Нова обласна рада: замість освітян, медиків і представників культури - держслужбовці, підприємці та сільгоспвиробники

11 листопада 2015, 14:00
Наталія Таванець, «Вечірні Черкаси», № 45, 11 листопада 2015 року

Списки депутатів до Черкаської обласної ради нового, 7 скликання оприлюднили на сайті Центрвиборчкому. Відповідно до нового закону \"Про вибори\" кількість депкорпусу Черкаської облради 7 скликання зменшилася на 20 осіб - зі 104 до 84. Отож, у Черкаській облраді \"Блок Петра Порошенка \"Солідарність\" матиме 18 депутатів, ВО \"Черкащани\" -16, ВО \"Батьківщина\" -13, Радикальна партія Олега Ляшка - 10, партія \"Відродження\" - 8, ВО \"Свобода\" - 7, \"УКРОП\" - 7 та Партія ветеранів Афганістану - 5 депутатів. Не буде в новій раді комуністів, яким заборонили брати участь у виборах, та правонаступника Парти регіонів - \"Опозиційного блоку\". Ми запитали черкаських політиків, як вони оцінюють нову обласну раду.

Валентина КОВАЛЕНКО, голова Черкаської обласної ради 6-го скликання:

«У новій обласній раді вкрай мало жінок, освітян і практично відсутні представники культури. Так, у новому скликанні вдвічі менше жінок, ніж у попередньому. І це попри вимоги нового законодавства, що у списку партії мало бути не менше 30% однієї статі. Обрано ж лише 10% жінок. 9 депутатів представлятимуть сферу медицини. Удвічі зменшилась кількість представників освіти і культури - лише 5%. Викликає занепокоєння, чи зможемо сформувати повноцінні профільні комісії обласної ради?! Натомість до ради пройшло чимало держслужбовців, що є свідченням застосування адмінресурсу. Найбільше до ради обрали підприємців та сільгоспвиробників - 42 депутати. Це, вважаю, ознака того, що люди підтримали своїх роботодавців, тих, хто вкладає кошти у розвиток місцевих громад. Словом, у збіднілого народу в пріоритеті матеріальне над духовним».

Петро ДУШЕЙКО, аграрій, депутат Черкаської обласної ради 5-го скликання:

«Спектр партій, представлений у обласній раді, широкий, і на сьогодні ніякі дві політичні сили не можуть утворити коаліцію, яка б мала більшість. Для того, щоб була більшість, треба мати як мінімум 43 мандати, а якщо об\'єднаються \"БПП\" і \"Черкащани\", то це буде тільки 34 депутати. Бракує ще 9. Тому їм доведеться шукати союзників ситуативно і домовлятися, що становить певні загрози. Дуже погано, що всі політичні сили, які пройшли, за винятком \"Черкащан\", керуються із центрів, які знаходяться в Києві чи Дніпропетровську. Це має негативні тенденції і суперечить самому поняттю місцевого самоврядування. Чому місцеві питання мають погоджуватися на рівні столиці? Це проблеми регіону, це питання області, які мають вирішувати черкащани. Тому я би радив варіант створення міжфракційної депутатської групи або об\'єднання, куди б увійшли люди з різних партій, які будуть жити проблемами Черкащини, не будуть зашорені політично і які будуть дійсно дбати про область. Це об\'єднання повинно домовитися і визначити, хто буде головою ради. Адже тут важлива не партійність, а постать, яка зможе згуртувати навколо себе інших».

Любов МАЙБОРОДА, депутат Черкаської обласної ради 6-го скликання:

«В обласній раді не буде представника від Черкас! І це ганебно! Ми проводимо вибори за законом про місцеві вибори, який фактично застосовувався на виборах до... законодавчих зборів Санкт-Петербурга. Вважаю, що закон діє проти найбільш свідомих виборців. Бо саме в місті була висока конкуренція. Наприклад, у мене було 4 особи конкурентів, які дихали в спину. Але в подальшому перемога не має значення, бо голоси розподілять залежно від рейтингу в партії. Що ж виходить? Що кандидати, які перемогли по районах і яким це було значно легше, бо той керує заводом і має вплив, той має своє СТОВ, де люди за нього проголосують, проходять в облраду, а кандидати по місту, які справді перемогли в жорсткій боротьбі, не проходять. Це неправильно, й, очевидно, це спотворює реальну картину волевиявлення громадян».

Світлана ТРОФІМОВА, депутат Черкаської обласної ради 6-го скликання:

«Порівняно з попереднім скликанням теперішня обласна рада значно схудла, і це позитив та вимога суспільства. Новий склад обласної ради представляє різні політичні погляди, адже пройшло 8 партій. Це свідчить про те, що Україна йде по шляху європейських моделей місцевого самоврядування. Місцева громада потребує нових підходів до політичного розвитку. Вважаю входження до обласної ради 16 депутатів (а це чимала кількість) від ВО \"Черкащани\", що вперше взяло участь у виборах, відповіддю на цю вимогу. Що стосується складу, то особисто мені шкода, що в новій раді мало жінок. Бажаю новообраним депутатам не втратити довіру виборців, виконати всі обіцянки та працювати злагоджено на благо Черкащини й України».