на тлі масових страйків аграріїв, невдоволених змінами до податкового законодавства. Їх схвалили депутати Верховної Ради перед затвердженням Держбюджету на 2016 рік. Зважаючи на те, що значна частина депутатів облради має пряму причетність до агробізнесу, ці події не могли не позначитися на бюджетних потугах обласної ради в цілому.

Негативні наслідки податкових змін депутати-аграрії активно обговорювали в кулуарах ще до початку сесії, а тому до зали зайшли вже готовими випустити пар. Та іскри довго чекати не довелося. Член бюджетного комітету Верховної Ради Сергій Рудик першим вийшов до трибуни й, привітавши новий склад депутатів із початком повноцінної роботи та новорічними святами, розповів про свої парламентські досягнення. Та, коли його спитали про особисту позицію щодо податкових змін, Сергій Рудик мав необачність заявити, що перед законом усі рівні, а тому немає різниці між аграріями та іншими підприємцями чи промисловцями.

Завершити свою думку йому не вдалося, оскільки зала засідань одразу загула й депутати навперебій почали розповідати про негативні наслідки скасування спецрежиму сплати ПДВ для аграріїв. Батьківщинівець Віктор Гончаренко навіть запропонував колегам прийняти звернення до Президента, уряду та Верховної Ради, в якому засудити скасування податкових пільг для аграріїв та вжити заходів для скасування законодавчих змін. Їх він назвав \"злочинними\".

- Від прийняття податкових змін виграють лише агрохолдинги, яким залишили нульову ставку ПДВ при експорті продукції. Так вони ж на внутрішній ринок і не працюють, за винятком кількох. Через це буде знищений дрібний та середній виробник, а саме він працює сьогодні на внутрішній ринок. Собівартість сільськогосподарської продукції підніметься, що неодмінно призведе до подорожчання продуктів харчування і, як наслідок, до соціального вибуху, - заявив Віктор Гончаренко.

Після Гончаренка депутати ще декілька разів поверталися у своїх виступах і коментарях до податкових змін. У результаті голова ОДА Юрій Ткаченко змушений був доручити департаменту АПК проаналізувати наслідки скасування пільг для дрібних фермерів.

– Ми повинні знати, який фінансовий результат матимуть сільгоспвиробники, які не є в складі холдингів й у середньому обробляють від двох-трьох гектарів землі. Особливо ті, хто займається тваринництвом, - заявив Юрій Ткаченко й запропонував депутатам приймати звернення на його підставі.

Лише випустивши пар, депутати приступили до головного питання порядку денного. Зважаючи на поспішність прийняття бюджету, більшість депутатів була недостатньо ознайомлена з проектом. Відтак переважно запитання до директора департаменту фінансів облдержадміністрації Наталії Кравченко стосувалися роз\'яснень різних статей видатків. Представляючи проект, вона заявила, що пріоритетом бюджету-2016 є \"забезпечення фінансування соціально-культурної сфери та соціально незахищених верств населення\".

– Формуючи бюджет, ми орієнтувалися на якісні зміни в житті черкащан, - пояснює Юрій Ткаченко. - Також визначили для себе низку пріоритетів. Ідеться про підтримку незахищених верств населення, АТОвців і їхніх родин, а також забезпечення підвищення соціальних стандартів і поліпшення якості надання бюджетних послуг в обласних закладах. Зараз ми маємо перший етап формування обласного бюджету, який передбачає винятково забезпечення життєдіяльності обласних закладів із 1 січня. Попереду розподіл вільного залишку коштів, формування складників бюджету розвитку тощо. Звичайно, є ще неврегульовані питання на центральному рівні. Приміром, це стосується ресурсу на ремонт доріг. Тому обласна рада звернулася до Президента України, Верховної Ради та Кабміну щодо внесення змін до чинного законодавства в бюджетній сфері.

Але, як з\'ясувалося, проект не передбачає фінансування програм розвитку, оскільки термін їх дії завершився у 2015 році, а нові ще не прийняті. Утім, на думку Наталії Кравченко, нічого страшного в цьому немає. За її словами, нині облдержадміністрація готує проекти нових програм, що незабаром будуть запропоновані на розгляд депутатів. \"Якщо ці програми будуть проголосовані, на них при внесенні змін (до бюджету. - Авт.) буде виділятися фінансовий ресурс\", - заспокоїла депутатів головний фінансист області.

Не справили враження її слова лише на свободівців. Так, лідер фракції \"Свобода\" Юрій Ботнар назвав запропонований проект бюджету \"антисоціальним\", оскільки, крім низьких соціальних стандартів, передбачає фактичне скорочення видатків на освіту на 24% та культуру - на 2,4%. \"Ми переконані, що за такий бюджет голосувати не можна, тому фракція ВО \"Свобода\" утримається від голосування за цей бюджет\", - заявив Юрій Ботнар.

Утім, позиція свободівців не вплинула на результат голосування. Більшістю голосів депутати таки схвалили бюджет.