Перша сесія

25 листопада 2015, 12:01
Лариса Соколовська, «Черкаський край», №94, 25 листопада 2015 року

Минулої п\'ятниці новообрані депутати (їх 84, тоді як попередня облрада налічувала 104 депутати) на першій сесії обласної ради VII скликання обрали голову.

Засідання відкрила заступник голови Черкаської обласної виборчої комісії Валентина Габ. Повідомила, що до облради пройшло вісім партій. 18 мандатів отримав «Блок Петра Порошенка «Солідарність», 16 — Всеукраїнське об\'єднання «Черкащани», 13 — Всеукраїнське об\'єднання «Батьківщина», 10 — Радикальна партія Олега Ляшка. Вісім мандатів — у партії «Відродження», по сім одержали Всеукраїнське об\'єднання «Свобода» та «Українське об\'єднання патріотів УКРОП», п\'ять — Партія ветеранів Афганістану.

Засідання почав вести обраний депутат від БПП «Солідарність» — голова ОДА Юрій Ткаченко. «Батьківщина» висунула кандидатом на голову облради Станіслава Овчаренка (фінансист, заступник міського голови Черкас). Від блоку Петра Порошенка «Солідарність» рішення фракції зачитав голова ОДА Юрій Ткаченко — про висунення Олександра Вельбівця (працював мером Лисянки, зараз голова Лисянської райдержадміністрації). Партія ветеранів Афаністану запропонувала кандидатуру Олександра Рибченка (заслужений юрист України, був депутатом міської й облради). Микола Булатецький, депутат від РПЛ, запропонував екс-голову облради Валентину Коваленко. Та Олександр Рибченко зняв свою кандидатуру.

За підсумками таємного голосування, при розкритті урни виявилося шість недійсних бюлетенів (депутати або зовсім не зробили позначок, або поставили її проти всіх трьох кандидатур). Голоси розділилися так: Олександр Вельбівець набрав 49, Станіслав Овчаренко — 21, Валентина Коваленко — 8 голосів.

Таким чином головою облради обраний Олександр Вельбівець. Новий голова облради склав присягу.

Екс-голова облради Валентина Коваленко взяла слово: подякувала громаді за довіру та зробила заяву про вихід із фракції ВО «Черкащани».

«Всіх впускати, нікого не випускати» — після того, як Олександр Вельбівець перервав сесію для консультацій з головами фракцій, присутній у залі представник Правого сектору заявив, що депутати повинні проголосувати за їхнє звернення, а без цього... нікого не випустять. У зверненні — критика очільників гілок державної влади в України та вимога відставки. Але щоб знову повернутися до роботи сесії, не вистачило голосів. Попри це, частина представників фракцій оприлюднили свою позицію: вони підтримують звернення. В той час як депутати від Партії ветеранів Афганістану заявили, що під тиском цього не робитимуть. На закиди правосекторівців, що це вимога громади, аргументували, що тут представники громади — депутати. Після безрезультатних перемовин між Правим сектором та Партією ветеранів Афганістану сталася сутичка, й «афганці» прорвалися. За ними й усі інші.

Отож, цього дня сесія не завершила своєї роботи — не обрала заступників, оголошено перерву до наступного її пленарного засідання.