Мітингарям запропонували воювати в окопах

09 грудня 2015, 17:14
Лариса Соколовська, Тетяна Калиновська, «Черкаський край», №98, 9 грудня 2015 року

Оскільки 20 листопада перша сесія обласної ради сьомого скликання не вирішила всіх питань порядку денного (визначилася з очільником ради, але не обрала його заступників, не зареєструвала депутатських фракцій, не утворила президії, постійних комісій), друге пленарне засідання було призначене на 8 грудня.

Проте швидко й продуктивно провести сесію не вдалося: мітинг проти Олександра Вельбівця, обраного головою облради, з-під Будинку рад, разом з плакатами і представниками громади, піднявся в сесійну залу. Заповнили навіть сцену. Замість сесії почалося протистояння між противниками та прихильниками голови облради.

На початку засідання Олександр Вельбівець запропонував мітингувальникам визначитися, хто від них виступить. Роман Буданцев, депутат облради (ВО «Батьківщина»), повідомив з трибуни, що у нього є відеозапис, який «підтверджує, що Олександр Вельбівець був у Партії регіонів». «Геть регіонала!» – скандували мітингувальники. Проте рядами пішла інформація про те, що мітигнувальники – не такі вже й земляки та «знавці» голови облради, як себе видають: насправді серед них усього кілька осіб з Лисянського району. Депутат Михайло Мушієк (ВО «Батьківщина») традиційно запропонував листок і ручку для написання заяви про відставку – цього разу Олександру Вельбівцю. Протестувальники навіть закликали вислухати достеменні свідчення жінки Зої, яка… «також була в Партії регіонів».

Зареєструватися депутатам так і не вдалося через безлад і напругу в залі. Як працювати далі? Костянтин Омаргалієв (БПП «Солідарність») наголосив, що голова облради був обраний 49 голосами з 84, факт звершений. І якщо мітингарі не дають провести сесію, треба її продовжувати без участі громадськості.

Виявити патріотизм не в залі, а в окопах, закликав так звану «лисянську громаду» підполковник Олександр Тіхонов учасник війни в Афганістані, бойових дій в АТО, який очолює координаційну раду учасників АТО в Черкаській області, Спілку воїнів АТО, куди входять більше десяти громадських організацій.

– Справжні патріоти воюють сьогодні на Сході. Там багато вільних місць в окопах. Я готовий очолити вашу команду і поїхати з вами! – ці його слова зал зустрів оплесками.

– Це не вирішення питання – шляхом «хто на сесію приведе більше людей», його треба вирішувати цивілізовано, – висловив він думку координаційної ради учасників АТО. – Непомітно, але ви втягнулися в силове протистояння. Кому воно потрібне, коли йде війна? Ми можемо любити цю владу чи ні, критикувати, але не розхитувати її в цей час. Черкаська громада в демократичний спосіб дала цим людям певні повноваження. На вибори треба було ходити!

– Шановні діти, чи всім вам є по 18 років? – звернулась до частини учасників протистояння голова Городищенської районної ради Інна Ус. – Чи ви добре обізнані, за що боретесь? Чому воюєте тут, а не на Сході? Чи простіше купитися за 50 або 200 гривень і висловлювати чужу думку, а не свою?

Інна Ус зачитала депутатам звернення, підписане головами районних рад. Зокрема про те, що нездорову атмосферу намагаються створити окремі амбітні політики, гальмуючи роботу обласної ради. Що Олександр Вельбівець «пройшов люстрацію двічі під час призначення на посаду очільника Лисянської РДА. А справжню люстрацію він пройшов на виборах: коли його було обрано депутатом облради понад 42 відсотками голосів. То громада черкащан – ніщо перед амбіціями окремих людей?». Інна Олександрівна закликала депутатів облради захистити вибір та інтереси черкащан.

Словесне протистояння мало не переросло у фізичне, коли активісти спробували добратися до голови облради. Проте конфлікт вдалося погасити. Олександр Вельбівець попросив депутатів перейти в малу сесійну залу, де продовжити роботу в закритому режимі, без представників громадськості. Тут зареєструвалося 66 депутатів. Представники від «Батьківщини» принципово не брали участі в перекличці. У малій залі велася дискусія щодо порядку подальшої роботи: одні керівники фракцій наполягали на дотриманні регламенту й продовженні роботи в закритому режимі. Інші відмовлялися працювати закрито й закликали повернутися до великої сесійної зали, де велася пряма відеотрансляція, а також чекали численні й гамірні «посланці громад». Треті наполягали припинити безлад: взяти два дні для проведення консультацій та зібратися знову в п’ятницю.

Врешті-решт через дві години від запланованого початку засідання обласні депутати повернулися до великої сесійної зали й перереєструвалися: за першою реєстрацією кнопки нажали 66, а за наступною – 73 обранці. Запал представників громад помітно стих, їх у залі залишилося значно менше, тому надалі робота ставала більш динамічною. Хоча дотримання регламенту давалося непросто.

До учасників другого пленарного засідання звернувся депутат облради, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко (БПП «Солідарність»), який вніс пропозицію додати до затвердженого порядку денного ще й питання внесення змін до обласного бюджету. Актуальність цього питання в кінці бюджетного року надзвичайна, адже йдеться про своєчасне фінансування заробітних плат медикам, учителям, здійснення інших невідкладних проплат. Ця пропозиція була підтримана та внесена до порядку денного. Як і позиція Володимира Зуєнка (ВО «Свобода») про створення депутатської комісії з вивчення законності діяльності обласної виборчої комісії.

Не підтримали учасники сесії прохань внести до розгляду питання: депутата Олександра Рибченка (партія ветеранів Афганістану) – щодо звернення до ЦВК з вимогою зміни складу ОВК та Юрія Ботнара (ВО «Свобода») – про звернення до центральних органів влади з вимогою відставки Уряду й недовіри Президенту.

Першим заступником голови облради обрали депутата від ВО «Черкащани» Валентина Тарасенка: за нього проголосували 43 депутати, проти – 9, три бюлетені виявилися недійсними. Інші депутати не голосували.

Олександр Вельбівець вніс кандидатуру депутата Олександра Рибченка на посаду заступника голови облради. Проте за нього проголосували лише 19 депутатів, проти – 24. 8 бюлетенів визнано недійсними. Тож посада заступника поки що вакантна. Також залишилися відкритими питання утворення президії та обрання голів постійних комісій. Самі ж комісії депутати сформували, як і зареєстрували депутатські фракції облради.

Важливо, що 57 голосами обласні депутати таки внесли зміни до обласного бюджету, що дозволить до кінця року фінансувати важливі соціальні потреби.

Перша сесія обласної ради сьомого скликання обіцяє стати рекордною: друге її засідання, що тривало з 11-ої ранку до 18.30, знову завершилося кількаденною перервою.