Черкащина з бюджетом

30 грудня 2015, 12:47
Тетяна Калиновська, «Черкаський край», № 104, 30 грудня 2015 року

Сьогодні, 29 січня, на позачерговій сесії обласної ради сьомого скликання депутати 52 голосами (з 63 присутніх) затвердили головний кошторис Черкащини. Фракція «Свобода» утрималася від голосування за «соціально неврівноважений бюджет».

Презентувала проект бюджету області на 2016 рік директор департаменту фінансів облдержадміністрації Наталія Кравченко. Бюджет-2016 передбачає доходи на 2016 рік у сумі 4 743 742, 9 тис. грн., в тому числі доходи загального фонду – 4 641 675, 1 тис. грн., спеціального – 102 067, 8 тис. грн., та бюджету розвитку – 1 млн. 56, 8 тис. грн. Видатки обласного бюджету визначено у сумі 4 472 774, 6 тис. грн. В тому числі із загального фонду у сумі 4 585 799, 4 тис. грн., зі спеціального фонду – 156 975, 3 тис. грн.

– Проектом рішення, – пояснила Наталія Миколаївна, – як і вимагає чинне законодавство, передбачено перелік захищених статей за їх економічною структурою. Зокрема, це оплата праці працівників бюджетних установ, нарахування на заробітну плату; придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів; оплата комунальних послуг та енергоносіїв; забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення для індивідуального користування тощо.

– Формуючи бюджет, ми орієнтувалися на якісні зміни в житті черкащан, – пояснив голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. – Також визначили для себе низку пріоритетів. Ідеться про підтримку незахищених верств населення, АТОвців і їхніх родин, а також забезпечення підвищення соціальних стандартів і поліпшення якості надання бюджетних послуг в обласних закладах.

Проект бюджету отримав критику з боку деяких депутатів облради, які пропонували заслухати розпорядників коштів, звернули увагу на зменшення соціальних видатків на окремі галузі та обласні програми. Учасники обговорення також задали низку питань, внесли пропозиції та отримали на них відповіді й пояснення.

Йшлося і про співфінансування обласної газети «Черкаський край», засновниками якої є обласна рада та трудовий колектив редакції, оскільки у бюджеті-2016 не передбачено на це жодної копійки. На запитання депутата облради Валентини Коваленко щодо причин такої позиції, Наталя Кравченко зазначила, що питання нібито не врегульоване законодавством, посилаючись на «неопублікований закон» про реформування комунальних ЗМІ. Проте відомо, що Закон України № 917-VIII «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ» підписаний Президентом України 26 грудня і вступає в силу вже 1 січня. Впродовж 2016 року редакціям-добровольцям надається можливість взяти участь у пілотному проекті реформування, в наступних два роки доведеться прощатися зі співзасновниками від влади усім іншим газетам і журналам. Пріоритет у прийнятті рішення щодо участі у реформуванні надано трудовому колективу редакцій. Цю норму закону головний фінансист області трактувала як відмову в наданні дотації, не виключаючи можливість друкувати офіційні рішення облради на договірних засадах відповідно до Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» (за законом, редакціям реформованих ЗМІ як державна підтримка надається пріоритетне право на укладення цих договорів). До слова, і на такі цілі обласний бюджет видатків чомусь не врахував.